Пчелите, нашите трудолюбиви помощници - незаменими в нашия живот

Защо пчелите са важни за всички нас?

Жуженето на пчелите внася живот в нашите градини, медът им услажда живота ни, тяхната отрова се използва в медицината срещу възпаления. Свещите, направени от пчелен восък, носят светлина в тъмните вечери, а прополисът е добър за нашата имунна система.

Тези малки животни са безценни за хората. Със своята усърдна работа те постигат невероятни неща и са едни от най-важните работещи животни по света. Тяхната най-важна задача е да опрашват растенията. Без тази безплатна услуга на пчелите, ние ще трябва да живеем без около една трета от нашите храни.

Пчелите са основен стълб в нашата екосистема. Повече от 80% от местните цъфтящи растения зависят от опрашването. Без това кръстосано опрашване много растения няма да могат да произвеждат плодове и семена. Цялата ни земя, нашият хранителен режим и оцеляването на много растителни и животински видове ще бъдат застрашени.

Пчелите са от съществено значение за растителния свят. От своя страна, пчелите също зависят от прашеца и нектара от растенията като храна.Това е цикъл на даване и вземане. Само преди няколко години нивите и ливадите предлагаха богат избор от различни цъфтящи растения. Зърнените полета съдържаха смес от мак, метличина и много други диви цветя и билки; ливадите бяха цветни килими от цветя. Индустриализацията на земеделието е унищожила голяма част от това изобилие.

Биологичните билки липсват в конвенционалните зърнени полета и в наши дни те са само зелени или жълти. Ливадите са превърнати в интензивни пасища. Поради това, пчелите често са гладни и без допълнително хранене от пчеларите не биха могли да оцелеят в някои региони.

Използването на спрейове като инсектициди и хербициди също застрашава пчелите. Тези вещества се абсорбират от пчелите и ги отравят или унищожават чувството им за ориентация така, че те не могат да намерят пътя си обратно към кошера и умират.

Засаждането на генетично модифицирани растения също оказва влияние върху пчелите. Биологичният баланс е застрашен и естественото разнообразие все повече е ограничено. Пчелите не могат да разберат дали растението е генетично модифицирано или не. Следователно, насекомите разпространяват опасните си товари и замърсяват негенетично модифицираните зони с агро-генетична технология, докато изпълняват естествената си задача в техния живот.

Допълнителни опасности са болестите, паразитите и вирусите, внесени чрез глобализацията. Нашите пчели не ги разпознават и нямат защитен механизъм срещу тях. Един добре познат пример е акарът Вароа от Азия. Без лечение от страна на пчеларите, всички пчелни семейства биха били убити.

HiPP подкрепя асоциацията Mellifera e. V. , която се занимава с екологично пчеларство и защита на пчелите

  • Засаждане на пчелни ливади
  • Изследвания и обучение от Mellifera e. V.
  • Създаване на образователни изследвания за пчели

Животът на пчелите. Около 40 000 пчели живеят в кошери. Във всяка колония има само една пчела майка. Тя е по-голяма от останалите и лесно се разпознава по дългото си тяло и къси крила. Единствената й работа е да снесе до 2000 яйца на ден и така да осигури продължаването на пчелната популация. Царицата се опложда само веднъж в живота си в така наречения брачен полет във въздуха. Това може да отнеме няколко дни, през които тя се опложда от много търтеи - мъжки пчели.

Най-голямата част от колонията се състои от пчели работнички. Продължителността на живота им зависи от това колко тежка е работата им. Пчелите, които имат много работа през лятото, не живеят толкова дълго, колкото другите през зимата. Работничките се грижат и хранят ларвите и царицата. Те строят пчелния кошер, като произвеждат восък за пчелните пити. Те правят мед от нектара. След около три седмици, пчелите работнички стават летящи пчели. Те излитат и събират нектар, цветен прашец и вода и връщат всичко обратно в кошера. Във всеки кошер има и хиляди мъжки пчели - търтеи. Те нямат отровно жило и са родени от неоплодени яйца. Тяхната функция е да се чифтосват с кралицата. Тъй като те не могат да се хранят, работничките ги хранят и се грижат за тях. Те умират непосредствено след чифтосване или най-късно през зимата, когато няма достатъчно храна и се изтласкват от гнездото.

Пчелите, земните пчели, пеперудите и др. са незаменими. Като цветни опрашители, те осигуряват съществуването на различни растения и животни. Връзката между ценното сътрудничество на опрашващите насекоми и добива се вижда ясно при отглеждането на плодове: без опрашването на цветовете на ябълките от пчелите и други насекоми през пролетта, ще има само няколко нискокачествени ябълки през есента Дори при дивите растения има много примери за такива взаимозависими отношения. За да оцелеят пчелите, те се нуждаят от достатъчно пространство и храна от ранна пролет до късна есен. Градинарите имат много възможности да осигурят пространство и храна в своите градини за посетителите на цветята.


Това е начина, по който можете да помогнете на пчелите:

  • Купувайте биологични продукти
  • Спонсорирайте пчелите www.istinskimed.bg

1. В градината

Пресните билки са не само вкусни съставки в храната, но и любими за насекомите. Оставете ги да цъфтят, а пчелите, земните пчели и т.н. ще бъдат възхитени от билките като градински чай, чубрица, босилек, мента, маточина, копър, риган, мащерка. Зеленчуци като лук, моркови и праз са изненадващо красиви, когато им е позволено да цъфнат. Освежете краищата на вашата зеленчукова алея с невен и пореч.

2. В цветна леха

Много храсти и едногодишни или двугодишни летни цветя са доставчици на нектар и цветен прашец. За насекомите е важно цветята да не са в пълен цъфтеж. През пролетта, особено подходящи са луковичните растения (напр. кокичета, минзухар, синчец, нарциси). За пчелите, повечето от сложноцветните растения са интересни (например астри, слънчоглед), далия, слез, резеда. Можете също така да привличате насекоми с балконни или саксийни растения (напр. резеда, камбанки, невен, грамофонче). Вместо да засаждате на терасата растения, които нямат стойност за насекомите, защо да не засадите привлекателни за тях цветя!

3. Дървета и храсти в градината

Цъфтящите дървета и храсти предлагат храна за насекоми в началото на пролетта. Местните видове осигуряват цветове и плодове. Подходящи са: овощни дръвчета, ягодоплодни храсти, кучешки дрян, лигуструм, калина, върба, леска, берберис, диви рози. Допълнителна информация по темата за „цъфтящите пейзажи във вашата градина или на балкона“ можете да намерите на адрес www.bluehende-landschaft.de