Хранителен план: След 4-ти до 6-ти месец*

Майчиното мляко - толкова дълго, колкото Вие и Вашето дете искате

* Стартирайте със захранването съобразно с развитието на Вашето бебе и  започнете най-рано след 4-ти и най-късно след 6-ти месец.

Подходящото време за въвеждане на захранващите храни

Бебетата трябва да започнат да получават захранващи храни най-рано в края на 4-ти месец и най-късно след 6-ти месец**. При някои бебета на възраст след 4-ри или 5 месеца, апетитът не може да бъде задоволен само с кърма или млечна формула, затова е необходимо добавянето на захранваща храна за здравословен растеж. По аналогичен начин, някои бебета се развиват прекрасно с кърма или млечна формула до края на 6-ти месец и едва тогава са готови за въвеждане на твърда храна. Решението за въвеждане на захранващи храни трябва винаги да се взема съобразно развитието на Вашето дете. Детето Ви не се ли засища само с кърма или млечна формула? Бебето Ви държи ли главата си изправена без чужда помощ и проявява ли интерес към нови храни и към лъжицата? В такъв случай можете да започнете да давате захранващи храни. Ако не сте сигурни, обърнете се към Вашия педиатър за съвет.

Ако бебето Ви изплюе първите лъжички каша или зеленчуково пюре, просто бъдете търпеливи. Бебето трябва да се научи да преглъща. Ето защо е необходимо да давате на бебето съвсем малко лъжички захранваща храна в началото, така че Вашето бебе да разполага с достатъчно време, за да се запознае с тази нова форма на храна, с новия вкус и новите впечатления.

**Препоръка от Комисията по хранене към ESPGHAN, 2008 (Европейска асоциация по педиатрия, гастроентерология, хепатология и хранене.)

Защо захранващите храни са толкова важни за Вашето бебе?

С растежа на детето, само кърмата или млечните формули вече не са достатъчни, за да осигурят на бебето Ви всички хранителни вещества и енергия, от които то се нуждае. Новите етапи на развитие придобиват важност, а твърдата храна тренира мускулите на устата и на лицето. И на последно място, чрез въвеждането на захранваща храна Вашето бебе се запознава с разнообразието от вкусове, което е важно за по-нататъшното му развитие до ранното детство. 

По какъв начин да започна със захранващите храни?

Отделните хранения с мляко през деня постепенно се заменят от захранваща-твърда храна през следващите седмици и месеци. Започваме с обедното хранене, продължаваме със следобедното хранене и накрая добавяме и вечерното хранене. Бебето трябва да продължи да получава обичайното си сутрешно хранене с мляко.

HiPP улеснява в максимална степен въвеждането на захранващи храни. За първите лъжички храна, са подходящи зеленчуковите храни HiPP, които имат съвсем малко на брой и много лесно смилаеми съставки.

Първата твърда храна

Започва се с 4 до 6 малки лъжички каша (например оризова или царевична) или пасирани зеленчуци в обедното хранене (например моркови, картоф, пащърнак и др.). След това Вашето бебе получава обичайното хранене с кърма или шише, за да се почувства заситено. Можете да увеличавате количеството на зеленчуците с няколко лъжички всеки ден. Бъдете търпеливи дори ако бебето Ви първоначално откаже да приема предлаганите зеленчуци. Опитайте отново през следващите няколко дни. Препоръчваме Ви да не бързате. След няколко дни можете да предложите с нови видове зеленчуци (например бял морков, тиква, тиквичка и др.). Включите двукомпонентните комбинации – например HiPP Ранни моркови с картофи, HiPP Пащърнак с картофи или HiPP Тиква с картофи. Ако желаете, можете да въведете и топло вечерно ястие, ако същото съответства по-добре на дневния ритъм.

Ако всичко върви гладко със зеленчуците, след около 3-тата седмица от въвеждане на зеленчуците, можете да направите следващата стъпка и да предложите пълно месно-зеленчуково меню в обедното хранене. HiPP предлага свои месно-зеленчукови менюта в множество вкусови разновидности под формата на HiPP Менюта. Щом Вашето дете започне да изяжда почти цяло меню по време на обедното хранене, вече сте заменили обедното млечно хранене със захранваща храна.

Съвет: затопляйте само такова количество храна, каквото бебето ще изяде. Останалата незатоплена част от храната дръжте в хладилника и използвайте не по-късно от следващия ден. Не използвайте затопляна бебешка храна за следващо хранене.

Важно! Ако използвате микровълнова фурна: моля, свалете капака и покрийте отвора. Разбъркайте добре след затоплянето! Храната може да не се затопли равномерно в микровълнова фурна. Може да се образуват така наречени топлинни гнезда. Използвайте само пластмасова лъжица, за да не нараните стъкленото бурканче. Проверете температурата преди да пристъпите към хранене.