Алергии при бебета и малки деца

За съжаление алергиите при децата често не се разпознават на пръв поглед. Зад симптомите могат да се крият други заболявания или пък да се касае за непоносимост, а не за алергия. Ето защо е важно да наблюдавате симптомите и винаги да ги приемате сериозно. Посещението при лекар също може да бъде полезно. Научете повече за алергиите при бебетата и малките деца.

Какво представляват алергиите?

Обикновено тялото ни е в състояние да различи безобидните от вредните влияния. Това означава например, че то се бори срещу патогените, но позволява на безвредните бактерии да си вършат работата.

Ако имунната система не е достатъчно укрепнала или е особено чувствителна поради фамилна обремененост, е възможно тялото вече да не е в състояние да различи „добро“ от „лошо“, като  отблъсква и стимули, които по принцип не са проблем за нас. Така може да се стигне до ситуация, при която дадена храна, която се понася добре от здрав човек, не се понася от алергичен човек. Научете повече за алергиите и здравето.

Общ поглед върху факторите, които отключват алергии

Не всяко дете е изложено автоматично на риск от алергии. Има обаче фактори, които значително увеличават риска и които с течение на времето могат да предизвикат алергия при бебето.

Потенциални фактори, които могат да отключат алергии:

Високо ниво на замърсяване

Ако Вашето дете често е изложено на цигарен дим, мухъл или например изгорели автомобилни газове, това може да увеличи риска от алергии.

Генетични фактори

Ако член на вашето семейство страда от алергии, това води до повишаване на риска. Ако са засегнати няколко членове на семейството, и ако те страдат от различни алергии, при Вашето дете също може да е налице много висок риск от алергии.

Дефицит на витамин D

Дефицитът на витамин D също може да увеличи риска от алергии. Това се дължи на факта, че за оптималното протичане на всички процеси в тялото и за снабдяването на всички органи е необходим достатъчно витамин D. В противен случай ще е налице по-голяма податливост към алергии.

Прекомерна хигиена

Твърде честото миене или дори дезинфекциране може да допринесе за повишен риск от алергии. Това се дължи на факта, че в този случай тялото изобщо не се научава как да се справя с потенциалните патогени и да се бори с тях.

Често срещани фактори, отключващи алергии

Подозирате, че детето Ви страда от алергия? Научете повече за факторите, отключващи алергии при децата.

Алергии при деца, родени с цезарово сечение

При децата, родени с цезарово сечение, е налице повишен риск от алергии поради променената чревна микрофлора при раждането и през първите няколко седмици след него. Този риск се увеличава допълнително от обстоятелството, че бъдещата майка обикновено приема антибиотици по време на процедурата. Различните въздействия на околната среда също допринасят за чревния дисбаланс.

Риск от алергии след цезарово сечение

Благодарение на модерната медицина цезаровото сечение по правило е безопасно за майката и  бебето. При бебетата, родени с цезарово сечение, все пак има повишен риск от алергии. Научете повече…

Симптоми на алергия – как да разпознаем алергията?

Симптомите зависят преди всичко от конкретния вид алергия. Ето защо е важно първо да научите какви алергии съществуват.

Внимание:

Посочените по-долу симптоми могат да възникнат и при други заболявания. Заведете детето си на лекар, ако подозирате, че може да страда от алергия.

Най-честите видове алергии при бебетата и малките деца са:

 

Алергия към храни

Вашето дете не може да яде определени храни, като ядки или краве мляко? Тогава може да страда от хранителна алергия.

 

За хранителна алергия говорим, когато е налице непоносимост към цяла група храни. Това може да се отнася например за храни, съдържащи фруктоза.

Симптоми:

Ако детето Ви страда от хранителна алергия, то може да се чувства видимо уморено, да получи червени петна по кожата или отоци по очите и лицето. Възможни са също кожни обриви и силен сърбеж. Не са изключени поява на главоболие и пристъпи на кихане.

 

Контактна алергия

В случай на контактна алергия тялото реагира на вещество или материал със съответна кожна реакция. Към контактните алергии спада например алергията към животински косми.

Симптоми:

При контактна алергия върху засегнатите участъци от кожата се появяват червени сърбящи петна. Възможно е също така образуването на мехури. Впоследствие може да се развие и невродермит. 

