Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 4 от бременността: Нещо малко живее в корема Ви

След успешното оплождане на яйцеклетката вече започва втората седмица от бременността. Яйцето се е разделило много пъти и всички важни градивни елементи за човешкия растеж са налице.

Времето от оплождането до края на четвъртата седмица е първият месец от Вашата бременност и в края му очаквате своята менструация. Когато това не се случи, имате първия признак, че сте бременна. Това означава, че вече е изминал месец от бременността Ви, преди да разберете, че определено сте бременна.

Размер на бебето в седмица 4

През седмица 4 от бременността Ви, след като оплодената яйцеклетка е имплантирана, за съжаление все още е невъзможно да видите двуседмичното си фъстъче с просто око. То ще се развие от зародишните клетки, но за момента Вашето бебе изглежда като малка черна точка, когато се гледа с микроскоп.

Развитието на Вашето бебе

Какво се случва в седмица 4?

След като имплантира зародишната клетка, тялото Ви ще започне да освобождава хормона hCG (човешки хорион гонадотропин), който се произвежда от някои от клетките, изграждащи плацентата. Тези клетки също формират основата за развитието на околоплодната кухина, жълтъчната торбичка и, разбира се, Вашето бебе. Жълтъчната торбичка изпълнява важната роля за насочване на хранителни вещества към амниотичната кухина, докато плацентата започне да си върши работата по храненето на бебето Ви чрез пъпната връв.

Освобождаването на hCG е първата голяма промяна, която тялото Ви прави в началото на бременността. Хормонът е в основата на всички тестове за бременност, въпреки че няма достатъчно от него през седмица 4, за да се определи дали сте бременна или не.

До 5-та седмица обаче може да се очаква положителен резултат от теста от урината Ви:

• Ранните тестове за бременност могат да се правят от 4-6 дни, преди да очаквате да получите менструация
• Тестове за бременност могат да се правят от 3-5 дни след като сте очаквали да получите менструация

От 5-та седмица ултразвуковото сканиране ще открие околоплодната кухина.

На този ранен етап човешкото същество, чийто живот тепърва започва, е изключително слабо и уязвимо. Поради тази причина много жени изчакват до края на седмица 12, преди да кажат на хората, че са бременни.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 4

Дори преди положителният резултат от теста да Ви каже със сигурност, че сте бременна, може да изпитвате всякакви объркващи чувства. През 4-та седмица от бременността се возите на влакче от емоции и може да Ви се прииска да плачете през повечето време. Това е още един знак, че сте бременна (въпреки че не е надежден).

Това чувство се дължи на хормони, произведени от тялото Ви, за да предпазят бременността Ви.

Ще очаквате с нетърпение момента, в който ще разберете дали сте бременна, независимо дали заради закъсняваща менструацията, направен тест или ултразвуков преглед.

Потенциални признаци и симптоми

Усещате гърдите си напрегнати и болезнени
Сега гърдите Ви може да започнат да се усещат напрегнати и болезнени. Те започват да стават по-големи, когато млечните Ви жлези набъбват, за да могат да хранят детето Ви, след като то се роди. Болезнените гърди са един от признаците, които предполагат, че сте бременна, ако надежден тест все още не е възможен.

Засилено течение

Може, също така, да почувствате леко дърпане в корема или болка в различни части на гърба, без очевидна причина. Друг възможен симптом е засиленото течение, което се случва в резултат на удебеляването на слузната запушалка (която запечатва шийката на матката по време на бременност и се разхлабва непосредствено преди раждането). Тази „тапа“ образува нещо като защитна бариера за Вашето неродено бебе, блокирайки патогените и вредните бактерии да достигнат до матката.

Чувство за умора, слабост или вялост

Ако понякога чувствате умора, слабост или отпадналост, това се дължи на хормоните, каращи метаболизма Ви да работи по-бавно от обикновено. Това е временен симптом и ще се облекчи през следващите два месеца от бременността.

Гадене

Променливите нива на хормоните в тялото Ви могат да доведат до едно много често срещано оплакване сред бременните жени: гадене. Това обикновено се случва сутрин след ставане, тъй като тялото Ви е отделяло големи количества hCG (хормона на бременността) през нощта. Следователно тестовете за бременност трябва да се правят сутрин, когато пишкаш за първи път след ставане, тъй като тогава хормонът е в най-високата си концентрация - достатъчна, за да може тестът да даде значим резултат.

Съвет: След повръщане изплакнете устата и измийте зъбите си, за да ги поддържате чисти и здрави.

Топ съвети

  • Ако менструацията не настъпи и тестът за бременност е бил положителен, уговорете среща с Вашия гинеколог.
  • Ако имате засилено течение, носете превръзки, за да защитите бельото си.
  • Посетете лекар, ако не сте сигурни относно симптомите, които изпитвате.
  • Избягвайте вдигането и носенето на тежки предмети.
  • Отсега нататък избягвайте сурова риба, сурово месо, яйца и сурови млечни продукти, за да предотвратите инфекции.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Държавна помощ за майки

Попитайте Вашия гинеколог кога можете да започнете да се възползвате от правната защита за бременни жени. Докато бременността Ви е регистрирана, Вие сте в добро положение, ако най-лошото се случи.

Работата Ви представлява ли риск за бременността Ви?

Има различни разпоредби, които Ви предпазват в различните етапи на бременността. Отсега нататък нямате право да работите с вредни вещества (напр. определени химикали), а също така нямате право да бъдете изложени на радиация или да извършвате каквито и да било дейности, които създават по-висок риск за бременни жени. Дейности, които Ви излагат на по-висок риск от инфекция (напр. в болница) не са разрешени, или са разрешени само с ограничения.

Ако работното Ви място е опасно по какъвто и да е начин за вас или Вашето неродено дете, трябва да съобщите на работодателя си възможно най-скоро, че сте бременна.

След това Вашият работодател е длъжен да осигури работно място, което не представлява никакъв риск за Вас или Ви позволява да бъдете отписана от работа. 

Болести в семейството

Трябва да съобщите на своя лекар, ако имате генетично или хронично заболяване. Той ще организира допълнителни тестове и ще направи всичко възможно, за да се гарантира, че бебето Ви може да расте безопасно и здравословно.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.