Хранителна алергия или хранителна непоносимост

Получава ли бебето Ви някакъв обрив, хрема или дори диария след хранене? Това невинаги се дължи на алергия. Много по-често се касае за непоносимост към храни.

Научете повече за това какви са разликите между алергиите и непоносимостта, как можете да разберете от каква непоносимост евентуално страда Вашето бебе или малко дете, както и какво можете да направите по въпроса.

Разлики между алергия и непоносимост

Ако бебето Ви има хранителна алергия, това се дължи на свръхчувствителност на имунната му система. Обикновено имунната система разграничава „безвредно“ от „вредно“ и човек с нормално функционираща имунна система може да консумира например ядки, без това да води до проблеми. При наличие на алергия обаче организмът реагира с прекомерна алергична реакция към храни, които по принцип са безвредни.

За разлика от това хранителната непоносимост няма нищо общо с имунната система. Наличието на непоносимост означава, че храносмилателната система не е в състояние да преработи и усвои приетите хранителни вещества. Храната не се усвоява правилно, поради което е възможна появата на неприятни симптоми, като напр. метеоризъм и диария. 

Така например, при липсата на определен храносмилателен ензим (лактаза), не може да бъде разградена лактозата, поради което тя попада в дебелото черво неразградена. Там тя служи за храна на чревните бактерии, като в процеса на преработването ѝ се отделят газове, които е вероятно да причинят метеоризъм.

Определение: Какво всъщност представлява непоносимостта?

Ако бебето Ви има хранителна непоносимост, това означава, че храносмилателната му система не е в състояние да усвоява оптимално определени хранителни съставки, поради което се появяват различни проблеми. Например при непоносимост към лактоза в организма липсва ензимът лактаза, който разгражда млечната захар (лактозата).

Понякога алергиите предизвикват подобни симптоми, затова не е лесно да се направи разграничение. Само извършването на подходящ тест може да даде надеждна информация дали наистина се касае за алергия, при която участва имунната система, или за обикновена хранителна непоносимост. При съмнение, че бебето Ви страда от алергия или непоносимост се консултирайте с Вашия педиатър.

Споделете с педиатъра за проблема. Лекарят първо ще назначи прик тест. На по-късен етап може да се направи и кръвен тест, който да даде допълнителна информация. Ако бебето Ви страда от алергия, в кръвта му ще бъдат установени съответни антитела. Това не е така при непоносимост. Установяването на лактозна или фруктозна непоносимост става чрез дихателен тест.

От полза би било да водите дневник за храненето, тъй като той може да даде първоначална информация за това, кои храни принципно се понасят добре и кои не. 

Алергия или непоносимост – разликите накратко

Алергия Непоносимост
При консумацията на определени храни възниква имунна реакция. Определени хранителни вещества не могат да бъдат разградени усвоени, което често води до храносмилателни проблеми. Имунната система няма отношение към хранителната непоносимост.
За предизвикването на алергична реакция е достатъчно приемането дори на следи от съответната храна, а понякога и само контакт с нея в устата. В повечето случаи малките количества от съответната храна се понасят добре. Проблемите се появяват само при консумиране на по-големи количества.
Алергията може да бъде установена чрез кръвно изследване за наличие на антитела. Извършват се специални тестове за хранителна непоносимост – напр. дихателен тест.

Какви видове непоносимост съществуват?

Хранителната непоносимост се наблюдава в широк спектър, поради което тестовете за непоносимост обикновено се провеждат не за отделни храни, а по-скоро за цели групи храни.

Непоносимост към лактоза

Лактозната непоносимост е сред най-често срещаните форми на хранителна непоносимост. Страдащите от нея не могат да преработват млечни продукти, напр. мляко, сирене, кисело мляко и извара, поради липсата на ензима лактаза. Това може да причини метеоризъм, диария или констипация. Лактозната непоносимост се среща по-скоро рядко при кърмачета и малки деца.

Непоносимост към фруктоза

При малабсорбция на фруктозата организмът реагира зле на плодовата захар (фруктоза). Консумацията на богати на фруктоза храни, като напр. грозде и банани, причинява определени проблеми – възможна е появата на метеоризъм и диария, както и намалена работоспособност. Повишеният апетит към сладко също може да бъде признак за наличие на малабсорбция на фруктозата. При този вид хранителна непоносимост тънките черва усвояват фруктозата само частично. Останалата част от нея  попада в дебелото черво, където се преработва от чревните бактерии и предизвиква гореспоменатите симптоми.

Цьолиакия

При цьолиакията се касае за непоносимост към глутена, който представлява смес от протеини и се среща в различни видове зърнени култури, като напр. пшеница, лимец и ръж. Консумацията на глутен води при страдащите от цьолиакия до възпаление и изменения на характерната за тънките черва лигавица – чревните власинки и гънки регресират, с което се намалява полезната повърхност на чревната лигавица и се влошава усвояването на хранителните вещества. С това сe свързват хроничното възпаление и измененията в червата, както и намаленото усвояване на важни хранителни вещества. За разлика от други непоносимости, при цьолиакията е важно да се избягват напълно храни, съдържащи глутен, до края на живота. Цьолиакията води не само до храносмилателни проблеми, но и до тежък недостиг на хранителни вещества. Често предизвиква намалена работоспособност и силна умора.

Лактозна непоносимост - една от най-често срещаните форми на хранителна непоносимост

Непоносимостта към лактозата е най-често срещаната хранителна непоносимост в Германия, при която засегнатите страдат от храносмилателни проблеми.

