Да се превърнем в шампиони по кърмене стъпка по стъпка

Кърменето е най-естествения начин на хранене за Вашето дете. По подобие на правилните техники на дишане по време на раждане, така и кърменето изисква обучение. Ако сте несигурни по отношение на кърменето, най-добре е да има акушерка, която да Ви посети в дома Ви.

  • Кърмете бебето си винаги, когато е гладно. Това е сигнал за млечните жлези да произвеждат повече мляко. По този начин количеството на кърмата се регулира според нуждите на бебето
  • Намерете тихо и спокойно място, където можете да кърмите необезпокоявана.
  • Главата на бебето трябва да бъде в лакътната сгъвка на ръката Ви, а тялото на бебето върху ръката. С дланта си придържайте дупето на бебето. Със свободната си ръка придържайте гърдата с палеца над ареолата, а другите пръсти под нея. Насочвайте бебето към гърдата, като се уверите, че нослето остава свободно.
  • Правилното захапване на зърното е важно: докоснете зърното нежно към устните на бебето, докато той/тя отвори уста. Уверете се, че Вашето дете не просто смуче зърното – така то лесно може да се възпали. По-голямата част от ареолата трябва да бъде в устата на детето. Това е единственият начин да кърмите правилно Вашето бебе и зърната Ви да не се възпалят.
  • Винаги оставяйте детето си да изпразни първо едната гърда: това е важно, защото ако тя е почти празна, съдържанието на мазнини в произведеното мляко се увеличава. Това калорично мляко не само доставя важни мастни киселини, но и насища детето Ви. Винаги след това предлагайте другата гърда и го оставяйте да суче, докато то само реши да спре. Започвайте следващато кърмене с гърдата, която е била предлагана последна. Това е добре за производството на кърма.
  • За да отделите бебето от гърдата, най-добре е да натиснете с кутрето си в ъгълчето на устата на бебето, за да прекъснете вакуума. Тогава детето може лесно да бъде отделено от гърдата.
  • Не се обезкуражавайте, ако кърменето в началото Ви затруднява. Вие и Вашето бебе сте един уникален и единствен по рода си отбор. И точно като всеки отбор Вие евентуално бихте имали нужда от обучение, преди да сте напълно подготвени. Дайте на себе си и на тялото си известно време и запазете спокойствие. Вашата акушерка с удоволствие ще Ви помогне със съвети и ще Ви осигури подкрепа. За повече съвети гледайте нашето видео за кърменето..