Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 13 от бременността: Бебето Ви се превръща в уникално човешко същество

По-голямата си част тялото Ви вече се е адаптирала към променящите се нива на хормоните. Симптомите, които сте изпитвали през първите три месеца, са изчезнали и се надяваме, че вече можете да се насладите на бременността си пълноценно. Вашето бебе вече е на 12 седмици, така че сте в третия месец на бременността и последната седмица от първия триместър.

Размер на плода през седмица 13

Вашето бебе вече ще бъде с размер около 6-7 см - голямо колкото киви. То ще тежи около 20 грама, което е приблизително колкото ягода.

Развитието на Вашето бебе

Седмица 13 представлява специален стимул за растежа на Вашето бебе. Докато то бързо става все по-голямо и по-голямо, пропорциите му постепенно се оформят и изравняват, така че то развива по-разпознаваеми човешки черти и започва да прилича на новородено бебе. Малкото му лице продължава да развива своите черти въз основа на генетичната информация от Вас и партньора Ви, така че от външния му вид ще бъде очевидно, че то прилича на двамата.

Сега панкреасът му произвежда инсулин - хормон, от който човешкото тяло се нуждае, за да разгради захарта.

До 13-та седмица червата на Вашето бебе също са в позиция и са готови за преминаване на вещества през тях. Тъй като те са започнали да поглъщат околоплодната течност, това означава и че ще започнат да се изпразват.

В утробата Ви все още има достатъчно място, за да може бебето да прави доста впечатляваща гимнастика. Също ще тренира своя смучещ рефлекс, като смуче палеца си. Ще се обръща все повече към коремната стена, усещайки какво се случва навън и отговаряйки на стимули от Вас. Може би затова интуитивно обичате да слагате ръце върху корема си?

Какво е да си бъдеща майка в седмица 13

Не е нужно да потискате апетита си - стига да се храните балансирано като цяло, можете да хапвате малко от онова, което Ви харесва!

Все още има достатъчно време да помислите напред и да планирате как ще се развият нещата: има още 27 до 29 седмици, преди да можете щастливо да държите бебето си в ръце. Ако бременността Ви беше книга, сега щяхте да сте прочели около една трета от нея.

Обичайни признаци и симптоми

Вихър от мисли

В момента много неща ще Ви се въртят в главата и няма да можете да спрете да мислите за бременността. Ще искате да се поучите от опита на жени, които вече са майки, и да получите представа за техните мисловни процеси. Нещо друго, с което ще трябва да се справите, са реакциите на всички, които знаят за Вашата бременност, които ще варират от по-разумни до по-бликащи, и всички техни аргументи и мнения ще Ви окажат влияние.

Слушайте какво Ви говорят умът и тялото Ви и отделяйте редовно време, за да останете насаме с мислите си. Не забравяйте да общувате с бебето си, като поставите ръката си върху корема - то вече може да я усети и да отговори.

За съжаление обаче още няколко седмици няма да можете да усещате движенията му. Жените, които очакват първото си дете, обикновено започват леко да усещат бебето си да се движи от около 18-та седмица.

Симптомите на първите няколко седмици отшумяват

Всички тези външни влияния могат да си кажат думата, така че е добре, че вече се чувствате много по-добре и симптомите от първите няколко седмици от бременността до голяма степен са изчезнали. Все пак може да усещате от време на време леко придърпване в корема (защото утробата Ви непрекъснато се увеличава и кръглите връзки, които я поддържат, се разтягат), а гърдите Ви също ще продължат да бъдат болезнени и чувствителни.

За щастие има прости, нежни начини за облекчаване на тези да симптома. Едно от най-полезните е да сте сигурни, че сте спокойни: все по-популярната йога или специфични упражнения за бременност могат да помогнат в този случай. Добре е да разберете сега какво Ви помага и Ви дава правилния баланс.

Топ съвети

  • Запишете цялата информация, която получавате от Вашите приятели, семейство или някой друг, и я сортирайте според нейното значение за Вас.
  • Потърсете спортни групи или класове за бременни жени и се запишете.
  • Освен това, намерете курс по йога за бременни.
  • Уверете се, че сте защитени от инфекции и сериозни заболявания. Вашата имунна система не е толкова силна, колкото преди, тъй като трябва да се грижи за всичко, което се случва в тялото Ви, а оттам и за здравословното развитие на Вашето бебе.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Подробна диагноза

По време на прегледа Вашият лекар ще обърне голямо внимание на размера на различни части на бебето Ви. Важна част от неговото развитие, която вече може да бъде измерена, е нещо, наречено нухална полупрозрачност - появата на натрупване на тъканна течност в цепнатината на шията. През следващите седмици тази пукнатина напълно ще изчезне. Количеството тъканна течност показва дали Вашето бебе има някакви проблеми като сърдечен дефект или синдром на Даун. Този тест обаче не е рутинен, така че попитайте Вашия лекар, ако искате да знаете повече.

Токсини от Вашия дом, Вашето непосредствено обкръжение и от по-широкия свят

Боядисване на косата

Все повече жени са наясно с проблема с боядисването на косата си по време на бременност и с токсичните химикали в много бои. Въпреки че много жени смятат, че боядисването и къдренето на косата им е безвредно, женската клиника на Щраубинг в Германия не го препоръчва поради високата абсорбционна способност на скалпа. Препоръчва се да избягвате оцветители и къдрене през първите три месеца от бременността, тъй като скалпът абсорбира много добре вредните токсични вещества и по този начин може да ги предаде чрез кръвообращението на Вашето бебе. Естествените бои за коса са добър компромис (макар че за съжаление няма такива при русите нюанси), а друга възможност е да боядисате кичури от косата на не по-малко от 2 см от скалпа.

Домакински почистващи продукти

Най-доброто нещо, което трябва да направите, ако не сте сигурни дали е безопасно да използвате почистващите продукти, които имате у дома, е да попитате Вашия лекар или акушерка, тъй като те могат да Ви кажат кои съставки в домакинските почистващи продукти могат да навредят на ембриона или плода. Ако все още не сте убедени, преминете към естествени, органични почистващи продукти (това ще помогне на Вашето бебе в дългосрочен план).

Други химикали

Същото се отнася и за продуктите, които използвате в градината, където е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате: химическите препарати за премахване на плевели, например, е най-добре да се избягват Има голяма вероятност да извършите някои интериорни подобрения преди появата на бебето и ако е така, внимавайте с химическите бои.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.