Съвети за дентална защита и дентална грижа

Здрави зъби от самото начало

След една „щадяща зъбите” диета с ниско съдържание на захар и киселини, правилната дентална грижа представлява втория стълб на денталното здраве. Първите малки зъби трябва да останат здрави и красиви максимално дълго време, защото здравите млечни зъби са много важни за здравето на постоянните зъби на възрастния. Поради това денталната хигиена никога не може да започне прекалено рано. Предлагаме на Вашето внимание няколко важни съвета, но е необходимо също да се обърнете към Вашия стоматолог.

Съвет 1 от HiPP – Почистване на малките зъби

Веднага след пробиването на първите зъби е необходимо да започнете тяхното почистване. В началото е достатъчно изтриванато на зъбите с влажен памучен тампон. След поникването на повече зъби, можете да ги почиствате два пъти на ден с детска четка за зъби.

За първите няколко зъба не е необходимо използването на паста за зъби. По-добре е да извършвате почистването без паста, защото малкото Ви съкровище няма да може да я изплюе след почистването. Обърнете се към Вашия педиатър по въпроса за използването на паста за зъби. Той ще Ви информира за подходящия момент за това и за избора на паста за зъби.

Освен това обсъдете използването на флуорид за по-здрави зъби с педиатъра, който е запознат най-добре с нуждите на детето.

Съвет 2 от HiPP – Защита на малките зъби

Знаете ли, че можете да предадете на детето си кариес? Ако облизвате лъжицата или биберона на бебето, бактериите от Вашата уста лесно могат да бъдат предадени на бебето. Поради това винаги използвайте чиста лъжица или биберон за детето.

Съвет 3 от HiPP – Избягвайте продължителното сучене

Всяка напитка може да предизвика повреждане на зъбите (кариес), ако често или постоянно се приема от шише с биберон – дори и вода.

Затова:

  • Нека пиенето се извършва наведнъж – докато жаждата бъде утолена.
  • Не оставяйте шишето на бебето, за да пие от него постоянно, като залъгалка или средство за приспиване.
  • Дръжте сами шишето и не позволявайте на бебето да го държи.
  • Приучете бебето да пие от чаша от 8-я месец.

Съвет 4 от HiPP – Не предлагайте храна по всяко време

Не предлагайте на бебето храни или напитки непрекъснато. Особено през нощта зъбите трябва да са на спокойствие, защото между храненията слюнката възстановява зъбния емайл. Този процес е известен като „реминерализация” – разтворените минерали се възстановяват. Храната обаче отнася слюнката и тя не може да възстанови зъбите. Поради това давайте храни и напитки в определеното за хранене време и избягвайте предлагането на храна през нощта.