Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 26 от бременността: Вашето бебе тренира дишането

Размер на бебето през седмица 26

Бебето Ви е дълго от 35 до 36 см от върха на черепа до петите - приблизително колкото ряпа. То тежи между 750 и 900 грама, така че не след дълго ще достигне килограм.

То все още има достатъчно място да се обръща и да се разтяга, но с всяка изминала седмица става все по-трудно и по-изтощително за Вас.

Развитието на Вашето бебе

През 26-та седмица ноздрите на Вашето бебе се отварят: то вече могат да направи първите си „вдишвания“ и ще работи усилено върху това умение до раждането. На този етап то вдишва околоплодната течност, като я изсмуква през ноздрите си и след като е извън утробата, ще прави абсолютно същото с въздуха около себе си.

През тази седмица се развива зрението на Вашето бебе. Сега очите му са свързани с областите на мозъка, отговорни за обработката на зрителните стимули, така че то може да прави разлика между светлината и тъмнината и между различните форми.

Ако по корема Ви пада голямо количество светлина, напр. пряка слънчева светлина през лятото, бебето Ви ще отстъпи от страх, ще се събуди или ще реагира, като общува с Вас по свой собствен нежен начин.

Разликите между времето, когато бебето Ви е будно и когато си почива, ще стават все по-ясни: когато е будно и активно, ще усетите как се движи, а когато спи, коремът ви ще бъде спокоен и ще имате няколко часа, без да усещате никакви движения. Ще забележите тези по-дълги периоди на почивка, дори ако очаквате близнаци, тъй като близнаците са склонни да правят едни и същи неща в утробата и да копират поведението си.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 26

Бременните коремчета могат да се различават по размер. Ако това е втората Ви бременност, ще забележите, че коремът Ви е нараснал по-бързо, отколкото при първата бременност - това е така, защото тъканта Ви вече е опъната. Други фактори, влияещи върху размера на Вашия корем, включват положението на бебето и количеството на околоплодната течност, но в крайна сметка става въпрос просто за различни типове тяло: например, някои жени естествено имат по-гъвкава тъкан от други, така че техният корем ще се разшири по-бързо .

Независимо какъв е размерът на корема Ви, той нараства толкова бързо от около седмица 26, че кухината в долната част на гърба Ви може да се увеличи. Въпреки че това е често срещано явление, причинената от него болка в гърба може да бъде избегната, като заемате възможно най-правилната стойка и като правите определени упражнения.

Съвет на акушерката

„Коланите за бременни може да помогнат. Те поддържат и задържат корема Ви.“ Дороти Куц, акушерка

Обичайни признаци и симптоми

Стомашно-чревни проблеми

Натискът, който матката оказва върху околните органи, увеличава вероятността да страдате от стомашно-чревни проблеми. Чувството за ситост след хранене може да бъде придружено от киселини и гадене, тъй като стомахът Ви вече е по-малък и не може да обработи същото количество храна, както преди.

Имунната система при бременните жени също е по-малко ефективна, тъй като тялото им трябва да се справи с допълнителните предизвикателства на бременността. Ето защо се уверете, че ядете възможно най-много прясна храна (помнете кои храни са „забранени“) и приготвяйте ястия хигиенично, за да избегнете инфекции.

Стрии

В крайна сметка няма начин да избегнете напълно стриите - Вашата съединителна тъкан е опъната по време на бременност както никога преди и никога повече в живота Ви. Вашите гени, размерът на корема и степента на натиск върху кожата Ви ще повлияят на това до каква степен ще получите стрии и разкъсвания в кожната тъкан.

Едно нещо, което можете да направите, е редовни масажи с масло или лосион за грижа за кожата, които ще повишат нейната еластичност.

Това ще бъде най-ефективно, ако го правите всеки ден - установяването на рутина ще подобри Вашето благосъстояние и ще се предотврати появата на сърбеж и стрии.

Топ съвети

  • Уговорете среща с Вашия зъболекар, защото добрата хигиена на устната кухина е особено важна по време на бременност.
  • Продължавайте да актуализирате списъка си с неща, които да купите - задължително ще имате много идеи за неща, от които може да са необходими за Вас и Вашето бебе.
  • Ако можете, сега е подходящият момент за ремонт и обзавеждане на бебешката стая.
  • Потърсете подходящо облекло за кърмене, като горнища, които лесно могат да се регулират, когато трябва да кърмите бебето си. Попитайте приятелите си или потърсете дрехи втора ръка - в края на краищата няма да имате нужда от тези дрехи дълго. 
  • Намерете време да се срещнете с приятелите си, преди да родите - те може да имат полезни съвети за първите няколко дни и седмици с Вашето бебе (и ако вече имате деца, те може да са готови да действат като детегледачки, докато вие раждате!).

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Напълно нормално е да имате всякакви въпроси, притеснения и страхове по време на бременност - все пак сте на непозната територия. По-специално първата Ви бременност е съвсем ново преживяване, нещо, което никога досега не сте познавали и което отнема доста време да свикнете.

Затова не се притеснявайте да задавате въпроси на Вашия доверен лекар или акушерка и не забравяйте, че можете да се възползвате и от опита на други майки.

Колко трябва да се движи бебето ми?

Ако не сте сигурни дали детето Ви се движи толкова интензивно, колкото би трябвало, попитайте акушерката си. Тя може да обясни какво сте наблюдавали и да провери жизнените показатели на Вашето бебе. Най-общо казано, можете да разчитате на усещането си - Вашата интуиция като майка вече е налице, така че я слушайте!

Може да ви помогне да си запишете движенията, които изпитвате през деня, ако се притеснявате. Бебетата обикновено са тихи за един ден и много активни на следващия. Само ако не усещате никакви движения (или много малко движения) за повече от 24 часа, трябва да накарате Вашия лекар или акушерка да проверят дали всичко е наред с Вашето бебе.

Съвет на акушерката

„Ако в продължение на няколко часа не усещате никакви движения, изпийте две големи чаши вода, яжте нещо или направете няколко клека. Шумът, издаван от червата и/или упражнението, обикновено събуждат бебето Ви.“ Дороти Куц, акушерка

Проверка на Вашите жизнени показатели

Говорете отново с Вашия лекар за настоящите нива на Hb (хемоглобин), които показват колко желязо имате в кръвта. Не е добре за Вас или Вашето бебе, ако нивата на Hb спаднат под определена стойност.

Стабилните, балансирани нива на кръвната захар също са важни, за да се избегнат проблеми по време на бременност и за Вашето дете, затова се уверете, че не ядете твърде много сладки храни.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.