Витамин B12

Защо витамин B12 е толкова важен?

Витамин B12 допринася за формирането на червените кръвни телца. Също така, подобно на фолиевата киселина, витамин B12 участва във формирането на клетките и регулира растежните процеси я тялото. Значимостта на витамин B12 е очевидна особено по време на бременността, когато мъничко телце се появява и започва да расте. 

Добри източници на витамин B12

Витамин B12 се откирва само в храни от животински произход, като дроб, месо, яйца, мляко и сирене. Веганите, които напълно избягват всякакви храни от животински произход, може да страдат от липса на витамин B12. Вегетарианци, които консумират млечни продукти и яйца в достатъчни количества, обикновено нямат дефицити.

В сравнение с други хранителни вещества, витамин B12 е устойчив на външни влияния и тялото се нуждае от малки количества от него, но те са изключително важни.

Симптоми на дефицит

В лабораторни условия, дефицитът се разпознава в наличието на по-малко (но по-големи) червени кръвни телца. Също така, настъпват проблеми с формирането на нови клетки, както и неврологични разстройства. Първите знаци са общи симптоми като отпадналост, бледост, сърцебиене, недостиг на въздух и бързо уморяване.