Алергия към медикаменти 

При този вид алергия се касае за непоносимост към определено активно вещество.

Симптоми:

Алергичната реакция към активната съставка на лекарството често причинява умора, главоболие и стомашно-чревни проблеми. Например, може да се появи диария или запек, както и уртикария, треска или задух. При затруднено дишане трябва незабавно да потърсите спешна медицинска помощ.

 

Дихателна алергия

Една от най-известните дихателни алергии е сенната хрема. 

Симптоми:

Основните симптоми са подути, зачервени очи и суха, дразнеща кашлица. Може да причини запушване на носа, придружено от кихане и сълзене на очите. 

 

Алергия към ужилване

Този вид алергия се проявява при ужилване от насекоми

Симптоми:

Ако Вашето бебе има алергия към ужилване, около мястото на ужилването ще се образува червено петно, което може да причини оток. Възможно е  също подуване на клепачите или лицето, както и уртикария. Може да се появи и силно сърбящ обрив.

Внимание:

В най-лошия случай алергията към ужилване може да причини подуване на устните, устата и езика, което да доведе до затруднено дишане. В такъв случай незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Бебетата най-често страдат от алергии към храни или животински косми. Сенната хрема и другите форми на алергии също са възможни, но се срещат по-рядко.

Алергия или непоносимост – от какво страда детето ми?

Хората често бъркат алергиите и непоносимостта, макар че строго погледнато те нямат нищо общо помежду си. И двете представляват нежелана реакция към храната, но се различават по следното:

Алергията е имунна реакция на организма към определен алерген, при която засегнатите трябва напълно да избягват храната, която я причинява. При алергия дори следите от такава храна могат да доведат до появата на съответни симптоми.

В случай на непоносимост, от друга страна, имунната система не участва и се появяват "само" стомашно-чревни проблеми, като запек, метеоризъм или диария. Ако детето ви страда от непоносимост, въпросната храна трябва да се избягва, но обикновено може да се яде в малки количества, без да създава проблеми.

При непоносимост някои компоненти на храната (напр. млечната захар - лактоза) не могат да бъдат напълно усвоени в червата. След това тези несмлени компоненти преминават към дебелото черво, където се метаболизират от наличните в него бактерии. Това води до повишено образуване на газове, което от своя страна води до подуване.

В случай на лактозна непоносимост например засегнатите не могат да понасят лактозата, тъй като ензимът лактаза, който би разградил млечната захар (лактоза), или изобщо липсва, или присъства в недостатъчни количества в организма. В зависимост от количеството на наличния ензим, лактозата в млечните продукти се понася в по-малка или по-голяма степен. Затова някои страдащи от лактозна непоносимост могат да консумират сирене без проблем, но не могат да си позволят цяла чаша мляко.

Друга разлика се състои в това, че хранителната непоносимост може да се провери с дихателен тест. За да се диагностицира алергия обаче е необходим кожен прик тест или кръвно изследване, чрез които да се установи дали имунната система образува антитела срещу вещества, които по принцип са безвредни. 

Алергия или непоносимост

Каква е разликата между алергия и непоносимост? Научете повече за най-често срещаните видове непоносимост към храни.

Как да се предпазим от алергии?

За да предотвратим алергиите преди да са се развили, е препоръчително да обърнем внимание на следните превантивни мерки:

 

Избирайте здравословни храни

Ако допреди няколко години експертите бяха на мнение, че за да се предотвратят алергии  алергените в храната по възможност трябва да се избягват, сега това мнение се промени. Приема се, че за да се изгради силна имунна система, е важно малките деца да влизат в контакт с алергени в храните, като риба или глутен.

 

Избягвайте замърсения въздух

Уверете се, че детето Ви не е изложено на дим или отработени газове от всякакъв вид и проветрявайте редовно, за да предотвратите появата на мухъл в жилищните помещения.

Не прекалявайте с хигиената

Чистотата е важна, но не прекалявайте. Защото ако тялото никога не опознае възможните патогени, то не може да се справи с тях, така че рискът от алергии се увеличава.

 

Свеж въздух всеки ден

Свежият въздух и витамин D, който се образува под действието на слънчевите лъчи, са важни за имунната система на Вашето дете. Така че излизайте с детето си навън всеки ден.

 

Елиминирайте потенциалните причинители на алергии

Ако има риск от алергии, не трябва да отглеждате домашни любимци например.

