Хранене с бутилка – Как да го направим вкусно!

По време на първите няколко важни месеца, млеката за кърмачета доставят на бебетата, които не са кърмени или са само частично кърмени всички важни хранителни вещества. От решаващо значение за здравословното развитие на Вашето бебе са освен правилната подготовка на млечните формули и Вашата любов и грижи.

Когато храните бебето си изцяло или частично от бутилка, това не означава, че му давате по-малко любов и привързаност. Точно обратното: Дръжте бебето в ръцете си точно както бихте го държали при кърмене и се опитвайте да поддържате очен контакт. По този начин бебето ви не само ще бъде нахранено добре, но ще усеща вашата любов.

Оптимално приготвяне

При изготвянето на млеката за кърмачета, моля, винаги следвайте внимателно инструкциите посочени върху опаковката. С цел да се осигури добра усвояемост и правилна доставка на хранителни вещества е важно да се спазват посочените количества и съотношения от млякото на прах и водата. Тъй като имунната система на бебето все още не е напълно развита, Вие трябва да следвате някои хигиенни правила: приготвяйте шишето с мляко непосредствено преди хранене, а не предварително. Ръцете, мерителната лъжичка и всички части на бутилката трябва да бъдат абсолютно чисти и сухи. Винаги преварявайте водата, която използвате за приготвяне на млякото.

Удоволствието от храната при подходящата температура

Когато храните Вашето бебе с бутилка, тя не трябва да бъде по-топла от 37 ° C (температурата на тялото). Поставянето на няколко капки върху вътрешната страна на китката е добър тест: млякото трябва да бъде топло, но не горещо. Количеството, което бебетата изпиват се различава в зависимост от техния апетит и час от деня. Позволете на бебето да пие толкова, колкото тя или той има желание, за да се насити. Ако остане мляко не го съхранявайте. Моля изхвърлете го, тъй като не трябва да се използва отново.

Чисти биберони, здрави деца

Всички части на бутилката и биберона задължително се изплакват и почистват след всяко хранене. Бибероните трябва да се стерилизират всеки път. Използвайте само точната лъжица предвидена за измерване на млякото на прах в съответния пакет. Тя няма нужда да бъде стерилизирана. Просто я измийте и подсушете с чиста кърпа и се уверете, че кутията се съхранява на чисто и сухо място.