Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 35 от бременността: Имунната система на Вашето бебе вече работи независимо

Вие сте във втората и последна седмица на деветия месец от бременността си и в третия триместър. Раждането на Вашето дете става все по-близо и Вие и Вашите близки ще бъдете изключително развълнувани и нетърпеливи да го посрещнете.

Вътре в утробата Ви бебето ви се готви да се роди.

Размер на бебето в седмица 35

Вашето бебе е придобило още един сантиметър и сега е с размери около 46 см - приблизително същото като пъпеш медена роса. То е напълняло много и сега тежи около 2,5 кг - недалеч от теглото му при раждане. Отсега до раждането то ще продължи да трупа своите защитни запаси от мазнини, което ще увеличи теглото му до около 3,5 кг. Няма обаче никакви гаранции: всяко бебе е различно и действителната им дължина и тегло ще останат изненада, докато не се родят (ако са близнаци, това е още по-голяма изненада, тъй като е по-трудно да се каже със сигурност колко са дълги и колко тежат в утробата).

Развитието на Вашето бебе

Въпреки че бебето Ви може да координира движенията си изключително добре през седмица 35, за съжаление то нямат много място за тях. Това, което може да прави, са по-малки, по-фини действия като докосване на носа, задържане на пъпната връв и смучене на палеца.

То също продължава да работи върху своите рефлекси. Ако усети светлина, ще се обърне към нея, неговият смучещ и хващащ рефлекс вече е добре обучен и дихателният му рефлекс е готов да се включи, макар че доказателството за това няма да дойде, докато не поеме първия си дъх, когато се роди .

Бъбреците и черният дроб, вече са започнали да работят. И двата органа играят важна роля за отстраняването на токсични вещества от тялото: двата бъбрека изхвърлят метаболитни отпадъчни продукти чрез урина, докато чернодробните клетки съхраняват протеини и витамини, които не са спешно необходими, когато се консумират. Черният дроб превръща захарта в глюкоза и я освобождава в кръвния поток (изключително важен процес за храненето на бебето, след като е извън утробата) и произвежда вискозно вещество, наречено жлъчка, което е необходимо за разграждането на храната. Жлъчката се съхранява в жлъчния мехур, докато се наложи в червата, и придава на изпражненията типичния им цвят.

В червата на Вашето бебе започва да се образува вещество, наречено меконий. Това обикновено се състои от погълната амниотична течност, восъчен vernix caseosa и лануго косми, които то отделя, плюс вискозна жлъчка, която придава на веществото консистенция. Меконийът е това, което бебето Ви ще отдели през първите няколко дни след раждането. 

Имунната система в тялото на Вашето бебе вече работи независимо от кръвния поток. То е усвоило всички антитела, необходими за изграждане на имунитета си, така че ще бъде защитено от типичните рискове за околната среда, след като се роди. Имунната му система обаче все още не е напълно развита: ще му трябват няколко години (включително излагането на вредни бактерии, за да стане имунизирано срещу тях), за да може да се предпази, така че бебетата и малките деца са особено уязвими на патогени. Кърмата Ви, и по-специално формата на коластра, която произвеждате в началото, е изключително важна, тъй като съдържа антитела, които ще го снабдят с това, от което се нуждае, за да развие висок имунитет. 

Бебе, родено преждевременно през 35-та седмица, ще има много добри шансове да се адаптира към света извън утробата и да се превърне в нормално, здраво човешко същество.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 35

Предизвикателствата на напредналата бременност продължават. Придвижването и дори само дишането ще станат по-трудни и ще продължите да питате: „Колко още трябва да чакам?“.

Едно утешение е, че затрудненото дишане, което имате, ще се облекчи, докато матката се движи надолу, намалявайки натиска върху белите дробове. Въпреки това, фалшивото раждане, което предизвиква това, ще започне скоро и това ще означава, че ще усещате стягане в корема, усещане за дърпане в утробата си и евентуално леко гадене и диария. За разлика от истинското раждане, фалшивите контракции не се появяват на редовни интервали и не стават по-интензивни или болезнени, така че въпреки че може да не успеете да разберете дали това е истинското нещо или не в началото, интервалите скоро ще Ви кажат което е кое.

