Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 19 от бременността: Мозъкът на вашето бебе се оформя

Размер на бебето през седмица 19

Вашето бебе е с размер около 15 сантиметра - колкото банан. То тежи и приблизително колкото банана (около 200 грама) или приблизително колкото блокче шоколад или кофичка с кисело мляко. Така че теглото му все още няма да Ви създава проблеми.

През 19-та седмица то все още може да се движи свободно и да тренира мускулите си, въпреки че това ще се промени през следващите няколко седмици, когато стане по-голямо и натрупа тегло.

Развитието на Вашето бебе

Сега сензорните органи на Вашето бебе са развити до такава степен, че показват ясни реакции, когато е тихо и когато е шумно. Това е началото на неговата адаптация към живота извън утробата и към личния Ви ритъм.

Малкият човек във Вас вече се нуждае от обич: например, реагира на топлината на ръцете Ви, когато ги сложите на корема си. Това е първоначална и интензивна форма на комуникация между вас. Не трябва да са само Вашите ръце - бащата, братя и сестри или близки приятели също могат да „говорят“ с него по този начин.

През седмица 19 бебето Ви също може да чува гласовете ясно и да ги разпознава. Гласът и миризмата на мама ще имат успокояващ ефект върху него след раждането, като му дадат да разбере, че се намира в безопасна, любяща среда.

Мозъкът на бебето Ви се развива много бързо през 19-та седмица, особено областите, отговорни за сетивното възприятие (вкус, обоняние, слух, зрение и допир).

То също продължава да смуче палеца си често, докато тренира своя смучещ рефлекс. Тази способност ще му помогне да бъде спокойно, след като е извън утробата, тъй като смучещото движение му осигурява храната, от която се нуждае, и изгражда доверието му.

Рефлексът за хващане, който практикува, като движи пръстите си и образува юмрук, също е изключително важен. Може да си пипне носа и да посяга към пъпната връв и да я дърпа.

Кожата на Вашето бебе става все по-плътна, което означава, че не е толкова прозрачна, колкото преди.

Очаквате момче? Въпреки че скротумът ще бъде ясно видим през седмица 19, тестисите ще останат в корема, преди да се придвижат надолу в скротума малко преди раждането. Мъжките фетуси започват да произвеждат тестостерон през 16 седмица - хормон, който играе ключова роля в развитието на тестисите.

Очаквате момиче? Към 19 седмица в нейните яйчници вече са се образували няколко милиона яйцеклетки и те ще продължат да узряват, когато през пубертета тя ще се превърне от момиче в жена. От този момент нататък яйцеклетка ще напуска яйчника всеки месец, за да бъде оплодена. Това означава, че яйцеклетките, които могат да бъдат оплодени по-късно в живота, се формират много преди Вашето момиченце дори да се роди.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 19?

Коремчето Ви се увеличава, а вие натежавате. В момента обаче нарастващото тегло на бебето е само малка част от това - нарастващата матка, плацентата, запасите от мазнини и околоплодната течност са основните причини за покаченото тегло.

Сигурно се чудите как ще се справите с теглото, което ще качите през следващите няколко месеца до раждането. Не се притеснявайте: хормоните на бременността правят ставите Ви по-меки, а сухожилията Ви по-гъвкави, така че тялото Ви ще може да се справи с натрупаното тегло.

Използвайте нашия индивидуален калкулатор за тегло по време на бременността, за да проверите дали повишаването на теглото Ви е в препоръчителния диапазон.

Обичайни признаци и симптоми

Както на всеки етап от Вашата бременност, и през седмица 19 ще има признаци или симптоми, които преди това не сте изпитвали. Разбира се, всяка жена е различна, така че не се притеснявайте, ако нещо от това не изглежда да се отнася за Вас.

Повишен апетит

Може внезапно да почувствате глад поради хормоните, засягащи тялото Ви, включително през нощта. Това е начинът то да си набавя хранителните вещества, които са му необходими спешно, за да поддържа бебето Ви, докато расте.

Яжте, когато искате, но не забравяйте, че по-малките количества са по-препоръчителни и се опитайте да избягвате нездравословна храна.

Трябва да пишкате

Със сигурност ще забележите, че трябва да ходите по-често до тоалетната. Винаги ходете, когато трябва, тъй като това помага за освобождаването на пикочния мехур от патогени, които иначе биха могли да създадат проблеми там.

Тежки, болезнени крака и подути глезени

Дори ако не сте ходили много далеч или не сте стояли дълго време, може да чувствате краката си тежки и леко болезнени. Това се дължи на недостатъчния обратен поток в кръвта и лимфната система, което понякога е неизбежно, като се има предвид огромното количество работа на сърцето и кръвоносните съдове по време на бременност. Обратният поток може да бъде особено лош през лятото - много бременни жени страдат от тежки крака при високи температури.

Затова се възползвайте от всяка възможност да седнете или легнете с повдигнати крака. Това ще осигури достатъчно кръвообращение във вените и лимфната система ще работи както трябва, което ще помогне на подутите крака да се нормализират по-бързо. Масажът на стъпалата с масажно масло е друг добър начин за ускоряване на този процес (плюс това ще помогне за намаляване на нивата на стрес и ще спите по-добре). Студената вана за крака също ще Ви свърши работа през лятото. 

Съвет на акушерката

„Вечер разтрийте краката си с успокояващ крем или гел и след това седнете с повдигнати крака. Добре е да носите компресионни чорапогащи през деня, дори ако нямате разширени вени. Вашият гинеколог може да ви ги предпише.“ Дороте Куц, акушерка

Метаболизъм с пълна газ

По време на бременността метаболизмът Ви работи на бързи обороти и електролитният Ви баланс може лесно да се повлияе: задържането на вода в допълнителната тъкан (резултат от хормоните Ви) и обмяната на околоплодна течност изисква много от тялото Ви. Част от амниотичната течност се абсорбира и преобразува от плода и крайният продукт се връща в кръвта. След това кръвта, съдържаща части от околоплодната течност, се прочиства от черния дроб и цикълът на обмен продължава. Обемът на околоплодната течност се увеличава, докато бебето Ви расте през цялата бременност.

Можете да осигурите набавянето на необходимите Ви течности и да помогнете на органите да си свършат работата, като редовно пиете течности като минерална вода и сокове с ниско съдържание на киселини.

Топ съвети

  • Осигурете на краката си почивка и ги поставяйте във вдигнато положение възможно най-често.
  • Уверете се, че приемате достатъчно течности, за да поддържате метаболизма си.
  • Поглезете се с масажи, за да отпуснете краката си.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Трениране на мускулите и сухожилията

Попитайте акушерката си за това кои упражнения са най-ефективни за седмица 19. Не забравяйте да продължите да тренирате и мускулите на тазовото дъно.

Как можете да помогнете на вените си

Ако вече имате разширени вени или имате генетична предразположеност към тях, или, ако в семейството Ви има фамилна обремененост от сърдечни проблеми, попитайте Вашия лекар дали би било добре да носите компресионни чорапогащи по време на бременността си.

Тези чорапогащи са силно еластични и ще помогнат за поддържане на притока на кръв, което ги прави ефективен начин за предотвратяване на разширени вени. Трябва да ги носите, ако пътувате със самолет!

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.