На какво да обръщаме внимание по време на кърмене?

Кърменето е най-естествения начин на хранене за Вашето дете. По подобие на правилните техники на дишане по време на раждане, кърменето изисква обучение. Ако сте несигурни по отношение на кърменето, най-добре е да има акушерка, която да Ви посети в дома Ви.

Важно:

  • Кърмете бебето си винаги, когато е гладно. Това е сигнал за млечните жлези да произвеждат повече мляко. По този начин количеството на кърмата се регулира според нуждите на бебето.
  • Винаги предлагайте на Вашето дете първо едната гърда: ако тя е почти празна, съдържанието на мазнини в кърмата се увеличава. Вашето бебе се нуждае от това мляко, богата на калории, за да увеличава теглото си. Все пак винаги предлагайте и другата гърда след това.
  • Бъдете внимателни детето Ви не просто да смуче зърното, без да го кърмите в действителност - зърното лесно може да се възпали- предлагайте гърдата само тогава, когато то наистина е гладно. Устата трябва да покрива по-голямата част от ареолата при кърмене.
  • Не дърпайте детето от гърдата – това може да Ви нарани. Сложете кутрето между устата и зърното, за да преодолеете вакуума. Тогава детето може лесно да бъде отделено от гърдата.