Витамин B6

Защо витамин B6 е толкова важен?

Витамин В6 също се нарича пиридоксин и подобно на фолиевата киселина принадлежи към витамините от група В. Той осигурява оптимално усвояване на жизненоважния протеин от храната ни. Бременните жени имат повишена нужда от протеини и следователно повишена нужда от витамин В6. Освен това, витамин В6 участва в образуването на кръв. Тъй като обемът на кръвта се увеличава с повече от един литър по време на бременност, той също е жизненоважен за кръвообразуването. Също така. витамин В6 изпълнява важни функции за нервната система и поддържа непокътната имунна система.

Добри източници на витамин B6

Риба или месо, непреработени продукти или зеленчуци – витамин B6 е широко разпространен в храните. Фасулът и бананите са особено богати на витамин В6. Обърнете внимание, че витамин В6 е много деликатен. Той е водоразтворим и излагането на ултравиолетова светлина ще го унищожи. Препоръчително е да купувате възможно най-прясна храна възможно най-прясна и да я бързо и деликатно. Проучванията са установили, че дефицитът на витамин В6 се проявява най-вече в последния триместър на бременността. Ето защо се препоръчва допълнителен прием на витамин В6, който може да си набавите с хранителни добавки.

Симптоми на дефицит

Тежкият дефицит води до дерматологични и неврологични проблеми, очни оплаквания и анемия. Не трябва да рискувате с недостиг на витамин В6!