Skip to main content

Седмици от бременността:

31 седмица от бременността: Сега е моментът да започнете да планирате раждането на бебето си

Седмица 31 започна и напрежението и вълнението се натрупват - скоро ще дойде време да родите детето си. След около десет седмици най-накрая ще можете да гo държите в ръцете си за първи път. Вече сте изградили тясна връзка с бебето си, така че направете каквото можете, за да помогнете на партньора си да създаде подобна връзка, докато се подготвяте за среща с най-новия член на Вашето семейство.

Размер на бебето през седмица 31

Към момента, почти в края на осмия месец от бременността, бебето Ви е нараснало до значителните размери от 41,5-41,8 см (ако можете да си представите червено зеле - толкова голямо), въпреки че все още не е толкова голямо както ще бъде при раждането. То тежи 1575 грама, така че постепенно се приближава до два килограма и ще продължи да трупа бебешки мазнини и да наддава на тегло, докато не се роди. В зависимост от гените, теглото му може почти да се удвои отсега до раждането.

Развитието на Вашето бебе

Развитие на белите дробове

Докато бебето Ви напълнява и става по-голямо, вътрешните му органи завършват развитието си и започват да си вършат работата. От 31-ва седмица Вашето бебе може напълно да разшири белите си дробове, без алвеолите да се залепват едина за друга благодарение на защитния протеинов сърфактант. Интересен факт: белите му дробове са толкова достатъчно развити, че ако се роди недоносено сега, то просто ще се нуждае от помощ при дишането, а не от пълна механична вентилация.

Преместване на позиция

Вашето бебе ще се движи много по-малко през 31-ва седмица, отчасти защото няма достатъчно място в утробата и отчасти защото се е установило в ясен модел на сън и събуждане, който може да включва сън над 15 часа на ден. Ще чувствате активността му живо, когато е в будно състояние и неговите удари и ритници по органите Ви могат да бъдат изключително силни и да причинят незначителни симптоми.

Все още не се е преместило в позицията, в която ще трябва да бъде за раждане. То обаче постепенно ще легне до стената на матката Ви и главата му ще започне да се движи там, където ще бъде, когато дойде моментът да напуснете утробата през родовия канал.

Правилното положение за раждане, известно като главна или тилна предна част, е с главата надолу към шийката на матката и то трябва да е в това положение, докато започне раждането. Оттук нататък акушерката Ви ще проверява редовно позицията му. 90 процента от бебетата се придвижват сами в това положение около четири седмици преди раждането.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 31

Понякога може да се чувствате леко съкрушени, когато мислите за това, което ще преживеете. Едно нещо, над което ще мислите много, е къде ще раждате: ще искате отговори на въпроси за това колко безопасно е за Вас и Вашето бебе, когато се появи на бял свят. Ако още не сте го направили, препоръчваме Ви да посетите няколко родилни отделения или клиники за раждане и да говорите с акушерките, които ще се грижат за Вас и Вашето бебе, докато раждате.

Обичайни признаци и симптоми

Мислите Ви се въртят около Вашето бебе

През 31-ва седмица ще мислите все повече и повече за нещата, които ще трябва да вземете за бебето. Това, от което се нуждаете за Вашето бебе, ще зависи от това дали ще се роди през лятото или зимата, така че имайте това предвид. Освен това, не забравяйте да си купите неща за момента, в който тръгнете да раждате: скоро ще опаковате чанта за болницата, която да носите със себе си, когато тръгнете натам . Тя ще съдържа дрехи (включително бебешки дрехи), тоалетни принадлежности, кърпи и др., които ще са Ви необходими след раждането. Научете повече за това от какво се нуждае новороденото бебе.

Тялото Ви стачкува

Понякога ще чувствате, че тялото Ви стачкува. Белите Ви дробове издъхват под товара от корема, краката Ви стават тежки и болезнени, а гърбът Ви е напрегнат. Често ще бъдете будни през нощта и ще се мятате в леглото, опитвайки се да намерите удобна позиция, която Ви позволява да заспите - и сякаш това не е достатъчно, но честата Ви нужда да пишкате ще означава, че няма да имате много спокойни нощи. Има по-голям шанс да получите киселини след хранене, въпреки че можете да сведете до минимум това, като ядете по-малки ястия, разпределени през целия ден, а не по-големи в обичайното време (това също ще бъде от полза за червата, които се борят, тъй като обичайният им ритъм е бил нарушен от натиска от утробата Ви). Също така ще Ви бъде все по-трудно да седнете и да се изправите и инстинктивно ще се държите за корема и гърба си, за да се подкрепите в процеса. Не след дълго, Вашият партньор ще трябва да Ви завръзва обувките или ще трябва да започнете да носите чехли.

Инконтиненция

Натискът върху тазовото дъно и главата на бебето притискаща пикочния мехур, означава, че мускулите му вече не задържат течност толкова надеждно, колкото преди. В резултат на това може да се намокрите малко, когато се смеете, кихате или кашляте, особено когато пикочният мехур е пълен. Това е често срещано в последните етапи на бременността и ще се подобри след раждането. Можете да ускорите този процес, като тренирате тазовото си дъно по време на курсове за гимнастика след раждането.

Пъпът Ви изпъква

През 31 седмица утробата и кожата на корема Ви са нараснали и се разтегнали толкова много, че пъпът първо се изравнява, а не след дълго може дори да изпъкне . Това ще бъде ясно видимо, ако е лято и носите по-леки дрехи.

Топ съвети

  • Вземете дълга обувалка, за да улесните обуването.
  • Ако страдате от временна стрес инконтиненция в резултат на натиска върху тазовото дъно, носете хигиенни кърпи или превръзки, за да защитите бельото си, докато сте навън.
  • Можете да създадете топла, подхранваща среда в стаята на бебето (или частта от спалнята Ви, където ще спи), като я декорирате с ярки цветове.
  • Когато боядисвате стените и/или бебешките мебели, уверете се, че използваните от Вас цветове и бои са нетоксични. 
  • Започнете да мислите дали искате да бутате бебето си в детска количка или да го носите в слинг - въпреки че повечето майки правят и двете по различно време.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Замразяване на стволови клетки и кръв от пъпна връв

Като бъдещи родители може да имате възможност да решите какво искате да правите с плацентата. Акушерките могат да я изхвърлят или да ви я дадат след раждането, за да я приберете у дома.

Като алтернатива можете да вземете клетки от плацентата и да ги замразите, за да служат като собствени стволови клетки на Вашето бебе, ако страда от заболяване.

Същото се отнася и за кръвта в пъпната връв, която също съдържа собствените стволови клетки на бебето, които могат да бъдат замразени и използвани за помощ в случай на заболяване.

Потърсете съвет от Вашата акушерка, гинеколог или (още по-добре) педиатър и вземете оферти от компании, специализирани в съхранението на стволови клетки, ако се интересувате от преследването на тази опция, и се уверете, че това е уважавана компания, на която можете да се доверите, тъй като става въпрос за стволовите клетки на Вашето семейство.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.