Превенция на алергиите

Как се отключват алергиите? Кои фактори правят развитието на алергии по-вероятно? Как мога да намаля риска от алергии? Вижте най-добрите съвети за предотвратяване на алергии при бебета и малки деца.

Кърменето – най-ефективната форма на превенция на алергиите

Най-простият и едновременно с това най-добрият начин за предотвратяване на алергии със сигурност е кърменето. Причината за това е проста: кърмата съдържа всички важни бактерии, които са полезни за червата и помагат на бебето да развие възможно най-добрата имунна защита. Освен това повечето деца понасят безпроблемно кърмата.

Алергии и кърмене

Кърменето е една от най-важните превантивни мерки срещу алергии. Научете повече.

Хипоалергенните формули – алтернатива на кърменето

Ако не можете или не желаете да кърмите, това в наши дни не е проблем. С така наречената „HA храна“ също предотвратявате потенциална алергия при Вашето дете. Тя се състои от лесно смилаем хидролизиран протеин, който се усвоява много добре от организма. В допълнение, нашата НА формула HiPP е обогатена с естествени млечнокисели бактерии и GOS (галакто-олигозахариди) – по примера на природата.

Важно е само едно: трябва да се чувствате добре. Дори по някаква причина да не можете да кърмите, Вие пак сте добра майка. 

Хипоалергенни формули и алергии

Ако не кърмите и бебето Ви е изложено на висок риск от развитие на алергии, можете да го храните с НА формула. Научете повече…

Алергии по време на бременност - какво мога да направя?

За съжаление, ако страдате от алергия по време на бременността, не можете да направите много по въпроса, защото повечето лекарства са табу. Ето защо е важно да избягвате факторите, които отключват алергии.

Хипосенсибилизацията обикновено е изключена по време на бременност, тъй като успешното прилагане на този терапевтичен метод може да отнеме до три години.

Алергии при бременни жени

Научете повече за това, какво трябва да имате предвид, ако внезапно се появи алергия по време на бременността. 

Често задавани въпроси във връзка с алергиите при бебета и малки деца

Могат ли да се лекуват алергиите? 

Лечението на алергиите е труден и понякога продължителен процес. Ако има риск детето Ви да отключи алергия, обикновено е по-разумно да я предотвратите.

 

Единственото възможно лечение при някои видове алергии е т. нар. хипосенсибилизация. Тя се прилага  например при алергия към животински косми. Имунната система се сблъсква многократно с малки дози от отключващия фактор, докато алергията бъде значително намалена или дори напълно излекувана. Това обаче обикновено отнема между две и три години.

Колко важно е храненето, ако детето ми има алергия? 

Ако детето ви страда от хранителна алергия, много е важно да избягвате храните, които я предизвикват. От друга страна трябва да обърнете внимание и на диетата като превантивна мярка при деца, изложени на риск от алергии. Здравословната, балансирана диета, която не изключва напълно възможните алергени, може да укрепи имунната система на Вашето дете.

 

Могат ли НА формулите да намалят риска от алергии?

Ако детето Ви е изложено на риск от развитие на алергия и не можете или не искате да кърмите, можете да го храните с т. нар. НА формули. HA означава HypoAllergen (хипоалергенни) - това са специални млека, в които млечният протеин, към който много деца са алергични, е предварително разграден и следователно е по-лесно смилаем.

 

Какво трябва да направя, ако детето ми проявява симптоми на алергия?

Ако забележите, че детето ви страда от тежки симптоми на алергия, например задух, трябва да действате незабавно. Обадете се на Спешна помощ и се погрижете за намаляване на подуването на лигавиците в устата и гърлото. Най-лесният начин да направите това е с помощта на комплект за спешна помощ или с подходящи антиалергични средства. Ако нямате нито едно от тях подръка, може да  помогне да охладите устата и гърлото. Дайте на детето да смуче сладолед, ако е достатъчно голямо за това. Смученето на кубче лед е възможно от възраст, когато вече няма риск детето да го погълне. По този начин можете да преодолеете времето, докато екипът на Спешна помощ пътува към Вас.

Ако в резултат от алергия се появи подуване в други части на тялото, трябва също да ги охладите и да се обадите на Спешна помощ в случай, че симптомите са тежки. 

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.