Skip to main content

Развитие на бебето: разберете всичко за първите месеци с нашия календар на развитието на бебето

Средната продължителност на бременността е 40 седмици, последвана от раждане, след което двамата тръгвате към следващото си голямо приключение! Сега Вашето бебе най-после е тук и можете радостно да гушкате своето дългоочаквано чудо.

Може би се чудите какви изненади Ви очакват през следващите седмици и месеци. HiPP Календарът за развитие на бебето Ви придружава месец по месец с информация за развитието на Вашето бебе. От първата усмивка, до първото пълзене, до първата подредена кула от блокчета, пътуването за Вашето малко семейство едва започва през следващите седмици и месеци.

Обзор на първите месеци на бебето

За родителите раждането на дете е вълнуващо начало на един изцяло нов свят. Оттук нататък за известно време всичко се върти около бебето, неговите нужди и оптимално развитие. Много майки и татковци си задават цял набор от въпроси в началото, на които бихме искали да отговорим един по един в нашия HiPP Календар за развитие на бебето.

Научете повече за всеки месец от живота на Вашето бебе:

 • Какви са теглото и дължината на бебето?
 • Какви физически и емоционални стъпки в развитието могат да се очакват?
 • Кои игри стимулират бебето и кой е най-добрият начин да го занимавате?
 • Какво яде и пие бебето и как се въвежда захранваща храна?
 • Кои медицински прегледи са необходими и кога?
 • Как се развива моделът на съня?
 • Как са мама и татко по това време?

Научете кои стъпки в развитието бебетата усвояват в какъв период от време и кои съвети и трикове са се доказали в ежедневието с бебе. Ще получите и съвети за кърмене, помощ при изчисляване на количеството мляко, което трябва да изпива, както и въвеждане на захранваща храна

Възрастта на бебето в седмици и месеци

Обикновено възрастта на бебето първо се посочва в седмици, след това в месеци. Развитието на бебето в началото е толкова бързо, че разделянето на седмици и месеци има по-голям смисъл. Това Ви позволява да следвате по-точно в кой момент от време обикновено се случват определени стъпки в развитието. Едва от втората година нататък бързият темп се забавя до точката, в която възрастта на детето се посочва в години или на половин година.

В календара на развитието на бебето отделните месеци са разделени според седмиците от живота. За разлика от бременността, тук се броят пълни седмици; отделните дни – както при изчисляването на седмици от бременността – не са посочени. През първата година Вашето дете обикновено се нарича „бебе“ или „кърмаче“, докато през втората година го наричаме „малко дете“.

Стъпки на развитие и измервания

Като част от медицински преглед и за оценка на подходящото за възрастта развитие, растежът на бебето се наблюдава внимателно по време на кърмаческа и прохождаща възраст:

 • Наддаване на тегло
 • Покачване на височина
 • Обиколка на главата

Изследват се зрението и слуха и се наблюдава двигателното развитие. Времевата рамка за постигане на важни двигателни умения е широка.

Особено радостни събития, т.е. етапи в развитието на бебето са:

 • Първа усмивка през 2-рия месец на бебето
 • Съзнателни опити за хващане на предмети в 3-ия месец на бебето
 • Първи опити за пълзене между 6-ия и 8-ия месец на бебето
 • Първи съзнателни звуци от 5-ия месец на бебето
 • Първата истинска дума малко преди или след 1-ия рожден ден на бебето
 • Първи стъпки около 1-ия рожден ден на бебето

Сигурни сме, че вече очаквате с нетърпение да гледате как Вашето бебе се справя с тези толкова много предизвикателства - големи и малки.

Някои бебета овладяват първите си стъпки рано и вече пълзят около 6-месечна възраст. Други са по-спокойни и отнема повече време до достигане на по-голяма независимост. За родителите често е успокояващо да научат, че бебето им се развива в рамките на съответния за възрастта период от време.

Важни въпроси за развитието на Вашето бебе

Какви стъпки в развитието предприема моето бебе през първата си година?

Бебетата овладяват множество стъпки на развитие през първата си година. Фокусът пада особено върху двигателното развитиеци ще наблюдавате как любимото Ви мъниче овладява различните етапи един след друг, чак до самостоятелното ходене:

 • Самостоятелно държане на главата
 • Избутване на ръцете, докато лежи по корем и извиване на гърба
 • Обръщане от корем по гръб
 • Заемане на позиция на четири крака
 • Обръщане от гръб по корем
 • Седене без опора
 • Захващане на предмети за изправяне
 • Ходене покрай предмети – или с помощта на ръката на мама и татко
 • Самостоятелно ходене

Освен това бебетата се научават да хващат предмети специално през първите седмици и месеци. Новите неща първо попадат в устата. Едва когато бебетата са на няколко месеца, техните очи и зрителна острота са се развили до степен, в която те могат да изследват играчки или храна с ръцете и очите си.

