Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 11 от бременността: Органите на Вашето бебе наистина започват да се оформят

Размер на бебето през седмица 11

Малкото бебе в корема Ви вече е с размер между 3,7 и 4,1 см, тежи около 8 грама и има приблизително същия диаметър като лайм - все още много малко, но определено се вижда. През следващите няколко седмици то бързо ще стане много по-голямо.

Развитието на Вашето бебе

Вашето бебе сега започва най-интензивната фаза на растежа си. Дължината му се увеличава толкова много, че през следващите три седмици тя почти ще се удвои.

През седмица 11 органите на Вашето бебе започват да развиват своите сложни функции. Специфичните за пола органи също са на място и ще се развият по-нататък през следващите няколко седмици, въпреки че ще отнеме известно време, преди да разберете дали очаквате момче или момиче. Сега става все по-ясно дали очаквате само едно дете или близнаци.

Лентите, които преди свързваха пръстите на ръцете и краката на Вашето бебе, вече са изчезнали и сега то може да играе с пръстите си и да поставя палеца в устата си. През 11-та седмица също започва да развива своите разпознаваеми човешки черти: ушите му, които преди са били по-близо до върха на главата, сега се придвижват надолу към средата, т.е. там, където трябва да бъдат.

Формират се различните слоеве, които образуват кожата и се увеличава дебелината й, което я прави по-малко прозрачна от преди. Корените на косата се развиват във втория слой - дермата, а от 13-та седмица бебето Ви ще развие мънички, фини косъмчета, наречени лануго, които почти напълно ще покрият тялото му и ще го защитят. Всеки корен също има мастна жлеза, която произвежда мазно, водоустойчиво вещество, наречено vernix caseosa. Ланугото помага на vernix caseosa да се придържа към тялото и заедно играят важна роля: те предпазват нежната кожа на Вашето бебе от това да стане твърде мека в околоплодните течности, действат като ефективна топлоизолация и предлагат защита от вибрации, звук и натиск. Тези косъмчета ще окапят към края на бременността.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 11

Сега, когато сте в седмица 11, се надяваме да се чувствате много по-добре. Вече не би трябвало да имате гадене, а рискът от спонтанен аборт сега се свежда до малък остатъчен риск, който ще улесни ума Ви. Вече може да започнете да мислите кога и как да съобщите на семейството и приятелите си хубавата новина, ако още не сте го направили. Все още няма очевидни признаци за коремче, въпреки че ако това е втората или третата Ви бременност, може да успеете да забележите, че започва да изпъква. Във всеки случай ще започнете да напълнявате, докато тялото натрупва запасите си от мазнини. Не се притеснявайте: след раждането малко количество спорт или упражнения и здравословна диета ще Ви отърват от килограмите, които сте качили, а кърменето също ще Ви помогне да се върнете във форма, тъй като тялото Ви получава необходимата енергия за него от мастните запаси, които сега се натрупват.

Обичайни признаци и симптоми

Болки в гърба и корема

Последните седмици на бременността могат да бъдат трудни, така че трябва да натрупате сили предварително и да останете във форма, доколкото можете. Усещането за дърпане в корема може да се появи от време на време, причинено от растежа в матката. Може да изпитате и болки в гърба, когато тренирате или когато седите или лежите на едната страна, тъй като сухожилията Ви вече са по-отпуснати и гъвкави, за да се справят с повишеното Ви тегло. Леките спортове и занимания са ефективни начини да помогнете на тялото си да си свърши работата, да повиши силата си и да избегне болки в мускулите. Има и специфични упражнения, които могат да облекчат болката при определени симптоми.

 

Раждането също ще бъде трудна работа - ще отнеме цялата сила и издръжливост, които имате. Така че физическата активност е важна по време на бременност! Били ли сте спортна натура преди? Тогава продължете!* Ако не, добре е да започнете, но не прекалявайте: ходете на разходки, плувайте, правете упражнения, йога и т.н.

*Консултирайте се с Вашия гинеколог или акушерка за това кои спортове са подходящи и дали е добра идея да продължите със състезателен спорт.

