Интервю за Биологичния знак за качество HiPP

Тенденцията за биологично производство е във възход. Но дали биологичните храни наистина са гаранция за здравословно хранене? От шоколад до чипс - днес всичко е позволено да се нарича био продукт, ако отговаря на законовите изисквания.

Проф. д-р Клаус Хипп е повлиял на биологичното земеделие в Германия, както никой друг. Той би искал да ви обясни по-подробно разликата между стандартните био продукти и биологичното качество на HiPP.

Вие държите собствения си Биологичен знак за качество. Защо?

С. Hipp: Преди всичко, той идва от една дългогодишна традиция. Ние започнахме да практикуваме биологично земеделие още преди повече от 50 години. По това време то не беше основна тема. Ние вървяхме срещу течението и насърчавахме биологичното земеделие с пълно убеждение. По този начин поставихме нови стандарти в качеството на бебешката храна. Тази политика за качество е взета под внимание при избора на почвата, засаждането и преработката и присъства във всяко био бурканче на HiPP.

Но Биологичното лого на ЕС също е знак за качество, нали?

C. Hipp: Разбира се. Регламентът на ЕС за биологичното земеделие е нещо добро. Той забранява използването на химически и синтетични спрейове и торове, генно инженерство в растенията, изкуствени оцветители и консерванти, овкусители и вкусови подобрители.

Но тогава необходимо ли е все още да се използва отделен знак за биологично качество?

C. Hipp: Абсолютно. Стандартният биологичен знак е добър и важен. Той обаче не обхваща тестването на качеството на биологичните продукти след като те вече са отгледани. Замърсителите във въздуха, в почвата или в съседните полета все още могат да замърсят засадените плодове, зеленчуци или зърно. Съответно, разпоредбите за бебешката храна позволяват много малко количество пестициди в бебешката храна. Това не е така с HiPP. Ние се стремим към много по-ниски стойности, отколкото изисква законът: това означава, че ние не допускаме тези остатъци и затова провеждаме цялостни качествени тестове на най-високо технологично ниво. Само безупречните органични суровини се влагат в бурканчета и получават нашия Биологичен печат.

HiPP Знакът за био качество показва най-висок стандарт на чистота. Как все още е възможно да се постигне това днес?

C. Hipp: Първо, ние взимаме проби от почвата, за да установим дали дадено поле отговаря на условията на първо място. Още преди много години сме сключили договори с най-подходящите региони за отглеждане на различните видове зеленчуци. През десетилетията придобихме специални познания за това как да се ротират културите. Ние, също така, подкрепяме производителите с биологични ферми по време на отглеждането и работим в тясно сътрудничество с тях. По-късно, при доставка, ние приемаме продуктите само когато са изпълнили строгите изисквания за чистота на HiPP с нашите лабораторни тестове.

Докъде сте стигнали с контролът на вредни вещества?

C. Hipp: Ние тестваме над 1000 вредни вещества, което е значително повече, отколкото се изисква от закона. Това, което купувате в едно бурканче HiPP е храна, преминала през 260 теста. Определено ние сме по-стриктни отколкото законът изисква от нас. С нашата чувствителна технология за измерване можем да открием кристалче сол в 25 м плувен басейн. Компания HiPP доброволно е наложила изключително строги ограничения по отношение на всички известни понастоящем вредни вещества и примеси. Въпреки това, ценен принос за чистотата, идва, разбира се, от самите биологични фермери: те познават нашата безкомпромисна позиция от много десетилетия. Ние сме съвместно ангажирани да осигурим най-високо качество. И при това още от самото начало.