Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 3 от бременността: Започва нов живот

Определянето в коя седмица от бременността сте, в началото започва от първия ден на последната менструация. Въпреки че не сте били бременна през първите 14 дни, те са включени, тъй като яйцеклетката Ви е била оплодена в този цикъл. Овулацията се е случила между ден 14 и ден 17 от цикъла Ви, което означава, че удивителното пътешествие на Вашето бебе започва през седмица 3 от бременността Ви.

Размер на Вашето бебе през седмица 3

Ако яйцеклетката Ви е оплодена, около нея ще се образува здрава черупка, за да се предотврати проникването на други сперматозоиди в яйцеклетката.

Яйцето, което сега съдържа генетична информация от Вас и от бащата, започва да се дели през следващите няколко дни. Два дни след сливането на спермата с яйцеклетката, тя се състои от четири клетки. Ден по-късно тя се състои от 12-16 клетки. Сега разделеното яйце изглежда като черница по начина, по който се издува, и всъщност лекарите наричат яйцето в този етап морула (от латински morus = черница). Оплодената яйцеклетка е все още по-малка от милиметър и не може да се види с просто око. Дори конвенционален ултразвук не може да я открие, което означава, че не можете да разберете със сигурност, че бременността е започнала.

Пет дни след оплождането яйцеклетката достига матката Ви. На този етап тя все още е невероятно малка и на пръв поглед незначителна, но въпреки това вече съдържа всичко, от което се нуждае, за да расте.

Развитието на Вашето бебе

Ако сперматозоид се слее успешно с яйцеклетката, започва бременност и оплодената яйцеклетка започва да се движи към матката. Яйцето започва да се дели 24 часа след оплождането и от този момент нататък се дели на всеки 12 до 15 часа. Този ранен етап е, когато ключовите елементи и компоненти на човешкото тяло започват да се оформят.

Пет дни след срещата на сперматозоида и яйцеклетката, разделеното яйце достига матката.

Матката осигурява най-добрата възможна среда за Вашето бебе да расте и да се развива. Лигавицата е нараснала до дебелина от 7 до 8 мм, което е идеално за имплантиране и снабдяване на оплодената яйцеклетка с всичко необходимо.

Седем дни след като яйцеклетката е била оплодена и е започнала да се дели, тази забележителна купчина клетки се вгражда в лигавицата на матката. Черупката, която се е образувала около яйцето, помага на този процес, но сега тя се разпада и образува хормона прогестерон. Това увеличава дебелината на лигавицата на матката, което помага да се запази яйцето на сигурно място.

След като настъпи имплантацията, определено сте бременна. Сега започва невероятно време на растеж и развитие.

Какво е да си бъдеща майка през седмица 3

На този етап все още не знаете щастливата новина, макар че може да сте в състояние да я усетите – Вашата женска интуиция може вече да Ви подсказва, че сте бременна. Ултразвуковото изображение не може да открие бебето Ви, тестът за бременност ще се окаже отрицателен и няма да изпитвате никакви физически симптоми. Въпреки това може да се чувствате изключително щастлива и пълноценна. Тези положителни емоции се причиняват от хормона прогестерон, който сега присъства в матката.

Потенциални признаци и симптоми

Някои жени забелязват малки петна или отделяне на кръв. Това се нарича имплантационно кървене и е добър знак, тъй като имплантацията води до малки рани в лигавицата на матката.

Може да почувствате лека болка в корема, която се дължи на имплантацията. През третата седмица някои жени също ще започнат да получават леки болки в гърдите. Тези симптоми не са уникални за имплантацията и могат да бъдат погрешно разчетени като симптоми на овулация, а не като признак, че бременността започва.

Как можете да помогнете на тялото си в началото на бременността

Балансираната диета е от решаващо значение, за да може яйцето да расте както трябва. Уверете се, че получавате много витамини и не забравяйте, че някои от тях са мастноразтворими, което означава, че мазнините са необходими за тяхното усвояване и преработка в тялото.

Не получаваме мазнини само от месо: сиренето, млякото, маслото и други млечни продукти съдържат мазнини, както и олиата. Мазнините не трябва непременно да идват от животни. Растителните мастни киселини са ненаситени, което ги прави по-смилаеми за нашия метаболизъм (плюс има много креативни начини за използването им при готвене!).