Болки в гърдите

През следващите няколко седмици ще продължите да чувствате гърдите си болезнени (с чувствителни зърна). Тези симптоми ще се успокоят в средните месеци на бременността, тъй като млечните Ви жлези ще се развият максимално дотогава. От този момент нататък гърдите Ви ще бъдат готови да изпълнят ролята си, когато дойде време да кърмите бебето си.

Хранителната пирамида за бременни и кърмещи жени

Въпросът с Вашата диета става по-важен през седмица 11, тъй като Вие и Вашето бебе се нуждаете от повече витамини, минерали и микроелементи. Вашият лекар и акушерка могат да отговорят на всички въпроси, които имате, и да Ви посъветват относно най-новите научни препоръки за хранене.

Основата на Вашето хранене като бременна жена, т.е. основата на пирамидата, са напитките. Водата, неподсладеният или леко подсладен чай, разредените плодови сокове и зеленчуковите сокове са идеални.

Второто ниво на пирамидата е изключително важно за Вашето благосъстояние и здравословното развитие на Вашето бебе - плодовете и зеленчуците, особено варива. Трябва да ядете до шест порции плодове и зеленчуци на ден - но не се притеснявайте, ако не можете да се справите с това всеки ден, тъй като това ще е твърде много за някои жени.

Третото ниво са въглехидратите и трябва да ядете пет порции от тях на ден. Те включват картофи, хляб и зърнени култури, ориз и тестени изделия (а пълнозърнестото брашно е абсолютно приемливо, когато Ви се прииска). Това може да Ви е твърде много, така че в крайна сметка Вие решавате какво е добро за Вас.

Четвъртото ниво на хранителната пирамида за бременни жени е млякото и млечните продукти. Ежедневната препоръка е три порции на ден през първите три месеца. След това от четвъртия месец тя достига до четири порции на ден, за да отговори на повишената нужда на тялото Ви от калций.

Петото ниво на хранителната пирамида са храни, които трябва да консумирате само в малки количества, включително месо и риба като източници на протеин. Месото трябва да има възможно най-малко мазнини и препоръката е не повече от два пъти седмично. Никога не яжте сурово месо и се уверете, че е правилно приготвено, преди да го изядете, за да избегнете консумацията на патогенни бактерии. Можете да ядете риба малко по-често - три пъти седмично е много добре.

Шесто ниво са мазнини като масло и олиа (при което олиата са по-добри за Вас от маслото). Една до две супени лъжици на ден е препоръчителната дневна доза за мазнини, а добър начин да се набави е като част от смесена салата или при пържене на храна в тиган.

Седмото и най-високото ниво на пирамидата е лукс като сладка и солена храна.

Съвет на акушерката

„Първоначално много бременни жени имат желание за солена, обилна храна. Не се притеснявайте за това! Обикновено тялото Ви казва от какво се нуждае. Тези желания ще отминат и тогава ще можете да се съсредоточите върху по-здравословното хранене.“ Дороти Куц, акушерка

HiPP има набор от съвети и информация, когато става въпрос за здравословна диета по време на бременност.

Топ съвети

  • Пийте по 2 литра течности на ден (като правило, по една чаша за всеки час, когато сте будни).
  • Не се придържайте само към една и съща напитка, за да утолите жаждата си - например опитайте различни чайове.
  • Купете готварска книга за периода на бременността, която ще Ви даде много креативни идеи и рецепти за балансирано хранене.
  • Посетете местния пазар, за да вземете пресни плодове и зеленчуци. 
  • Помислете кога искате да съобщите на близките си прекрасната новина за Вашата бременност.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Хранителни алергии

Ако имате алергии, попитайте Вашия лекар или акушерка за това как можете да замените храната, която не можете да ядете. Някои важни хранителни вещества могат да доведат до деформации, ако не консумирате достатъчно от тях. Не се притеснявайте - има здравословна алтернатива за почти всички храни и Вашият лекар може да Ви насочи към диетолог, ако е необходимо.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.