Алергии по време на бременност

Бременността сама по себе си не води до развитието на алергии, но е възможно появата на алергия да съвпадне с бременността и да се наложи съответно лечение. Трябва обаче да се внимава с приема на лекарства. По-долу сме Ви подготвили специализирана информация, в случай че развиете алергия по време на бременността, наред със съответните препоръки.

Алергии, появяващи се по време на бременност

Дори да не сте имали никакви предишни алергии, е възможно такива да се появят за първи път в резултат на промените в организма Ви по време на бременността и да се наложи да се вземат съответни мерки.

Ако преди бременността сте страдали от някаква алергия, то по време на бременността симптомите могат допълнително да се влошат. Например сенната хрема, която обикновено протича съвсем безсимптомно, може да доведе до силно сълзене на очите и запушен нос.

Често срещани алергии по време на бременност

Съществуват определени алергии, които се проявяват по-често или се влошават по време на бременност. Такива са:

  • сенната хрема
  • астмата
  • алергията към домашни любимци
  • медикаментозната алергия
  • хранителната алергия

Алергии, изчезващи по време на бременност

Точно както алергиите могат да се влошат по време на бременност, така е възможно и обратното – симптомите временно да намалеят или дори напълно да изчезнат. Това обикновено се дължи на хормоналните промени по време на бременността.

Риск от развитието на алергия при Вашето бебе

Ако Вие самата страдате от някаква алергия, рискът от появата на алергия при бебето Ви е повишен. За бебета, при които липсва фамилна обремененост, рискът от развитие на алергии е сравнително нисък (5-15%). Ако обаче някой от членовете на семейството (майка, баща, брат или сестра) страда от някаква форма на алергия, рискът и бебето да развие алергия се повишава (20-40%).

При двама членове на семейството, страдащи от алергии, рискът от възникване на алергия при бебето нараства до 40-60%. Ако двама членове на семейството имат еднакви алергии, рискът бебето също да развие алергия става много голям – 60-80%.

Повишеният риск обаче не означава, че Вашето бебе непременно ще развие алергия. Съществуват случаи, в които един или няколко членове на семейството страдат от алергии, докато бебето изобщо не развива такива. Научете повече за алергиите при бебетата и малките деца.

Алергии при бебета, родени с цезарово сечение

Ако страдате от алергия, цезаровото сечение може допълнително да увеличи риска от развитието на алергия и при бебето. За бебетата, родени с цезарово сечение, е характерно наличието на „по-неблагоприятна“ чревна микрофлора в сравнение с тези, родени по естествен път. В резултат имунната им система може бързо да бъде отслабена.

Причината за това е, че полезните чревни бактерии са значително по-малобройни при бебетата, родени с цезарово сечение. Особено силно се усеща липсата на естествените „стартерни култури“ на лактобацилите - т.нар. млечнокисели бактерии, които са от съществено значение за добре балансираната чревна микрофлора, а оттам и за силната имунна система. Научете повече за алергиите при бебета, родени с цезарово сечение.

Възможности за лечение: Какво да правите в случай на алергия по време на бременност?

В днешно време обикновено не е проблем да се лекуват алергиите, така че човек да може да живее спокойно. Често се предписват лекарства за облекчаване на симптомите.

Какъв е проблемът: в идеалния случай, по време на бременност и особено през първия триместър не трябва да се приемат никакви лекарства. Затова, ако страдате от алергии, препоръчваме да се консултирате с Вашия гинеколог относно възможностите за лечение. 

По време на бременността разполагате със следните възможности:

 

1. Избягване на алергените

Най-лесният и същевременно най-безвреден начин за справяне с алергията по време на бременност е да се избягва нейният причинител. Например, ако страдате от алергия към домашни любимци, трябва да се опитате да избягвате всякакъв контакт с тях по време на бременността. При други опасни алергии, като напр. хранителни, медикаментозни и контактни алергии, трябва да се избягва самият алерген, тъй като в най-лошия случай всеки контакт може да доведе до респираторен дистрес.

