Детето ми е много злоядо

Детето ми е много злоядо и отказва толкова много ястия - какво мога да направя?

Често се случва при малките деца изведнъж да станат "капризни при хранене". Новите храни, а също и храни, които преди са им харесвали, сега внезапно започват да отказват.

Отчасти това може да се случи, когато те открият собствената си воля и искат да имат власт над собствената си храна. Отхвърлянето на нови неща може да бъде свързано със страх, характерен за малките деца, известни като "неофобия".

Предполага се, че причината за това има биологичен произход, защото всяка нова храна носи риск от отрова. Безопасността на децата е тяхната защита, на възраст, когато се научат да ходят и могат да избягат от родителите. Важно е родителите да знаят, че обикновено е временна фаза: "Не ми харесва това", а опитването отново на храната може да промени това. Поради това отказването на различни храни е нормално при малките деца и най-добре е да не се критикуват. Децата често се нуждаят от няколко опита, преди да харесат определена храна.

Съвети:
Предложете на детето си голямо разнообразие от храни в спокойна атмосфера – също и тези, които преди това са отказали. Лошото настроение нарушава апетита - колкото повече родителите се дразнят на капризите на детето, толкова по-малко децата искат да се хранят. Здравословният избор на храни на масата дава възможност на детето доброволно да опита различни неща и да се научи да ги харесва. Бъдете добър модел на подражание и яжте разнообразни и здравословни ястия.

Понякога  може да е от полза, ако смесите отказаната храна с такава, която е добре приета от детето, за да му позволите  да свикне  постепенно с  вкуса й (например, смесете нов зеленчук с предпочитани зеленчуци, например моркови). Дори и да отнеме няколко месеца и търпението ви да започне да се изчерпва - рано или късно детето ви ще яде много различни храни, така че се отпуснете и  продължете да опитвате.

Имате ли допълнителни въпроси?

Моля, обърнете се към: 

Контакти