Цинк – двигателят на ензимите

Защо цинкът е толкова важен?

По отношение на количеството, цинкът е второстепенен минерал, като в целия организъм има само 2 грама. Но за нашето тяло тези два грама са от съществено значение за добрия метаболизъм, тъй като цинкът е отговорен за множество функции в нашето тяло.

Основната му функция е активирането на ензимите. За повече от 70% от всички ензими цинкът е нужен като „двигател“: те се активират само с негова помощ. Ензимите са като малки катализатори: те улесняват всякакъв вид реакция в организма.

Положителният ефект на цинка върху имунната система може да се забележи от това, че цинкът влияе върху зарастването на рани. Освен това, той е незаменим като стабилизатор на клетъчните стени, за съхраняване на инсулин и за витализиране на кожата и косата. 

Добри източници на цинк

Тялото на бременната жена изисква 10 мг цинк на ден (кърмещи жени 12 мг). Цинкът се съдържа в говеждото и черния дроб, но също така и в граха, овеса и пшеницата.

Симптоми на дефицит

Ако организмът не получава достатъчно цинк, раните заздравяват по-бавно, а нероденото дете вероятно няма да расте адекватно. Първите сигнали за недостиг на цинк са аномалии във вкуса и обонянието на бъдещата майка, които могат да изчезнат след известно време. Независимо от това, не бива да ги пренебрегвате - при съмнение се консултирайте с Вашия лекар!