Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 12 от бременността: Време е да съобщите новината

Най-накрая, седмица 12 е моментът да кажете на работодателя си, че сте бременна. Отсега нататък имате право на всички защитни мерки, които са законово регламентирани за бъдещите майки и за защита на неродените бебета. Съвсем отделно от това, Вашето бебе сега се развива скокообразно.

Размер на бебето през седмица 12

Към момента Вашето бебе е с размер повече от 5 см - толкова голямо, колкото едно много голямо яйце и тежи около 16 грама. Размерите обаче могат да варират, тъй като всяко дете се развива със свое собствено темпо. Бебето ще се движи постоянно в утробата Ви, което означава, че е трудно размерът му да се измери напълно точно. Друга причина, поради която бебетата на този етап няма да бъдат с еднакъв размер, е генетичната информация от баща им и майка им. Тези разлики в размера и теглото ще станат още по-изразени през втория триместър, който ще започне след две седмици.

Развитието на Вашето бебе

През седмица 12, както и през следващите седмици, бебето Ви ще расте все повече и повече. Тъй като то става все по-голямо и по-голямо, неговите жизненоважни вътрешни органи ще започнат да работят: например стомахът вече може да поглъща вещества. Сега Вашето бебе ще започне да поглъща малки количества околоплодна течност, което му позволява да тренира дишане, поглъщане и преглъщане на храна. На този етап то често изплюва околоплодната течност, защото все още е неумело (след раждането ще се нуждае от още практика - новородените, които пият твърде бързо от гърдите на майка си, често се задавят).

Вашето бебе ще бъде много активно през 12-та седмица, използвайки пространството, което има, за да прави всякакви гимнастически упражнения.

Също може да реагира на стимули за първи път, тъй като неговата проводима система, нервна система и мозък вече са достатъчно развити. Например, ако усети нещо пред малката си уста, смукателният му рефлекс ще се включи. Този рефлекс е от решаващо значение след раждането, тъй като сученето е единственият начин да получи храна през първите няколко месеца извън утробата.

Обучено око ще може да забележи леките движения на клепачите на Вашето бебе при ултразвуково сканиране, а пълното затваряне на очите е още нещо, което ще трябва да практикува (по-късно това също ще се развие като рефлекс). Ако се окаже натиск върху корема Ви отвън, то изведнъж ще се отдалечи от коремната стена. Това е поредният рефлекс, макар че ще се промени, тъй като през следващите няколко седмици ще започе да реагира на признаци на привързаност отвън, като вместо това се обръща към тях.

Все още е невъзможно да се определи пола на бебето Ви, така че ще трябва да изчакате още малко – най-рано в 16-та седмица лекарят може да разбере дали е момиче или момче. Досега обаче ще е станало ясно дали очаквате близнаци или не.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 12

Развълнувано ще очаквате първите слаби признаци на движение от Вашето бебе. За съжаление и за това ще трябва да изчакате малко по-дълго, въпреки че шансовете за откриване на движенията на бебето се увеличават с неговото нарастване. 

Обичайни признаци и симптоми

Коремчето Ви започва да се появява

Сега ще започнете да забелязвате малко коремче в резултат на натрупаното тегло от увеличените мазнинни запаси в тялото Ви. Други хора може да забележат коремчето Ви през следващите няколко седмици и, ако това е втората или третата Ви бременност, ще се види по-рано. Ако кажете на семейството и приятелите си, че сте бременна, те ще се съсредоточават върху това как изглежда коремът Ви всеки път, когато се срещате с тях.

Тъй като сега напълнявате с темп от 250 до 300 грама седмично, въпросът за дрехите и особено за намирането на удобни неща за носене ще става все по-голям и по-голям проблем. Калкулаторът за тегло по време на бременността HiPP ви позволява да следите отблизо теглото си.

Вие контролирате и отговаряте за това колко всъщност напълнявате. Здравословното хранене е ключова част от това: не яжте за двама, уверете се, че се храните здравословно, балансирано и не забравяйте да спортувате достатъчно.

Недостиг на хранителни вещества

Много бременни жени понякога се чувстват уморени - това е нормална част от бременността. Ако обаче се чувствате уморена много по-често и ако нивата на желязо са ниски, това е знак, че не получавате достатъчно желязо в диетата си. Това често се случва, ако сте вегетарианец или веган.

Най-общо казано, няма нищо лошо във вегетарианската диета по време на бременност. Ако обаче не ядете месо или риба, трябва да помислите по-добре как можете да набавите желязото и протеина, от които се нуждаете, от други храни. Вегетарианската диета, която включва мляко и други млечни продукти, е абсолютно приемлива, но бременните вегетарианци трябва да подбират храната си особено внимателно, за да се уверят, че не страдат от недостиг на хранителни вещества.

Може да бъде истинско предизвикателство за вегетарианците да получат достатъчно желязо по време на бременност, тъй като тялото Ви намира по-лесно да преработва желязото в месото (известно като хем желязо), отколкото желязото в растенията - грах, спанак, тъмни плодове и пълнозърнести продукти. Те съдържат желязо, но само малки количества от него могат да бъдат усвоени от тялото. Витамин С може да помогне за увеличаване на приема на желязо и от своя страна да помогне на бебето да се снабди с повече желязо.

Накратко, трябва да консумирате повече храни, съдържащи желязо в комбинация с плодове с високо съдържание на витамин С, като сок от червени плодове HiPP.

За жени, които са вегани и поради това не ядат месо, риба, млечни продукти и яйца, набаявянето на достатъчно хранителни вещества по време на бременност е много по-трудно. Ако преди това сте имали веганска диета, трябва да получите съвет от опитен диетолог, който може да препоръча добавки, които да Ви помогнат да си набавите необходимите микроелементи и да избегнете дефицити.

Препоръчваме както на веганите, така и на вегетарианците да ходят редовно при лекаря си за кръвни изследвания.

Топ съвети

  • Ако сте вегетарианец или веган, купете подходяща готварска книга за бременни и потърсете съвет от специалист.
  • Уверете се, че продължавате да планирате срещи с Вашия лекар или акушерка. 
  • Попитайте приятелите и семейството си дали имат някакво майчинско облекло, което можете да използвате.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Важни кръвни изследвания

Ако често се чувствате уморени или изключително уморени на моменти, трябва да отидете на лекар, за да проверите нивата на желязо чрез кръвни изследвания. Те ще Ви покажат дали имате някакъв недостиг на хранителни вещества, като ниски нива на желязо. Лекарят Ви може да препоръча конкретна храна или добавки, за да върнете нивата си обратно до степента, до която трябва да бъдат.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.