Обичайни признаци и симптоми

В допълнение към фалшивите контракции, които постепенно ще забелязвате все повече и повече и които поне ще Ви помогнат да дишате малко по-лесно, има няколко симптома в седмица 35, които могат да продължат през последните седмици, докато не родите.

Слабост на пикочния мехур

Натискът, който матката оказва върху пикочния мехур, може да причини неговата слабост. Фалшивото раждане кара матката и бебето Ви да се придвижат надолу към малкия таз, което увеличава натиска върху пикочния мехур и го прави по-малък. Следователно ще се напълни по-бързо, така че ще трябва да ходите до тоалетната още по-често.

Проблеми с кръвообращението

Друг продължаващ симптом са проблемите с кръвообращението. Ако например сте легнали по гръб, може да забележите, че не можете да станете отново веднага. Това се дължи на натиска, който вашата матка оказва върху вена кава - вената, която доставя кръв към сърцето: тя работи по-малко ефективно, така че по-малко кръв и кислород циркулира около тялото Ви и може да се почувствате замаяни и да Ви гади на моменти. Лекарите наричат ​​това „синдром на вена кава“ и ако го получите, трябва да смените позицията си за сън и да си починете колкото можете повече. Поради тази причина от 31-ва седмица нататък се препоръчва да спите настрани - ако решите да спите по гръб, уверете се, че горната част на тялото Ви е леко повдигната.

Топ съвети

  • Купете малко перинеално масажно масло и редовно масажирайте областта между вагината и ануса, за да стане по-гъвкава и готова за раждане. Не забравяйте първо да подкъсите ноктите на ръцете и да измиете ръцете си!
  • Приготвили ли сте всичко? Все още има време да купите последните няколко неща, от които се нуждаете, и да завършите всичко, което трябва да направите.
  • Направете списък с желания за това как искате да протече раждането. Говорете с партньора си за това - ще Ви помогне изключително много, ако той знае какво точно искате и по-важното какво не искате, по време на това уникално преживяване. Ако имате време и изпитвате желание да готвите, тогава гответе колкото можете. Разделете го на по-малки порции и го замразете - през първите няколко седмици след раждането ще бъдете благодарни за вашата предвидливост и готовите ястия. 
  • Ако имате подути крака, опитайте да изключите млечните продукти вечер, тъй като те увеличават количеството вода, което задържате в тъканта си.

Съвет на акушерката

„Не използвайте варива, зеле, лук или други съставки, които могат да причинят газове. По-късно ще разберете дали бебето реагира на тях чрез газове или не, така че най-добре е да избягвате риска през първите няколко дни.“ Дороти Куц, акушерка

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Алтернативни начини за подготовка за раждането

Освен перинеалния масаж, има и други начини за подготовка за раждане, които могат да улеснят малко, когато му дойде времето. Едно просто нещо, което можете да направите отсега нататък, е да пиете чай от малинови листа, което ще направи родовия ви канал по-мек и еластичен.

Консумацията на ленено семе всеки ден (можете да го сложите в мюсли например) също прави лигавиците в тялото Ви по-изпънати и по-гъвкави - но не забравяйте да пиете много течности след ядене на ленено семе, тъй като това може да доведе до запек.

В ръцете на опитна акушерка акупунктурата не е полезна само за лечение на различни симптоми по време на бременност: тази ориенталска терапия е полезна и при подготовката за раждане. Около четири седмици преди термина Ви акушерката може да използва игли, за да стимулира определени точки в тялото Ви, за да помогне на процеса на раждане да върви по-гладко и по-бързо. Много жени са намерили това за изключително полезно, така че попитайте акушерката си и си уговорете среща, ако смятате, че искате да опитате.

Съвет на акушерката

„Вашата здравна осигуровка за съжаление няма да покрие тази „подготвителна акупунктура “. Ако можете да си го позволите, струва си да я опитате - тя има подсилващ ефект, който ще Ви помогне изключително на този етап от бременността. Ще се почувствате по-силни, докато се подготвяте за раждане и след това ще се възстановите по-бързо, тъй като тялото Ви не трябва да използва толкова много от своите резерви.“ Дороти Куц, акушерка

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.