Skip to main content

Седмици от бременността:

27 седмица от бременността: Вашето бебе развива усещането си за вкус

Размер на бебето през седмица 27

Със среден размер между 36 и 36,6 см, бебето Ви е голямо колкото голяма тиквичка. Сега тежи около 940 грама, почти килограм, което ги прави с почти същото тегло колкото пакет брашно. През следващите няколко седмици теглото му ще се утрои и дължината му ще се увеличи значително, така че да достигне размер, който го прави готово за раждане и способно да оцелее извън утробата.

Развитието на Вашето бебе

През 27-ма седмица Вашето бебе може да прави с очите си повече от просто различаване между светло и тъмно: може да ги отваря и затваря с клепачите си и непрекъснато ще практикува това отваряне и затваряне между отсега до раждането.

Първите вкусови рецептори на Вашето бебе вече се образуват на езика му, което означава, че може да вкуси вкусове в околоплодната течност, която пие. Вкусовете, които достигат до него, зависят от това, което ядете - някои от вкусовете в храната Ви достигат до околоплодните води и им придават отличителен вкус.

Развитието на зрението и вкуса е тясно свързано с развитието на мозъка му. Преди това повърхността му беше равна, но първите канали започват да се образуват сега през седмица 27. Те позволяват мисловни процеси и сетивно възприятие.

Пропорциите на тялото на Вашето бебе също стават все по-близки и по-близки до това каквито ще бъдат, когато то се роди. Например, главата му сега расте по-бавно, докато останалата част от тялото му „наваксва“. Все още няма подкожни мазнини, поради което кожата по тялото му все още изглежда много набръчкана. Това обаче ще се промени, тъй като се развиват повече мастни клетки, така че тези бръчки до голяма степен ще са изчезнали до момента, когато се роди. През следващите няколко седмици, отсега до раждането, то ще претърпи огромен скок в растежа, който ще видите ясно при следващите си прегледи.

Сега бебето Ви си е установило ритъм на будуване и сън, въпреки че за съжаление това не съвпада с Вашия режим – то често ще бъде активно и ще се движи, когато искате да легнете или да спите. Причината за това е проста: тялото Ви се подготвя за раждането на Вашето дете. Хормоните, участващи в раждането, са активни (макар и в отслабена форма) в точното време, когато почивате, и бебето Ви реагира на това влияние. Те го държат будно и стимулират физическата активност, която ще бъде толкова важна за раждането, колкото и работата, която тялото Ви ще свърши.

На този етап белите дробове на Вашето бебе са толкова достатъчно развити, че шансовете му за оцеляване при преждевременно раждане са много високи. Все още ще се изисква механична вентилация, ако са родени през 27-ма седмица, но сега няма съществен риск от животозастрашаващи увреждания.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 27

Коремът Ви расте и Вие ще се чувствате добре - въпреки че бебето ще Ви държи на крака, тъй като ще бъде активно и ще се движи точно в моментите, в които искате да си почивате или да спите. То все по-трудно ще намира място в утробата, когато се движи, което ще забележите, когато рита срещу коремната стена. Тези ритници могат да бъдат болезнени и, разбира се, ще ги усещате повече, ако очаквате близнаци.

Кръглите връзки, които поддържат утробата Ви, са подложени на голям натиск, тъй като тя се увеличава по размер и бебето Ви се движи наоколо. Усещанията за дърпане в корема и болките в кръста са най-честите симптоми, които ще изпитате в резултат на това през седмица 27. Вече не трябва да имате гадене, тъй като тялото Ви вече се е адаптирало до голяма степен към хормоните и другите промени по бременност.

Обичайни признаци и симптоми

По-голям апетит

Сега ще откриете, че имате по-голям апетит и често Ви се хапва, тъй като тялото и бебето Ви изискват допълнителните калории и хранителни вещества, от които се нуждаят. Когато пазарувате, опитайте се да купувате здравословни храни  с ниско съдържание на захар, които не съдържат празни калории- добър избор са плодове, ядки, кисело мляко и смутита. Следенето на теглото Ви е важно - въпреки че от време на време малко количество от храните, които харесвате, също е добре.

Забелязвате подготвителните контракции

За съжаление ще установите, че сънят и другите периоди на почивка продължават да бъдат нарушени. Вашето тяло се подготвя за раждане и ще усещате подготвителните контракции (матката Ви се втвърдява изведнъж за около половин минута) от време на време, особено когато се опитвате да си почивате. Всъщност това е добра практика, когато бебето дойде, тъй като сънят Ви редовно ще бъде нарушаван от Вашето бебе, което ще изисква храна или внимание. Тези подготвителни контракции няма да Ви причиняват болка, за разлика от контракциите, които водят до раждане и разширяват шийката на матката. Жените, които преди това са раждали, ще усещат тези контракции по-малко от майките, на които им е за първи път.

Топ съвети

  • Ако още не сте го направили, започнете да мислите къде искате да родите.
  • Ако усетите глад, уверете се, че ядете здравословни храни като плодове и зеленчуци, доколкото е възможно.
  • За да отговорите на повишените си дневни нужди от витамин С, можете да ядете:

1 чаша ягоди,
1 киви,
1 чаша броколи на пара или
½ червена чушка

  • Има просто упражнение, което можете да направите, за да си осигурите бърз енергиен тласък: уверете се, че седите удобно, разтрийте ръцете си няколко пъти, покрийте очите си с ръце и си кажете: „Чувствам се освежена и отпусната.“ Това ще помогне както на Вас, така и на бебето Ви.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Избор къде да родите

От 27 седмица нататък ще започнете сериозно да мислите  къде искате да родите. Вашата акушерка може да Ви разкаже за акушерските звена и центровете за раждане във Вашето населено място. Също така имате възможност да уредите акушерка на свободна практика, която ще бъде с вас в клиниката от момента на стартиране на процеса на раждане. Това ви дава спокойствие: тя ще се грижи за вас в седмиците преди раждането и ще знае точно какво имате нужда и искате, така че ще имате някой, когото познавате, имате доверие и ще се чувствате комфортно, когато раждате. Попитайте Вашия лекар дали клиниките, акушерските отделения или центровете за раждане, които сте избрали, са подходящи за Вас.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.