Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 15 от бременността: Развиват се първите малки косъмчета

През 15-та седмица се намирате в трета седмица от четвъртия месец на бременността си и вече сте във втория триместър.

Размер на бебето в седмица 15

Към момента Вашето бебе е с размер от 9,5 до 10 см - голямо колкото портокал, и тежи около 70 грама. Сърцето му е напълно развито и сега просто трябва да расте. Ще можете да чуете как бие на ултразвук и когато го чуете за първи път, това със сигурност ще бъде специален момент за Вас и партньора Ви - това кара живота, който расте във Вас, да се усеща много по-истински.

Гениталиите на Вашето бебе също са напълно оформени и могат да се видят на ултразвук. Преди това лекарят не можеше да Ви каже от какъв пол е, тъй като тестисите при момчетата изглеждат много подобни на изпъкналите срамни устни на момиче. През седмица 15 Вашият лекар може да бъде уверен в пола, но все още не приемайте това, което казва, като окончателно, тъй като може да излезе друго в следващите няколко седмици.

Отсега нататък Вашият лекар ще използва ултразвуковия скенер за измерване на бипариеталния диаметър, който е мярка за главата на плода. BPD е ключова стойност, тъй като това е най-ефективният начин за определяне на развитието и растежа на Вашето бебе.

Плацентата ще снабдява бебето денонощно с нужните хранителни вещества и кислород, а то се нуждае от доста, за да се развие правилно и да се превърне в здраво човешко същество. Това означава, че плацентата играе ключова роля в дишането му и при отстраняването на отделяните от него вещества. Тъй като белите му дробове не са напълно развити и няма да започнат да работят, докато не се роди, то получава кислорода си от кръвта, течаща през пъпната връв директно към тялото му.

Развитието на Вашето бебе

През седмица 15 кожата на Вашето бебе все още е полупрозрачна, така че кръвоносните му съдове ще бъдат видими. Тя е покрита с тънки косми, наречени лануго, и всяко от тези малки косъмчета има мастна жлеза, която произвежда вещество, наречено vernix caseosa. Косъмчетата лануго гарантират, че vernix caseosa се придържа към кожата и заедно предпазват бебето от околоплодните води.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 15

Сега тялото Ви се е адаптирало възможно най-добре към бременността и вторият триместър често се смята за най-добрия от тримесечията. Надяваме се, че вече можете да се насладите пълноценно на това вълнуващо време.

Обичайни признаци и симптоми

Оптимизъм

Ще се справяте добре в 15-та седмица, тъй като хормоните Ви поставят в толкова добро настроение, че може да Ви се прииска да се ухилите до уши. Вашите мисли ще се определят от този оптимизъм, но и от известна майчина предпазливост.

Все още е малко рано, за да можете да усетите движенията на бебето си, но правите всичко възможно за неговото благосъстояние. В края на краищата няма да мислите за нищо друго, освен за мъничкия човек във Вас, който скоро ще люлеете в ръцете си.

Вашето тяло се променя

От 15-та седмица от тялото Ви ще става все по-ясно, че очаквате бебе, тъй като коремчето Ви започва да расте. Ще продължите да усещате придърпване в корема или слабините, докато утробата Ви расте. Това не бива да Ви притеснява, стига да не изпитвате други симптоми.

Вашето тяло също натрупва малки количества мазнини, които ще Ви трябват по-късно, за да произведете кърма.

Препоръчваме нежен ежедневен масаж с висококачествено масло, за да избегнете стрии.

Подобно на други части на тялото Ви, ще забележите промени и в гърдите. Независимо дали Вашите са големи или малки, хормоните ще ги накарат да станат значително по-големи в подготовката за кърмене. Тъй като кожата на гърдите Ви се разтяга, масаж с масло ще й повлияе особено добре. Сега млечните Ви жлези бавно увеличават производството на кърма, така че може да чувствате гърдите си чувствителни или болезнени от време на време - внимавайте, когато прегръщате хора. Един добър, поддържащ сутиен ще бъде безценен.

Ще си сложите достатъчно „подплънки“, така че не забравяйте да се храните здравословно и балансирано и да не ядете за двама! Това някога е било съвет за бъдещите майки, но бързо води до прекомерно наддаване на тегло. 255 допълнителни калории на ден са достатъчни за бременни жени (приблизително същото количество, както при консумация на кисело мляко и някои плодове), въпреки че, разбира се, това може да варира при жените. Научете повече с нашия калкулатор за теглото по време на бременността.

Често е трудно да отслабнете след раждането, а наднорменото тегло по време на бременност може да причини така наречения гестационен диабет. Това би било проблематично не само за Вас, но и за Вашето дете. Гестационният диабет означава, че детето Ви ще стане по-голямо и по-тежко от средното, затова се свържете с Вашия лекар или акушерка, ако се притеснявате, защото те ще могат да Ви изследват за него между 24-та и 28-а седмица.

Топ съвети

  • Уверете се, че получавате достатъчно фолиева киселина всеки ден
  • Уверете се, че получавате достатъчно калций всеки ден
  • Избягвайте приема на прекомерни или празни калории
  • Правете си ежедневен масаж „пощипване“, за да предотвратите стрии
  • Планирайте да посетите курс за упражнения за бременни
  • Вземете удобно облекло за бременни 
  • Не забравяйте да продължите да насрочвате прегледи при Вашия гинеколог или акушерка

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Болки и дърпащи усещания в корема

Ако усещате болка и придърпващи усещания в корема за продължителен период от време или изпитвате други тревожни симптоми, незабавно посетете Вашия гинеколог. Ако имате ритмични, болезнени спазми или кървене, се препоръчва обстоен преглед.

Вдигане на тежки предмети

Имате ли вече дете у дома? Тогава ще знаете всичко за това колко много искат да бъдат взети и носени наоколо. Вашата акушерка може да ви покаже най-добрия начин да го вдигате него и други тежки предмети, без да увреждате тазовото си дъно. Следвайте съветите им в ежедневието и ще избегнете нежелани симптоми.

Успокояваща грижа при болки

Млечните Ви жлези започват да се развиват през седмица 15, за да можете да кърмите детето си и това може да доведе до неприятна болезненост и тежест. Акушерките могат да Ви покажат различни начини за намаляване на болката: например, има масла, съдържащи полезни съставки, които едновременно облекчават кожата Ви и спомагат за намаляване на други симптоми, причинени от растящата Ви утроба.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.