Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 25 от бременността: Забелязвате първите тренировъчни контракции, докато тялото Ви се подготвя за раждане

Размер на бебето през седмица 25

С размер от 34 до 35 сантиметра Вашето бебе вече е голямо колкото целина. Тежи около 750 грама. Това означава, че е наддало още 50 грама от миналата седмица и тази норма от 50 грама на седмица ще продължи до раждането.

Ако очаквате близнаци, теглото на бебетата Ви, разбира се, ще се развие малко по-различно: те ще наддават по-малко.

През 25-а седмица бебето Ви все още има място за гимнастиката, с която се забавлява, макар и не толкова, колкото преди - в един момент няма да има място за тази важна дейност. Скоро то ще започне да се чувства малко некомфортно в утробата. Вие също ще се чувствате все по-неудобно с течение на седмиците.

Развитието на Вашето бебе

Към 25 седмица очите на бебето Ви са напълно развити и то продължава да ги отваря и затваря. На този етап липсва само цветът на ириса им, въпреки че това е определено в момента на зачеването от генетичния материал на Вас и Вашия партньор и ще се появи след време.

В подкожните слоеве на кожата му капилярната система (състояща се от малки кръвоносни съдове, наречени капиляри, които транспортират богата на кислород кръв и снабдяват кожата с ключови хранителни вещества) започва да се развива. Сега, когато кожата му се снабдява с кръв, тя все повече ще придобива розов цвят.

Усещането за баланс на Вашето бебе също се развива, така че то да може да усъвършенства движенията си и да се движи по-фино и с по-голям контрол от преди.

Например, то вече може да докосне върха на носа си с пръст и да повдигне палеца си до устата, за да го смуче.

Когато е активно, то непрекъснато ще промент позицията си. Когато си почива, то обикновено е в някакво седнало положение, с прибрани колене до тялото и сведена глава.

Развитие на белите дробове на Вашето бебе

Белодробната тъкан на бебето обикновено започва да се образува в 16-та седмица и, щом това се случи, сложното развитие на белите му дробове бързо напредва. Вашето бебе ще се нуждае от белите дробове, за да диша, след като излезе от утробата и вече няма пъпна връв, за да го снабдява с кислород.

Белите му дробове не са напълно развити до 25-та седмица, така че все още не може да диша самостоятелно. Това означава, че шансовете му за оцеляване извън утробата са изключително ниски, въпреки че неонатолозите (лекари, които са специализирани в грижата за новородени и недоносени бебета) вече имат уменията и технологията, за да му дадат шанс за борба.

Вашият лекар може да види много ясно при ултразвуково сканиране как се развиват белите му дробове. Това може да е от решаващо значение, ако съществува риск от преждевременно раждане, тъй като има лекарства, които могат да ускорят развитието на белите дробове на нероденото бебе.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 25

В корема Ви има постоянно движение и може да успеете да разберете кога малките ръце или крака на бебето се притискат към коремната стена под формата на малки натъртвания или подутини. Вече ще Ви стане ясно, че бебето Ви е изненадващо силно - ако ритниците му удрят органите около утробата Ви, това наистина може да боли.

Обичайни признаци и симптоми

Стомашни болки

Има няколко възможни причини за болки в стомаха по време на бременност: натискът, който матката Ви оказва върху околните органи, претоварен стомах, много пълен пикочен мехур или чревни газове. Тези симптоми са нормални, но ако станат тежки, посетете Вашия лекар.

Съвет на акушерката

„Ако получите тези симптоми, трябва да започнете да ядете по-малки ястия по-често, отколкото на едно голямо хранене. Това ще предотврати претоварване на стомаха Ви.“ Дороти Куц, акушерка

Подготвителни контракции преди раждането

Нещо друго, което може да забележите през седмица 25 е, че матката Ви се втвърдява или стяга за кратки периоди от време. Тези подготвителни контракции (по-официално наречени контракции на Бракстън Хикс) могат да се появят без предупреждение по всяко време, денем и нощем, и са начинът на тялото Ви да подготви мускулите си за предстоящото раждане.

Въпреки че това стягане може да Ви спре да правите каквото и да правите, това няма да е болезнено. Вашата матка се свива, но тези подготвителни контракции все още не са толкова интензивни, колкото ще трябва да бъдат, когато раждате, тъй като тялото Ви все още не произвежда необходимите хормони. В резултат на това тези практически свивания няма да доведат до разширяване на шийката на матката.

Известно е, че подготвителните контракции могат да бъдат повлияни и от психическото състояние на бъдещата майка: ако сте под стрес или емоционално обременени, това може да ги направи по-интензивни или по-чести. Ако при Вас случаят е такъв, уговорете среща с Вашия лекар, за да сте сигурни, че тези контракции не са засегнали шийката на матката.

Топ съвети

  • Уверете се, че правите редовни почивки.
  • Опитайте да нарежете и натрошите фурми, смокини, ядки от кашу, какао на прах и кокосово масло и да ги оформите в „енергийна топче“ - то може да бъде чудесен начин да си набавите бърз енергиен тласък.
  • Ако имате течение, не носете ароматизирани превръзки. 
  • Намерете удобна поза за сън настрани, така че теглото на матката да не оказва натиск върху вътрешните органи или кръвоносните съдове.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Със сигурност през седмица 25 през главата Ви ще минават всякакви мисли, чувства и притеснения. Винаги си струва да ги запишете, за да раздвижите паметта си при следващото посещение при Вашия гинеколог или акушерка.

Интензивност на подготвителните контракции

Ако не сте сигурни дали Вашите подготвителни контракции са наистина безвредни, попитайте Вашия лекар или акушерка. Те ще могат да успокоят ума Ви, че това не са истински контракции, случващи се преждевременно, като извършат сканиране за кардиотокография (CTG), за да проверят дали шийката на матката Ви е такава, каквато трябва да бъде.

Струва си да знаете, че почти всяка бременна жена ще направи CTG сканиране рано или късно, обикновено в някакъв момент от 29-та седмица. Сърдечният ритъм на Вашето бебе ще се проверява всеки път, когато отидете на преглед и тъй като не е възможно да го чуете със стетоскоп до относително късно през бременността, лекарят обикновено използва фетален монитор или CTG, за да го слуша (предимството на това е, че и Вие можете да го чуете). Рутинна КТГ обикновено не се изисква по време на бременност и се извършва само при определени обстоятелства, като например, ако има риск от преждевременно раждане, ако получите преждевременни контракции, ако не сте родили до термина или ако бебето Ви има неравномерен сърдечен ритъм.

Ядене на малки количества храна

Вашата акушерка може да Ви посъветва какви хранителни навици трябва да имате от 25-та седмица, за да сте сигурни, че Вие ​​и Вашето бебе получавате нужните хранителни вещества и се чувствате добре. Ще Ви е все по-трудно да ядете големи ястия и храносмилателната Ви система може да Ви създава проблеми, така че е добре да се вслушате в съветите, които тя има за Вас.

Енергийните топчета са пълни с фибри, подпомагат храносмилането и Ви доставят важни витамини и минерали. Много жени също им се радват, когато кърмят, тъй като са здравословен начин да повишите енергийните си нива.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.