Когнитивното развитие също е бързо през първата година: Вашето бебе научава, че играчките или хората може да не са видими, но все пак да са там. Бебетата развиват емоции и вече могат да се смеят силно, когато са само на няколко месеца.

Има широки времеви рамки за начало на всички етапи на развитие. Някои бебета пропускат отделни двигателни предизвикателства, като пълзене, докато на други им отнема допълнително време за всяко умение. Не сте сигурни дали Вашето бебе се развива правилно за възрастта си и дали всичко е наред здравословно? Моля, говорете с Вашия педиатър за това.

Как да занимавам бебето си през първата му година?

Бебетата не се нуждаят от много, за да се чувстват добре обгрижвани в началото: близостта на мама или татко, техните гласове и познати миризми, както и контактът кожа до кожа често са повече от достатъчни през първите седмици.

Когато Вашето бебе е на няколко месеца, то иска да открива света. От сега нататък игрите с пеене и пълзене ще са много подходящи. В хода на първата им година тези игри могат да станат по-сложни и да насърчат Вашето мъниче – веднага щом стане в състояние – да пее с Вас и да имитира движения.

Книгите с картинки, както и книгите с докосване и усещане са добра опция за игра за бебета, които вече активно посягат към предмети и играчки. Заедно можете да докоснете различни текстури и да откриете прости истории от книги с картинки.

Тъй като бебето става по-мобилно, обхватът на движение и действие се увеличава. От този момент популярните игри включват подреждане на кули и търкаляне на топки.

Бебетата на възраст от 6 до 8 месеца също особено обичат дивите пълзящи гонения и игрите с гъделичкане. Тъй като тяхната мобилност се увеличава, бебетата обичат да следват родителите си из дома и да откриват различни дейности за себе си.

Научете как да организирате първите седмици и месеци от живота на бебето Ви.

От колко сън се нуждаят бебетата?

Нуждата от сън е индивидуална и варира значително при различните бебета. Средно бебетата през първата си година спят няколко часа през деня, разделени на дремки с различна продължителност. Нощният сън обикновено се прекъсва от периоди на будуване и прекъсвания за кърмене или хранене.

Първоначално нуждата от сън е между 14 и 18 часа в рамките на 24 часа. Техният циркаден ритъм се развива постепенно. Много кратки дремки през деня се свеждат до една или две фиксирани сесии на сън до средата на втората година. Интервалите на съня бавно стават подобни на тези на възрастните, веднага щом се достигне необходимата когнитивна и физиологична зрялост.

Нощното бодърстване се среща при голяма част от децата, особено в първите години, и не е нищо необичайно от гледна точка на физиологията на развитието.

Каква е оптималната диета за кърмачета?

Кърмата е физиологичната норма за кърмачетата. СЗО препоръчва период от 6 месеца на изключително кърмене и продължаване на кърменето с подходяща захранваща до втория рожден ден на детето и след това – стига майката и детето да искат.

Бебета, които не са кърмени изключително или изобщо не са кърмени, трябва да се хранят с млечна формула. Формулите са подходящи за нуждите на бебето от мляко през първата година и след това и могат също така да допълват кърменето.

Въвеждането на подходяща захранваща храна се препоръчва най-рано в началото на 5-ия месец. Бебетата могат да се хранят с пюрирана храна, дребна храна или такава, която яде останалата част от семейството, стига предлаганата храна да е подходяща за бебета. Това обикновено означава, че тя трябва да бъде:

 • с ниско съдържание на сол и захар,
 • без овкусители, добавки или консерванти,
 • максимално естествена и деликатно обработена.

Препоръчва се балансирана, здравословна комбинация от плодове и зеленчуци, богати на фибри храни като пълнозърнести тестени изделия, ориз или хляб, както и от време на време хранене с месо и риба.

След започване на захранване, бебетата не бива да приемат краве мляко или продукти от краве мляко през първата година изобщо или само в ограничени количества (200 ml/g на ден).

Споделянето на опит с родители на деца на същата възраст е ценно за много родители и е добър ресурс за още по-добро разбиране на нуждите на детето.

Важното е храненето да е забавление и изживяване за всички сетива. Бебетата усещат твърдите храни с устата си, както и с ръцете си, като гледат, усещат и в крайна сметка опитват всяка нова храна в детайли.