Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 39 от бременността: Вече може да се случи по всяко време

През 39-та седмица всичко е свързано със спиране, почивка и чакане - повечето бебета се раждат през тази седмица на бременността. Вече сте в третата седмица от десетия месец на бременността си, която много скоро ще приключи.

Размер на бебето през седмица 39

Сега бебето Ви е дълго около 50 см - приблизително колкото диня. Тежи приблизително 3250 грама. Новородените бебета тежат средно между 3200 и 3500 грама и са с дължина 50-52 см - дали Вашето бебе е по-дълго/по-късо или по-тежко/по-леко от това зависи главно от генетичния му състав и кога е родено.

Развитието на Вашето бебе

С цялото тегло, което Вашето бебе е натрупало като резерви от мазнини за времето след раждането, то ще изглежда доста наедрело. Ще бъде свито на топка във феталната позиция, готово да излезе на света.

Бебетата, които остават по-дълго в утробата, ще продължат да напълняват и да растат малко по-дълго, макар и не толкова, колкото през последните седмици.

Вътрешните органи са напълно развити и всеки отделен орган и система е на етапа, когато бебето Ви може да бъде подигурено с всичко необходимо за оцеляване след раждането. Това включва всички метаболитни процеси, които разграждат храната, която яде, за да може тялото му да я използва.

На големия въпрос как изглежда бебето Ви не може да се отговори, докато не се роди, но общото между всички новородени е, че много приличат на баща си. Тази прилика е естествен процес, който ще помогне на партньора Ви да изгради емоционална връзка с детето си и да го насърчи да се грижи за Вашето мъниче колкото е възможно повече. Ще минат няколко седмици и месеци, докато бебето Ви развие личния си външен вид, който ще комбинира аспекти на външния вид на двамата родители. Така че през този ранен период от живота си детето Ви понякога ще прилича повече на майка си, а понякога - по-скоро на баща си.

Очите на Вашето бебе няма да имат окончателния си цвят, докато не навърши 12-18 месеца. Това е така, защото пигментите все още се образуват, така че очите му често изглеждат неопределени: понякога те могат да бъдат зелени, друг път малко по-сини или по-сиви.

Нередовните контракции, които може да забележите, ще придвижат бебето Ви все по-надолу към малкия таз.

Когато стигнете до края на бременността си, количеството на околоплодните течности в матката намалява, докато останалото не се изхвърли напълно от тялото Ви заедно с бебето, когато раждате.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 39

Досега бременността е истинско бреме за много бременни жени и вие не искате нищо повече от това раждането най-накрая да започне. Това е нещо хубаво и всъщност е полезно, защото постепенно премахва страховете, които може да сте имали относно раждането.

През 39-та седмица бебето Ви може да е много активно или много тихо - преживяванията могат да варират (дори по време на раждането, някои бебета се движат много, докато други изглежда като да спят). Трябва обаче да можете да усещате бебето си на нередовни интервали.

Обичайни признаци и симптоми

Симптоми на настинка

Тъй като тялото Ви фокусира всичките си сили върху подготовката за раждане, имунната Ви система не е толкова устойчива, както обикновено и може да забележите незначителни симптоми на настинка. Не се притеснявайте обаче - те няма да попречат на раждането Ви и няма да навредят на детето Ви, защото имунната му система вече работи.

Как да разберете, че ще раждате

Ше слушате тялото си през цялото време и е вероятно да интерпретирате всичко, което се случва, като знак, че сте на път да родите – напр. усещане за дърпане в корема, главоболие, течение или гадене. Това обикновено са подготвителни контракции и въпреки че може да Ви накарат да мислите, че моментът е дошъл, не се заблуждавайте. Само някои симптоми, като гадене заедно с диария или сериозни болки в стомаха, са признаци, че бебето Ви е на път да се роди.

Изтръпване в краката

Понякога може да чувствате изтръпване в краката си, сякаш лазят мравки по тях. Това е резултат от теглото на Вашето бебе и матката, която оказва натиск върху нервите в малкия Ви таз и нарушава работата им. След това изпращат фалшива информация до мозъка Ви, причинявайки тези фантомни усещания. На този напреднал етап от бременността този симптом е напълно нормален и не изисква лечение: веднага щом родите, той ще изчезне и вече няма да усещате изтръпването, тъй като нервите Ви започват отново да работят нормално.

Топ съвети

  • Ако усетите изтръпване на краката, поставете ги в повдигнато положение и ги разтрийте с балсам, съдържащ екстракт от див кестен.
  • Ако получите много интензивна подготвителна контракция (т.е. такава, която не се случва редовно), използвайте времето, за да дишате по време на контракцията, както сте научили в антенаталните часове.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Предизвикване на раждане

Дори и без ултразвук, Вашата акушерка ще знае какво се случва в корема Ви и приблизително колко време ще мине, докато родите.

Ако често се сблъсквате с нередовни контракции, но те не са истинските, тя ще Ви даде съвет как да предизвикате реално раждане.

Сексът с партньора Ви е един от начините да раздвижите нещата: мъжката сперма съдържа простагландини, които омекотяват шийката на матката и могат да й помогнат да се разшири, така че това в много случаи може да направи чудеса (както и да е забавно!).

Друга, еднакво ефективна техника (и нещо, което често участва в правенето на любов), е да стимулирате зърната си. Вашето тяло произвежда хормона окситоцин, когато зърната Ви се галят, което може да помогне за предизвикване на раждането на този етап.

Не мислете обаче, че трябва да правите това - правете го само ако искате! Бебето Ви така или иначе ще излезе от утробата Ви, когато е готово.

Съвет на акушерката

„Подправки като джинджифил, канела, карамфил и кардамон могат да предизвикат раждане, затова опитайте да ядете индийска или друга азиатска храна или да пиете Йоги чай..

Това обаче просто ще „подбуди“ тялото Ви - то ще реагира само когато е готово.“ Дороти Куц, акушерка

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.