По колко от какво?

Как да разбера, че детето ми яде достатъчно и получава всичко необходимо?

DАпетитът и изборът на храни често са много различни от дете до дете и от ден за ден. Обикновено децата получават всичко, от което се нуждаят, за определен период от време. Най-доброто потвърждение за адекватно снабдяване с храна е просто: ако детето ви е нормално по размер и тегло и е здраво, то получава достатъчно храна. Ако не сте сигурни, поговорете с вашия педиатър - той може да помогне при необходимост.

От колко храни на ден детето ми се нуждае вече?

От опита, подходящи са 5 хранения за малките деца: 3 основни ястия - закуска, обяд и вечеря - плюс една допълнителна закуска сутрин и една следобед.

Колко сладки неща са позволени на моето дете?

Сладкото в умерено количество може да бъде част от диетата на малкото дете: това означава, че веднъж или два пъти на ден в малко количество, например сладко върху филия хляб. Важно е децата да се научат как да се справят със сладките неща. Родителите трябва да се уверят, че децата нямат твърде много сладки неща, защото:

  • приема на сладка храна твърде често уврежда зъбите
  • сладката храна обикновено съдържа много калории и много малко хранителни вещества като витамини и минерали

Храненето с твърде много сладкиши увеличава риска от наднормено тегло и води до недостиг на достатъчно хранителни вещества.

Нашият съвет: по-добре от сладкишите на закуска е да се предлагат сладки неща по време на хранене, катонапример сладко намазано на филия хляб или сладолед като лека закуска между храненията. Закусването на сладкиши доставя ненужни калории и намалява апетита за редовните ястия.

 

Имате ли допълнителни въпроси?

Моля, обърнете се към: 

Контакти