 

2. Спрей за нос против сенна хрема

Ако по време на бременността страдате от сенна хрема, попитайте фармацевта за безопасен спрей за нос.

Внимание:

Медикаментите и хипосенсибилизацията не са препоръчителни по време на бременност. Възможно е медикаментите да са опасни за Вашето бебе, а хипосенсибилизацията трае твърде дълго. Например, хипосенсибилизиращата терапия при алергия към домашни любимци може да отнеме две до три години. Разбира се, че не разполагате с толкова време, тъй като всички сме наясно, че бременността трае само 9 месеца.

Важни въпроси за алергиите по време на бременност

 

Може ли бременността да отключи алергия?

Сред най-често срещаните алергии по време на бременност са сенната хрема, астмата, алергията към домашни любимци, както и хранителните алергии. Възможна е появата и на хранителна непоносимост.

Обикновено при жените не се отключват нови алергии, но съпътстващите бременността хормонални промени могат да влошат наличните алергии. Същото важи и за съществуващите непоносимости.

 

Как да разберем дали страдаме от алергия?

За да се диагностицира алергията, първо отидете при Вашия лекар и да му опишете симптомите. Това е важно, защото лекарят трябва да провери за възможни други заболявания и да ги изключи. Като следваща стъпка ще Ви бъде направен тест за алергия. В идеалния случай се взема кръвна проба, чрез която се установява дали в кръвта Ви се съдържат антитела срещу предполагаемия алерген.

Алергиите могат да бъдат диагностицирани и чрез т. нар. кожен прик тест. Такъв обаче не бива да се прави по време на бременност, за да се елиминира рискът от анафилактичен шок, който може да доведе до дисфункция на кръвоносната система.

 

Алергия или непоносимост?

Препоръчително е да обсъдите с Вашия лекар всички съмнения, които имате по отношение на евентуални алергии или непоносимости. Предупредителен знак и ясна индикация за алергия е невъзможността да понасяте дори малки количества от дадена храна.

Самостоятелното тестване по време на бременност обаче може да крие значителен риск. Затова, ако имате някакви съмнения за алергия, не се колебайте, а отидете на лекар и си направете кръвен тест за антитела. Това е най-безопасният вариант по време на бременност.

За разлика от алергиите, хранителната непоносимост обикновено не е опасна и не е наложително да се лекува, тъй като болшинството храни все пак се понасят добре в малки количества. Ако установите, че дадена храна не Ви понася, постарайте се да намалите до минимум нейната консумация.

 

Как да намаля риска от алергия за бебето ми?

Ако страдате от алергии, има няколко неща, които трябва да спазвате по време на бременността, за да подсилите имунната система на бебето си. Хранете се здравословно и балансирано, и се старайте да правите повече физически упражнения на чист въздух. Няма универсална майчина диета за предотвратяването на алергии. Не е необходимо да се избягват и потенциални алергени в храните по време на бременността. Диетата ви трябва да включва и риба. Главното е да не пушите и да не пиете алкохол, както и да не се излагате на замърсен въздух (изгорели автомобилни газове, мухъл и др.). Прекомерната хигиена също може да доведе до развитие на алергии при бебето. Затова още по време на бременността се опитайте да се придържате към „нормална“ ежедневна хигиена.

Най-доброто за бебето след раждането му е кърменето. В крайна сметка майчиното мляко осигурява възможно най-добрата защита и е с много ниско съдържание на алергени. Кърмейки бебето си през първите шест месеца и впоследствие като допълнение към диетата за отбиването му, значително намалявате риска от развитието на алергии. Ако не можете или не желаете да кърмите, препоръчваме да използвате нашите  висококачествени хипоалергенни формули за кърмачета, които са идеални за бебета с повишен риск от алергии.

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.