Кислород благодарение на желязото

Защо желязото е толкова важно?

Желязото снабдява майката и бебето с жизненоважен кислород. По-голямата част от желязото отговаря за транспортирането на кислорода от дробовете в кръвта и до другите органи, особено до мозъка. По време на бременността си, майката снабдява бебето със запаси от желязо за първите месеци от живота му. Едва след това новороденото може самостоятелно да произвежда желязо. 

С напредване на бременността, потребността от желязо може да се удвои. Достатъчният прием е особено важен към края, когато бебето расте бързо. Ето защо правилното количество желязо поставя идеалното начало на живота. 

Един поглед към изследванията на майката предоставя информация за снабдеността й с желязо. Важно е нивото на хемоглобина - съдържанието на червен кръвен пигмент. Ако нивото е по-високо от 12 g%, доставката на желязо е добра. Ниво под 12 g% се счита за критично.

Добри източници на желязо

Желязото не винаги е желязо. То се съдържа в зеленчуци и храни от животински произход. Тялото може по-лесно да се справи с желязо от животински произход, тъй като желязото от немесни източници е се абсорбира по-трудно. Ето защо вегетарианците често имат проблем със снабдяването с желязо. Има обаче начини и средства за увеличаване на  нивата на желязо: витамин C помага на тялото да абсорбира повече желязо. За да вземете максимума от Вашата храна, добре е да комбинирате богати на желязо зърнени храни с източници на витамин C, като напр. плод или плодов сок. Ето защо е добра идея да , добавяте малко лимонов сок към салатения дресинг или плод към мюслито си. 

Обаче желязото има и врагове: танинът блокира приема на желязо и се съдържа в черен чай, кафе и червено вино.

Бобовите растения, овесените люспи и месото са богати на желязо. Много ценно желязо може да се намери и в кайсии.

Митът за спанака вече не е толкова популярен, колкото беше. Някога се смяташе, че спанакът е изключително богат на желязо. Днес знаем, че спанакът е богат източник на желязо, но не до степента, която някога се предполагаше. Сто грама съдържат около 3-4 мг желязо.

Симптоми на дефицит

Липсата на желязо има последствия: симптомите варират от умора и главоболие до нарушения на съня и гадене. В крайни случаи може да се появи анемия, което означава липса на кръв.