Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 24 от бременността: Вашето бебе вече е дълго колкото предмишницата Ви

Размер на бебето през седмица 24

Към 24 седмица бебето Ви е с размер 30-31 см - голямо колкото краставица. То тежи между 600 и 700 грама, така че е все по-близо до цял килограм.

Въпреки това, Вашето бебе все още има достатъчно място да се движи на воля. Ще можете да усещате движенията му ден и нощ по целия корем.

Цялата тази дейност играе ключова роля в подпомагането му да усвои типичните човешки движения и в развитието на мускулите му. То също така ще развива все повече и повече мастна тъкан, за да натрупа теглото, от което се нуждае преди раждането.

Някои жени получават синини по корема в резултат на ритането на бебето си - въпреки че те все още няма да бъдат особено очевидни, ще ги усетите в бъбреците, пикочния мехур и стомаха. Това е най-ясният показател за това, че бебето Ви става по-голямо.

Развитието на Вашето бебе през седмица 24

Бебето се чувства много удобно в корема Ви. До 24-та седмица неговите сетивни системи са „готови за приемане“ и то ще реагират все повече и повече на звуците, които чува в утробата. Всъщност сега има някои звуци, по които то е обсебено и реагира особено ясно: Вашият глас например е ключов стимул и ще бъде неговата отправна точка в ранните му години. Преди няколко години учените откриха, че първите писъци на новороденото много приличат на гласа на майка им, което ясно показва колко силно е усещането за контакт между детето и първия човек, когото някога са познавали.

Това е част от начина, по който те формират връзката с майка си - човекът, който ще им даде необходимата храна и обич от първия ден извън утробата.

Но не само слухът се забързва бързо: усещането му за вкус, което вече може да прави разлика между киселите, горчивите и солените вещества в околоплодната течност, вече може да идентифицира и сладките вещества. Това е началото на желанието за сладка храна, което ще бъде много забележимо в ранните години на Вашето бебе. Това означава, че всички сме родени с вродено предпочитание към сладка храна, нещо, което е било предимство още от праисторическите времена - сладкото означава неотровно и високоенергийно и следователно важно за оцеляването на човека. Освен това първата храна на Вашето бебе, майчиното мляко, също има сладък вкус. Новородените се нуждаят от захарта в млякото (лактоза), за да регулират телесната си температура, използвайки инсулина, произведен от панкреаса им.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 24

Ще можете да усетите, че бебето Ви расте бързо. То ще изисква вниманието Ви в нарастващия Ви корем, така че отделете време да поглезите сетивата си. Също така е добра идея да включите партньора си, докато се подготвяте за разрастването на семейството си, и има много начини да се насладите на това специално време заедно.

Обичайни признаци и симптоми

На този етап от бременността симптомите, които може да изпитате (които са временни и засягат храносмилателния тракт), са резултат от Вашата растяща утроба. 

Гадене и киселини

Най-честите симптоми през седмица 24 са киселини и гадене. Вероятно ще Ви се догади, ако ядете твърде много тежка храна наведнъж, тъй като стомахът Ви вече е по-малък и може напълно да смила само по-малки количества храна. Ето защо е добра идея да коригирате храненията си така, че да ядете по-малко месо и повече зеленчуци.

Можете да предотвратите киселини в стомаха (причинени от киселинен рефлукс от стомаха до гърлото), като седите изправени по време на хранене и като пиете чаша вода с всяко ястие, за да направите стомашната киселина по-малко агресивна.

Съвет на акушерката

„Сокът от моркови може да облекчи симптомите.“ Дороти Куц, акушерка

Топ съвети

  • Когато Ви се яде месо, опитайте вместо това да ядете риба. Рибата се смила по-лесно и доставя важни омега-3 мастни киселини, които са важни за развитието на мозъка на Вашето бебе.
  • Носете удобни обувки, на които лесно можете да изхлузите - постепенно ще стане по-трудно да се навеждате.
  • Включете партньора си, напр. като го помолите да Ви направи масаж и да втрие крем в корема Ви.
  • Започнете да мислите за декориране и обзавеждане на стаята на Вашето бебе - в началото няма да имате нужда от много, вероятно само кошара до леглото и маса или повърхност за смяна на пелени. 
  • Уверете се, че винаги, когато сте навън, носите със себе си напитка, която харесвате. 

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Улеснете движението на червата

Ако страдате от запек и конвенционалните лекарства (като пиене на много течности и упражнения) не работят, попитайте Вашия лекар за подходящи начини да подпомогнете храносмилателната система. По време на бременност е изключително важно да получите надеждни, експертни съвети относно методите или продуктите, които са подходящи и тези, които трябва да се избягват.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.