Какво да правите при запек?

Почти всяка бъдеща майка има проблеми с храносмилането: твърди изпражнения и запек са често срещани оплаквания. Причинита за това варират. Докато чревният тракт става по-спокоен и се движи по-бавно, поради ефекта на хормоните, утробата се разширява по време на бременността и избутва червата на една страна. Друга причина е , че много бременни жени просто не пият достатъчно течности.

Вместо препоръчителните 1.5-2 литра, много бременни жени изпиват половината от това количество. Редовното посягане към бутилката с минерална вода трябва да Ви стане втора природа. Плодовите и билковите чайове също подобряват храносмилането.

Храненето може да помогне за възстановяване на храносмилането. То естествено регулира функцията на червата. Магическата дума е фибри. Те се съдържатв пълнозърнстите храни, мюсли, свежи плодове и зеленчуци. Освен това, можете да подобрите храносмилането си с млечно-кисели култури, които се срещат в млечните продукти, особено в киселото мляко

Леките упражнения също подпомагат дейността на червата, като по този начин спомагат за подобряване на храносмилането. Ако нито една от тези мерки не доведе до облекчение, трябва да посетите Вашия лекар.