Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 8 от бременността: Бебето Ви е свързано с Вашия кръвен поток

През седмица 8 от бременността се доближавате към края на втория месец и все още сте в първия триместър.

Размер на бебето през седмица 8

Ембрионът е с размер около 1,5-1,6 см, което го прави приблизително колкото къпина ( издутините, които ще продължат да образуват пръстите на ръцете и краката, дори изглеждат малко като издутините на къпина). Вашето бебе все още е в етап на желе. Ехограф всяка седмица ще покаже, че ръцете и краката непрекъснато се уголемяват и, въпреки че все още е твърде рано да се претегли, лекарите изчисляват, че средното бебе тежи около 0,25 грама на този етап.

Развитието на Вашето бебе

През седмица 8 бебето повдига главата си и се разтяга за първи път. Крайниците му продължават да се развиват, като ръцете, краката и пръстите бавно се оформят. Има малко кожа между всеки от пръстите на ръцете и краката, която прилича на лента: това ще изчезне много скоро и не след дълго, бебето Ви ще може да движи отделните си пръсти.

Над очите се вижда малка кожна гънка, която по-късно ще оформи клепача му, въпреки че ще отнеме известно време, преди очите да добият пълната си структура и да започнат да функционират.

Това, което ще продължи да формира мозъка му, вече може да се види и на ултразвук като купчина мехурчета, тъй като главата започва да се оформя в очакване на раждането.

Стомахът и бъбреците са първите вътрешни органи, които започват да се формират, тъй като това са органите, които се нуждаят от най-много време, за да развият своята анатомична структура и физиологична функция. Всички останали жизненоважни органи ще ги последват през следващите няколко седмици.

От 8-ма седмица Вашето бебе започва бавно да се развива от ембрион в плод.

Малкото му сърце бие два пъти по-бързо от сърцето на възрастен, като постоянно изпомпва богата на кислород кръв около тялото си, за да помогне на всички органи да се развият здравословно. Кислородът е от решаващо значение за развитието на Вашето бебе и винаги трябва да се доставя в достатъчно количество - това е работа на плацентата.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 8

Вече може би сте забелязали, че типичните симптоми на бременността постепенно отслабват, тъй като тялото Ви все повече свиква с променящите се нива на хормоните. До края на третия месец от бременността гаденето, повръщането и болките в корема трябва да изчезнат. Гърдите Ви ще продължат да нарастват в подготовка за хранене на детето Ви след раждането му, но болезнеността и свръхчувствителността на зърната засега ще намалеят.

Продължавайте да правите всичко възможно, за да се грижите за бебето си и да избягвате всички ненужни рискове. Бъдете разумни, когато става въпрос за стимуланти като кафе и други напитки, съдържащи кофеин (като много газирани напитки), и трябва напълно да избягвате алкохола и никотина, за да не навредите на здравето на бебето си.

Обичайни признаци и симптоми

Емоционални възходи и падения

Все още няма следа от коремче, така че няма видими улики за приятелите и семейството Ви, че сте бременна. Само близки членове на семейството или приятели може да забележат промени в емоционалното Ви състояние, докато се возите на това емоционално влакче: една минута сте в небесата, другата сте близо до сълзи. Ще има моменти, в които Ви се плаче и може да Ви е трудно да държите емоциите си под контрол и да ги скривате от хората около Вас, независимо дали това са Вашите колеги или приятели. Този вихър от емоции може да Ви напомня за пубертета - друг период в живота Ви, когато хормоналните промени причиняват всякакви различни емоции и чувства.

Чували ли сте за нашите HiPP родителски писма? Присъединете се към HiPP BabyClub днес и ние ще Ви изпращаме регулярни писма, пълни с полезни съвети и информация за всеки етап от Вашата бременност.

Топ съвети

Решете с партньора си на кого и кога искате да съобщите тази прекрасна новина.

Редовните разходки ще Ви помогнат да заспите и ще си осигурите свеж въздух и кислород.

Яжте много зеленчуци (варени или сурови), за да отговорите на повишеното търсене на тялото от витамини и други жизненоважни вещества.

Ако Ви се гади, продължете да пиете леки чайове през целия ден, което ще спомогне за възстановяване нивата на течностите.

Купете или заемете една от многото книги за бременността, която ще помогне на Вас и партньора Ви да разберете какво се случва във Вас.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Фолиева киселина, витамин В и йод

Не забравяйте да продължите да ядете прясна храна, съдържаща много фолиева киселина. Сега трябва също да се уверите, че чрез своята диета си набавяте достатъчно витамин В и/или от добавки, ако е необходимо. Също така, по време на бременността ще Ви е нужен повече йод, за да може щитовидната жлеза на Вашето бебе да се развие правилно.

Посъветвайте се с Вашия лекар, за да Ви препоръча подходяща добавка, която ще Ви осигури фолиева киселина, витамин В и йод, от които се нуждаете.

След като родите, няма да имате нужда от толкова много фолиева киселина, колкото по време на бременността, но жените, които кърмят, все още се нуждаят повече, в сравенение с другите жени.

Предотвратяване на увреждане на Вашия естествен зъбен емайл

Ако сте повръщали редовно през последните няколко седмици, трябва да отидете при зъболекаря си. Агресивната киселина в стомаха, която изхвърляте при повръщане, минава през устата Ви и облива зъбите Ви, което може да причини дълготрайно увреждане на зъбите и емайла (дори ако измиете устата и зъбите си след повръщане).

Вашият зъболекар може да Ви каже дали защитният емайл вече е повреден и ще Ви обясни какво можете да направите, за да защитите зъбите си.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.