Вече се предлагат и храни без съдържание на лактоза, за да могат млечните продукти да бъдат по-лесно смилаеми. В повечето супермаркети се предлагат безлактозно кисело мляко, прясно мляко и сирене. Съществуват обаче и храни, които поначало не съдържат лактоза, като напр. добре узрялото твърдо сирене. Като алтернативен вариант, липсващият ензим лактаза може да бъде приеман отделно, така че съдържащата лактоза храна да бъде по-поносима.

В случай че Вашето бебе има непоносимост към лактоза, можете да прибегнете до различни алтернативни храни. Например кравето мляко може да се замени с овесено, соево или бадемово мляко, но в такъв случай е важно да се осигури достатъчен прием на калций, добър източник на който са обикновените млечни продукти. Затова по-добра алтернатива на млякото биха били млечните продукти без лактоза, които съдържат калций.

Разпознаване на хранителната непоносимост – симптомите

Сред най-често срещаните симптоми на хранителна непоносимост са:

  • храносмилателни оплаквания, като напр. подуване на корема (до метеоризъм), флатуленция, диария, констипация и коремни болки (придружени понякога със спазми)
  • засилен апетит за сладко
  • умора и намалена работоспособност
  • нарушения в развитието на децата
  • главоболие
  • зачервяване на лицето и шията, известно като „флаш“
  • затруднено преглъщане
  • усещане за парене на езика
  • сърцебиене

Внимание:

Важно е да се консултирате с лекар по повод на тези симптоми, с оглед изключването на алергии и евентуални по-тежки заболявания.

Алергия или непоносимост – от какво страда детето ми?

Между алергиите и непоносимостите има съществени разлики, които до голяма степен помагат да се изясни какъв точно е проблемът.

Детето Ви понася ли добре малки количества от съответната храна?

Ако още с първата хапка от съответната храна детето Ви прояви физическа реакция, вероятно става въпрос за алергия. При непоносимост малките количества храна по правило се понасят добре.

Какви са симптомите?

Докато алергията по принцип провокира по-тежки симптоми, вариращи от зачервяване на кожата до подуване и задух, повечето форми на хранителна непоносимост водят предимно до храносмилателни проблеми. Така например е възможна появата на газове, диария и запек. Главоболието и намалената работоспособност също често могат да се дължат на хранителна непоносимост.

Внимание:

При съмнение за хранителна алергия или непоносимост, винаги търсете лекарска помощ и проучете проблема, тъй като симптомите може да се дължат и на друго заболяване.

Тест за непоносимост – как работи тестът?

Съществуват различни възможности за изследване и установяване на хранителна непоносимост. Изборът на най-подходящия метод за тестване е в зависимост от съответния вид непоносимост.

При съмнение за малабсорбция на фруктозата или за непоносимост към лактоза, лекарите назначават дихателен тест.

В случай, че въз основа на получените резултати хранителна непоносимост бъде изключена, трябва да заведете детето на гастроентеролог или интернист, за бъдат направени допълнителни изследвания. Чрез тях могат да бъдат диагностицирани евентуални възпалителни заболявания на червата, цьолиакия и др.

Друг много по-елементарен начин, който обаче е свързан с известни ограничения и отнема време, е така наречената „диета на въздържане“ от определени храни. Изключвайте последователно различни групи храни от диетата на детето в продължение на поне две седмици – необходимо е да се придържате към този времеви интервал, тъй като някои симптоми се проявяват с известно закъснение. Ако след въздържането от определени храни се забелязва подобрение, може да се приеме, че съответните храни не се понасят добре.

Често задавани въпроси за хранителната непоносимост

Воденето на дневник за храненето помага ли за установяването на хранителна непоносимост?

Твърдо да, можете да водите дневник за храненето, за да разберете кои храни не се понасят добре от Вашето дете. За да бъде достоверен резултатът, е необходимо ежедневно да вписвате всички храни, които детето е консумирало. Важно е също да се записва как се чувства детето Ви след хранене.

Например, когато установите, че детето Ви има газове, отбележете това. Ако водите дневника в продължение на поне четири седмици, ще можете да разберете дали детето Ви проявява някакви симптоми след консумацията на определени храни. За по-голяма сигурност може да продължите с диета на въздържане, за да разберете дали сте на прав път.

Трябва ли храните, предизвикващи непоносимост, да бъдат изключени напълно от диетата?

Препоръчително е да изключите от хранителния режим на детето всички храни, които не му понасят добре. Освен това, симптомите обикновено са доста неприятни и не е нужно излишно да ги провокирате. Ако обаче установите, че детето Ви понася определени храни в малки количества, такива храни все пак могат да се консумират. Предвид това, че е възможно хранителната непоносимост да отзвучи с израстването на детето, препоръчваме да опитвате да го захранвате със съответните храни отново и отново в малки количества, и по такъв начин да установите каква е индивидуалната му поносимост.

Кои храни най-често предизвикват хранителни алергии и непоносимост?

Към храните, които най-често предизвикват алергии, спадат кравето мляко, яйцата, рибата, соята и ядките. По отношение на хранителната непоносимост, децата на възраст 4-5 години имат такава най-често към лактозата - т. е. към различните млечни продукти.

Какви са симптомите на хранителна непоносимост при бебетата и малките деца?

Обикновено хранителната непоносимост е съпътствана от нарушения в стомашно-чревния тракт, в това число газове, запек, диария и болки в корема. Кожни реакции, като напр. сърбеж, също са възможни при непоносимост към определени храни.

Какво трябва да се предприеме в случай на непоносимост при бебета и малки деца?

Най-лесният начин да се справим с хранителната непоносимост е като изключим съответните храни от диетата или ограничим консумацията им – обикновено те се понасят добре в малки количества. Най-добре е да пробвате какво количество от съответната храна понася добре на детето Ви.

В случай, че на детето не му понасят определени храни, погрижете се то да получава всички важни хранителни вещества от други храни.

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.