Наддаване на тегло

Много бъдещи майки се питат колко допълнителни килограма са позволени и считани за „нормални“. Няма обаче универсално правило, тъй като всяка бременност протича по индивидуален начин.

Жена, която е била сравнително слаба преди бременността, не бива да се притеснява от наддаването на тегло. Ако Вашият ИТМ (Индекс на телесната маса)* преди бременността е бил под 18.5, наддаването на 12.5-18 кг по време на бременността е препоръчително. Жени с нормално тегло (ИТМ 18.5-24.9) е желателно да наддадат между 11.5-16 кг. Тези с ИТМ между 25.0-29.9 дори преди пременността, трябва да внимават да не наддадат прекалено много (около 7-11.5 кг).

Не прекалявайте

Ако прекарвате цялото си време, мерейки се на кантари, не си правите услуга. Вашият гинеколог ще проверява теглото Ви по време на всеки рутинен преглед  и ще преценява дали е в рамките на препоръчителното. Като цяло, потребността Ви от калории няма да се увеличи преди четвъртия месец от бременността, когато ще се нуждаете от 250 допълнителни калории. Но нуждите Ви от важни витамини и минерали ще бъдат завишени още от самото начало. Важно е да се уверите, че поддържате добре балансирана диета по време на цялата бременност, както и след това в периода на кърмене. Повече информация относно допълнителните хранителни нужди по време на бременност.

Много жени страдат от гадене и сутрешно неразположение порез първите три месеца, затова наддаването на тегло не стои като проблем. Някои жени дори отслабват по време на този период. 

Във втория и третия триместър на бременноста, се наддават между 300-500 гр на седмица (в зависимост от теглото Ви преди бременността). Непосредствено преди раждането, енергийните нужди може отново да спаднат, тъй като възможността Ви за извършване на физически упражнения е намалена. Но отново е валидно твърдението, че количеството енергия, от която се нуждаят бременните, е различно при всяка жена. 

Диетите са изключени по време на бременност!

Ако сте били с наднормено тегло преди бременността, това не означава, че сега трябва да сваляте килограми, тъй кат о това може да навреди на снабдяването на бебето с хранителни вещества. Освен това, при диета – подобно на тютюнопушенето – в кръвообращението Ви се освобождават много токсини, които засягат и нероденото Ви бебе.

*ИТМ = Индекс на телесната маса: съотношението между тегло и височина.

Как да изчислите Вашия ИТМ: тегло (в кг) разделено на височината на квадрат (m²). Пример: 60 кг: (1.60 m)² = 23.4 kg/m². ИТМ на жена с нормална височина е 18.5-24.9 kg/m².