Яжте прясна храна колкото е възможно повече и се наслаждавайте на всичко, което природата може да предложи. Опитайте се да избягвате преработената храна и да направите суровите плодове и зеленчуци честа част от Вашата диета, тъй като това са добри източници на витамини, които ще помогнат на тялото Ви да се справи с бременността. Плодовете и зеленчуците също съдържат големи количества фибри, които ще стават все по-важни с напредването на бременността.

Съвет на акушерката

„В ранния етап на бременността много жени искат да ядат големи, обилни ястия. Не се притеснявайте, Вашият малък фъстък ще оцелее. Този етап ще премине и след това можете отново да започнете да се храните по-здравословно.“ Дороти Куц, акушерка

Особено се препоръчва храна, съдържаща много желязо и фолиева киселина (витамин, който играе основна роля в кръвообразуването и растежа на клетките). Бременните жени се нуждаят от много фолиева киселина, тъй като тя също така помага да се избегнат нарушения в развитието на нероденото им бебе.

Фолиевата киселина обаче е изключително чувствителна, така че получаването на достатъчно количество от нея във Вашата диета по време на бременност е почти невъзможно. В резултат на това препоръчваме да започнете да приемате специални хранителни добавки (обикновено в комбинация с йод) от момента, в който решите, че искате да опитате за бебе. Говорете с Вашия лекар или акушерка за добавката, която е подходяща за Вас.

Желязото транспортира важния за всичко кислород в кръвта ни. Тъй като бременните жени хранят както себе си, така и нероденото си бебе, те се нуждаят от големи количества желязо и трябва да провеждат редовни кръвни изследвания, за да се измерва нивото на желязо.

Какво определено трябва да избягвате

Ако сте бременна, има някои неща, които трябва да избягвате, тъй като те ще влошат здравословното развитие на Вашето дете и Вашето лично благосъстояние.

Алкохол:

Алкохолът отслабва тялото Ви особено ако го консумирате редовно. Доказано е също, че възпрепятства развитието на бебето. Всяка глътка алкохол ще достигне до Вашето бебе, тъй като той преминава направо през плацентата.

Никотин:

Никотинът увеличава сърдечната честота и стресира тялото Ви. Това може бързо да доведе до пристрастяване, което не е съвместимо със здравословна бременност. Той навлиза в кръвообращението, така че достига до развиващата се маточна лигавица (която получава богат запас от кръв и следователно може да съдържа всякакви токсини). Никотинът може да доведе до недостатъчен вътрематочен кръвен поток, което ще влоши развитието на Вашето дете.

Стрес:

Ако със сигурност знаете, че сте бременна, трябва да избягвате стреса, доколкото е възможно. Дори работата на дневни и нощни смени може да наруши естествения ритъм на тялото Ви по известен начин, което може да има вреден ефект върху развитието на Вашето бебе.

Съвет на акушерката

„Някои жени не знаят, че са бременни в самото начало и може да пият алкохол или да пушат. Не се чувствайте виновни за това. Все още важи принципът „всичко или нищо“: или бременността ще продължи, или за съжаление няма. Това обаче може да се дължи на други причини. Веднага щом разберете, че сте бременна, трябва, разбира се, да спрете да пушите и да избягвате алкохола.“ Дороти Куц, акушерка

Топ съвети

  • Запазете спокойствие, ако мислите, че може да сте бременна.
  • Купете си надежден тест за бременност.
  • Уговорете среща със своя гинеколог.
  • Говорете с някой, на когото имате доверие, за това как се чувствате.

Въпроси, които може да искате да зададете на своя доктор или акушерка

Прием на достатъчно витамини и минерали

Особено в началото на бременността съществува риск Вашето бебе да развие деформации в резултат на недостатъци. Един пример са дефекти на нервната тръба, които са причинени от това, че бъдещата майка не получава достатъчно фолиева киселина - вещество, което е от решаващо значение за генерирането на пресни клетки. Поради тази причина се препоръчват добавки, съдържащи фолиева киселина, ако се опитвате за бебе или сте бременна. В началото на бременността ще Ви трябват 400 микрограма на ден - значително повече от 300 микрограма, необходими на жена, която не е бременна. От 12-та седмица дневните Ви нужди от фолиева киселина ще се увеличат до 800 микрограма.

Много добавки, които съдържат фолиева киселина, също съдържат йод. Ако имате заболяване на щитовидната жлеза или хормонален дисбаланс в щитовидната жлеза, йодът не се препоръчва и трябва да приемате добавка, която не съдържа йод.

Най-доброто нещо е да обсъдите личните си обстоятелства с Вашия лекар или акушерка.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.