Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 6 от бременността: Бебето Ви може да се види при ултразвуков преглед

Размер на бебето през седмица 6

През седмица 6 ще можете да видите бебето си ясно при ултразвуков преглед като малка бучка в околоплодното сакче, която ще се покаже като ясно очертана черна кухина. Тази бучка ще расте от седмица на седмица, но засега е с размер около 3-4 милиметра (голяма колкото зрънце леща).

Развитието на Вашето бебе

Сърцето на фъстъчето бие бързо и, ако знаете какво търсите, ще можете да различите задната част (която след време ще образува гърба) и нишката, която ще формира гръбнака.

Тази нишка се спуска от шията му до двата отделни „клона“, които ще оформят краката на Вашето бебе. Завършва по-надолу като малка опашка - както бихте очаквали да видите на животно - която ще изчезне по-късно.

На този етап лекарят ще може да открие дали сте бременна с близнаци чрез ултразвук от двете малки сърца, които бият в утробата Ви.

През първите няколко седмици от бременността главата на бебето Ви е сравнително голяма на фона на останалата част от тялото му, защото тя трябва да се развива, за да приюти мозъка, който ще контролира по-нататъшния растеж.

Планът за този малък човек, включително всеки етап от неговото развитие, е бил определен подробно още при оплождането.

През първите няколко седмици от бременността бебето Ви е особено уязвимо към разстройства, тъй като тогава се развиват критичните и основни структури. Вредните външни влияния могат да причинят дългосрочни щети на детето Ви в този ранен етап, така че рискът от спонтанен аборт все още не е изчезнал.

За да се гарантира, че фъстъчето получава всичко необходимо по време на бременността, вече се образуват плацентата и пъпната връв. Пъпната връв е захранващата линия от плацентата към вашето бебе, като му дава всичко необходимо и се свързва с тялото му на мястото, където ще бъде пъпът след раждането, когато пъпната връв бъде прерязана. Това означава, че пъпът е малък белег, постоянен знак, за това как някога е било свързано с Вас, въпреки че не играе особена роля, след като се роди.

Какво е да си бъдеща майка през седмица 6

Все още ще се чувствате така, сякаш имате емоционална планина за изкачване - изключително трудно е да осъзнаете какво се случва в тялото Ви. През седмица 6 в главата Ви ще се въртят всякакви мисли за Вашето дете и бременността Ви, която тепърва започва. На този етап не знаете какво Ви предстои, но инстинктът ще Ви кара да направите всичко възможно, за да сте сигурна, че детето Ви расте здравословно.

Обичайни признаци и симптоми

Хормонални промени

Хормоналните промени причиняват редица симптоми, които ще продължат по време на първия триместър, т.е.до края на третия месец от бременността. Честите симптоми включват сутрешно гадене, сърдечни проблеми и болки в гърдите, както и чувство на умора и вялост. След три месеца тялото Ви ще е посвикнало с промените, които се случват, и симптомите, които изпитвате през първия триместър, трябва да изчезнат.

Някои жени изпитват тежки симптоми, докато други изпитват само леки такива или дори никакви. Възможно е също така да не почувствате гадене през първите три месеца. Симптомите и тяхната тежест могат да варират значително и зависят до голяма степен от Вашето психологическо състояние, въпреки че адаптивността на тялото Ви също играе важна роля.

Коремни болки

Други симптоми на бременност през първите няколко седмици могат да включват усещане за дърпане в корема, други коремни болки или стомашни болки. Това е така, защото връзките, задържащи матката на място, се разтягат, което те трябва да направят, за да се адаптират към нарастващата Ви матка с напредването на бременността. Удебеляването на защитните секрети в шийката на матката може понякога да доведе до повишено влагалищно течение, което е нормално, при условие че не мирише и има бистър или млечнобял цвят.

Топ съвети

  • Ако не носите редовно сутиен, сега винаги трябва да го носите, тъй като това ще помогне за намаляване болезнеността в гърдите.
  • Уверете се, че ядете много пресни плодове и зеленчуци. Витамините В6 и В12, фолиевата киселина, желязото, цинкът и магнезият са изключително важни в момента.
  • Ароматерапията може да бъде много полезна, ако се чувствате уморени - разберете кои аромати ще Ви помогнат най-много.
  • Уверете се, че правите достатъчно упражнения, които ще помогнат да се избегне умората.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Признаци за потенциален спонтанен аборт

Болки в стомаха, усещане за дърпане в корема и други коремни болки са признаци на бременност, но те могат да варират по отношение на интензивността. Ако изпитвате засилени или ритмични болки или ако кървите по-силно, отколкото по време на Вашите менструации, това може да е знак за предстоящ спонтанен аборт. Както винаги през цялата бременност, незабавно се обърнете към Вашия лекар или акушерка, ако симптомите Ви са неясни или продължават.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.