Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 21 от бременността: Вашето бебе развива цикъл на сън и будуване

Размер на бебето през седмица 21

Вашето бебе вече е дълго около 27 см - приблизително с размерите на голям морков или аспержи.

То тежат около 350 грама (горе-долу колкото патладжан), така че няма да мине още дълго, докато достигне половин килограм.

Развитието на Вашето бебе

Основното развитие през 21 седмица е образуването на хребети върху черепа на бебето. Те ще се затворят след като се роди, тъй като главата му придобива формата, която ще бъде до края на живота му.

Вашето бебе продължава да развива и усъвършенства цикъла си на сън и будуване - важен етап в неговото развитие.

Ултразвуковото сканиране ще покаже каква поза за сън е заело в утробата. Ще можете да видите дали  отпуска главата си назад, поставя ръцете си под брадичката, за да поддържат главата си, или пуска брадичката си до гърдите , за да поддържа главата.

През 21 седмица режимите на сън на Вашето бебе са абсолютно същите, каквито ще бъдат, когато се роди и вече се влияят от шум и светлина. Друг фактор са хранителните Ви навици: шумът, издаван от червата след голямо хранене, например, ще държи бебето Ви нащрек и ще се движи, вместо да спи.

Мимиките на бебе Ви също се развиват тази седмица - веждите му вече са се развили и сега могат да се видят и миглите му.

Кожата му се стяга и двата основни слоя - епидермисът и дермата, започват да се оформят.

Както вероятно ще разберете до 21 седмица, бебето Ви е много активно: рита доста силно, често се обръща, достига до пъпната връв и я дърпа, смуче единия, а после другия палец и поглъща околоплодна течност .

Вече може да обработва околоплодната течност, която консумира, тъй като храносмилателната му система отделя водата от останалите вещества, които тя съдържа. Можете да го видите да се движи, докато активно тренира храносмилателната си система, въпреки че червата няма да бъдат напълно развити и да могат да смилат всичко, което то яде, докато навърши 12 месеца. Това означава, че то често ще страда от коремни болки, след като се родят.

Вкусовите рецептори на бебето Ви вече са се развили до такава степен, че то може да опитва това, което ядете, тъй като хранителните вкусове попадат в околоплодната течност, която поглъща. По-късно то ще разпознае тези вкусове, когато види храната в чинията си, така че колкото по-разнообразна е Вашата диета, толкова по-добре!

Какво е да си бъдеща майка в седмица 21

От 21 седмица бебето Ви ще се движи все повече и повече, което в следващите седмици ще направи бременността ви все по-тежка задача. Засега все още няма очевидни признаци за неговата активност, въпреки че може би просто ще можете да го усетите как се движи. Ако го направите, ще реагирате инстинктивно, като общувате с бебето си, което ще му хареса.

Обичайни признаци и симптоми

Ще наедрявате все повече, докато коремчето Ви се закръгля, и това ще увеличи натиска върху вътрешните Ви органи, изместени от растящата утроба. Този растеж, недостигът на място за другите Ви органи и хормоните Ви могат да предизвикат редица симптоми от време на време.

Крампи в краката

През 21-ва седмица започвате да се нуждаете от все повече и повече магнезий. Един от начините да разберете това са внезапните и болезнени крампи, които може да получите в краката си (по-специално в прасеца), които са по-чести през нощта, когато мускулите Ви почиват и се отпускат.

Първият начин да минимизирате тези симптоми е да масажирате засегнатата област, за да отпуснете отново мускулите си. Сега трябва да опитате и да ядете храни, богати на магнезий, когато можете.

Запек и газовe

Възможно е да имате нередовно движение в червата в резултат на натиска, който матката Ви оказва върху тях. Най-често това ще доведе до запек, но не е необичайно да имате и болезнени газове през 21-ва седмица.

Има чайове, които можете да пиете всеки ден, като екстрактен чай от копър HiPP, който може да помогне при газове по време на бременност, успокоявайки червата Ви.

Основният начин да избегнете на запек и газове обаче е да увеличите приема на течности и да намалите консумацията на храни като зеле, боб, чесън и лук, тъй като те могат да предизвикат газове.

Инфекции на пикочните пътища

С напредването на бременността тазът Ви ще се разшири и отвори, мускулите и ставите ще се отпуснат, а лигавиците в тялото Ви ще станат по-чувствителни. Това улеснява бактериите и патогените да попаднат в уретрата Ви, което може да доведе до инфекция на пикочния мехур.

През 21-ва седмица тазът Ви също е чувствителен към ниски температури, така че внимавайте да не изстивате и ходете до тоалетната толкова често, колкото е необходимо. Пиенето на много течности също е ефективен начин за избягване на инфекции на пикочните пътища, тъй като помага да „измиете“ пикочните си органи (по-специално пикочния мехур) и намалява количеството бактерии, които може да са попаднали там.

Съвет на акушерката

 „Опитайте се да носите памучно бельо колкото е възможно повече - въпреки че може да не е толкова изискано, колкото друг вид бельо, то е дишащо, така че помага да се предпазите от бактериални и гъбични инфекции.“ Дороте Куц, акушерка

Топ съвети

  • Избягвайте тежките ястия вечер - малките, леки ястия се усвояват по-лесно. Уверете се, че получавате достатъчно магнезий всеки ден.
  • Набавянето на много фибри, упражненията и пиенето на достатъчно течности ще помогнат за предотвратяване на запек.
  • Добрата хидратиратация също ще помогне за предотвратяване на инфекции. 
  • Редувайте упражнения и почивка, като се уверите, че правите достатъчно и двете.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

 

Магнезиев дефицит

Тъй като нуждата от магнезий рязко се увеличава в средата на бременността, трябва да увеличите приема на този микроелемент. Магнезият помага за предотвратяване на периодични мускулни крампи и може да „ограничи“ матката, като намали нейните контракции, което ще намали риска от преждевременно раждане. Ако не приемате достатъчно магнезий в диетата си, помолете Вашия лекар да Ви предпише добавка. 

А нивата на желязото ми?

Много бременни жени се чувстват уморени, безсилни и слаби понякога - това е нормална част от бременността и не е задължително да се притеснявате. Това обаче може да означава, че нивата на желязо са твърде ниски. Тъй като желязото е от решаващо значение за транспортирането на кислород в кръвта (и следователно за доставянето на нужните хранителни вещества към Вашето бебе), тези нива трябва да се поддържат стабилни.

Вашият лекар или акушерка могат бързо да проверят нивата на желязо в кръвта Ви, използвайки така наречената стойност на Hb, която измерва съдържанието на хемоглобин (Hb) в кръвта. Те ще направят това при първата Ви среща и след това по-редовно, когато започнете шестия месец от бременността си. Ако нивата ви са твърде ниски, ще Ви бъде предписана подходяща добавка. Желязото, произведено изкуствено, за да се използва в добавки, има недостатъка, че може да причини запек и черни изпражнения, но има и естествени добавки с желязо, които нямат тези странични ефекти. Говорете с Вашия лекар или акушерка за това.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.