Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 16 от бременността: Вашето бебе вече реагира на докосването Ви

Размер на бебето през седмица 16

Вашето бебе сега ще бъде голямо между 10,8 и 11,6 см и ще тежи между 80 и 110 грама. Както на всеки етап от бременността, неговият размер и тегло зависят от гените, които са определени в момента, в който сперматозоидите на Вашия партньор са оплодили яйцеклетката Ви.

През 16-та седмица плодът е колкото нар, така че пак можете да го държите лесно в дланта на ръката си. Въпреки това, бебето Ви ще расте и ще се развива с нарастващи темпове през останалото време в утробата Ви, докато не излезе на големия широк свят.

Добре защитено от околоплодните води, Вашето бебе е много активно и използва пространството, което има, за да прави салта. Краката му вече са по-дълги от ръцете и  се движат с радост по този и онзи път в амниотичната кухина без прекъсване. Всъщност те почти винаги се движат - дори ако все още не можете да го почувствате, защото околоплодната течност намалява въздействието на техните движения. През следващите няколко седмици ще започнете да усещате движенията им и ритането много по-изразено.

Развитието на Вашето бебе

Сега ставите и мускулите на Вашето бебе трябва да са на правилното място. Нервната му система вече е започнала да усеща стимули от заобикалящата ги среда, например когато сложите ръка на корема си. То ще реагира, като се придвижва към ръката Ви, тъй като тя е източник на топлина.

Вашето бебе също ще смуче палеца си много, тренирайки своя жизненоважен смучещ рефлекс за времето след раждането, когато ще се нуждае от него, за да получи хранителни вещества от кърмата Ви.

Хълцането също е форма на обучение за живот извън утробата. За да координира дихателната си система, Вашето бебе вече тренира дишането си по време на бременност, като поглъща околоплодни води, които след това изхвърля от тялото си с помощта на диафрагмата. Това е важен рефлекс, който ще му помогне в бъдеще да защити белите си дробове от вещества, които не трябва да бъдат там, като вода, мляко или прах.

Това необикновено явление се вижда ясно при ултразвук – да видите палеца му в устата и хълцането на малкото му тяло винаги е емоционален момент за бъдещите родители. По-късно ще можете да усетите и видите хълцането му - целият Ви корем ще се тресе на равни интервали.

Ултразвуковото сканиране

В повечето случаи са достатъчни две или три сканирания по време на здравословна бременност. Ако Вашият лекар реши да извърши сканиране, първо ще го обсъди с Вас.

3D ултразвук също се използва за подробна диагностика и може би вече сте имали такъв на този етап. Позволява отклонения от очакваното развитие и потенциалните деформации да бъдат открити или изключени на по-ранен етап.

В повечето случаи това е чисто предпазна мярка и няма причина да се притеснявате. Основната препоръка е да правите възможно най-малко ултразвукови сканирания, така че бебето Ви да е изложено само на толкова ултразвуково лъчение, колкото е необходимо.

Какво е да си бъдеща майка е седмица 16

Кантарът ясно ще показва, че сте наддали малко повече този месец. Това се очаква през всеки месец от бременността Ви - всъщност е жизненоважно.

Все пак ще можете да се придвижвате както обикновено през средните месеци (например през седмица 16). Дори все още можете да отидете на почивка, въпреки че е най-добре първо да се консултирате с Вашия гинеколог.

В зависимост от Вашето лично благосъстояние и физическа форма, все още можете да се наслаждавате да правите всичко, което искате да правите през седмица 16, независимо дали става въпрос за пътуване в чужбина (включително летене), туризъм, спорт или плуване. Въпреки това, екстремните спортове вероятно е най-добре да се избягват във Вашето състояние, особено ако не сте ги практикували редовно преди бременността си.

Винаги когато пътувате с кола, уверете се, че предпазният колан минава между гърдите и под корема, опирайки се в срамната кост. Това е най-добрият начин да защитите чувствителната си тъкан и бебето си, а има и специални устройства, които държат предпазния колан в точното положение. Препоръчват се и компресионни чорапогащи.

Обичайни признаци и симптоми

От време на време през седмица 16 ще усещате леко придърпване в корема - знак, че утробата Ви расте. Ако се наведете напред, ще можете да усетите къде се намира очното дъно (горната част на утробата ви), тъй като на този етап тя ще бъде около две ширини на пръстите над срамната ви кост.

Болка в гърба

Можете също така да изпитвате някои болки в долната част на гърба. Това се дължи на кръглите връзки, поддържащи утробата Ви, които са под голям натиск сега, когато утробата тя става по-голяма, за да побере Вашето бебе. След известно време този вид болки в гърба ще се облекчат, тъй като връзките ще са се разтегнали и ще са се адаптирали към увеличения размер на утробата Ви.

Сърбеж по корема, гърдите и бедрата

Частите на тялото Ви под най-голямо напрежение, като корема, гърдите и бедрата, сега могат да започнат да сърбят, когато кожата, покриваща тези зони, се разтяга. Сърбежът може да се облекчи, например, чрез прилагане на висококачествено масло или мляко за тяло.

Болки в гърдите

Когато гърдите Ви са болезнени, няколко капки коластра (първата форма на кърма) могат да изтекат от зърната Ви. Това е добър знак, тъй като показва, че те се подготвят за кърмене. Коластрата също помага за намаляване на сърбежа, споменат по-горе, тъй като съдържа млечен протеин, който омекотява кожата Ви.

Вашият корем нараства

Сега коремчето Ви ясно ще си личи. Панталоните и полите ще Ви стават все по-стегнати. Време е да започнете да пълните гардероба си с дрехи за бременни. Това не означава само панталони и поли - ще Ви трябват и свободни горнища, тъй като растящите Ви гърди ще се нуждаят от повече място в горната част.

Промени в кожата и косата

Може да забележите, че кожата на лицето Ви става малко по-тъмна на определени места, което е причинено от променящите се нива на хормоните и ще се нормализира след раждането. Косата Ви също може да стане по-тъмна на цвят.

Съвет на акушерката

„Уверете се, че сте защитени от слънцето, тъй като областите, които са по-тъмни, могат да станат още по-тъмни, ако не сте ги защитили.“ Дороти Куц, акушерка

Топ съвети

  • Вземете си удобно облекло за бременни
  • Когато пътувате с кола, уверете се, че предпазният колан е между гърдите ви и под корема
  • Редовната консумация на риба ще Ви помогне да си набавите необходимия йод
  • Това е идеалното време за спокойна почивка 
  • Втрийте олио за тяло в частите на тялото си, които се нуждаят от масаж

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Пътуване и почивки в чужбина

Ако искате да отидете на почивка преди бебето да се появи, най-добре кажете на Вашия лекар къде планирате да отидете и какво планирате да правите, за да може той да Ви посъветва коя идея е добра и коя не. Ако искате да летите, имайте предвид, че някои авиокомпании изискват лекарско свидетелство, преди да Ви пуснат на борда. Можете да получите такъв от Вашия лекар или гинеколог.

Защита срещу инфекции, ако имате котки

Ако имате котки, разберете какви стъпки можете да предприемете, за да сведете до минимум рисковете (може би вече сте мислили за това). Котките могат да предават токсоплазмоза - инфекция, която може да бъде опасна за Вас и Вашето бебе.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.