Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 37 от бременността: Вашето дете вече може да се роди като доносено бебе

През 37-ма седмица сте в десетия месец от бременността си. Хората често мислят, че бременността продължава 9 месеца, но всъщност е малко по-дълго, докато се роди бебето, така че е най-добре да се счита, че тя продължава около 9 ½ месеца. Ще работите усилено, за да се подготвите за живота като майка, а бебето Ви също прави всичко възможно, за да се подготви за деня, когато се появи в големия широк свят, лежи в ръцете Ви и помирише родителите си първи път.

Размер на бебето през седмица 37

Вашето бебе е пораснало с още един сантиметър дължина от миналата седмица, което го прави вече 48 см дълго. То тежи 2927 грама, близо 3 килограма, така че скоро ще достигне родилното си тегло.

Развитието на Вашето бебе

От 37-ма седмица бебето Ви е готово за раждане и живот извън утробата Ви. То ще използва оставащото време до големия ден, за да натрупа повече резерви от мазнини, като наддава около 20-30 грама на ден телесна маса. Около 15 процента от телесното му тегло сега са мазнини, което му позволява да поддържа и регулира телесната си температура след раждането, така че да не му е много студено и да може да се развива здравословно. Мастните клетки са проектирани така, че да могат да преобразуват мазнините в топлина във всяка отделна клетка, което означава, че Вашето новородено бебе може да поддържа телесната си температура повече или по-малко постоянна.

Сега, малко преди раждането, бебето Ви губи по-голямата част от лануго окосмяването си, а восъчният vernix caseosa покрива кожата му. Ше остане по малко и от дневе и ще бъдат видими на кожата му, когато се роди и това може да помогне на опитна акушерка да определи точната му възраст. Тежко преносените бебета обикновено нямат (почти) никакъв vernix caseosa и гладкостта на кожата показва неговата възраст и развитие.

Черепът и мозъкът на Вашето бебе продължават да растат до раждането, докато другите му органи вече са напълно оформени и вършат работата си. Изхвърлените от него лануго косми и кожни клетки се абсорбират в околоплодните води, които продължават да пият. Те ще образуват част от мекония - черно, лепкаво вещество, произведено в червата и отделено от тялото му като първото изпражнение след раждането им.

През 37-ма седмица фалшивото раждане обикновено води до това, че малката му главица се придвижва надолу към вашия малък таз, което е идеалната позиция за раждане. За него това е неудобно положение, тъй като то не може да се движи много, така че е нетърпеливо да излезе от утробата Ви и да се движи по-свободно. Повечето бебета прекарват това време в сън, събирайки сили за деня, в който напуснат утробата Ви.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 37

Със сигурност ще се чувствате неспокойни и развълнувани от това, което предстои да изживеете. Особено, ако това е първото Ви бебе, няма да сте сигурни какво означават сигналите на тялото Ви и няма да разберете дали те показват, че раждането предстои или не.

Съвет на акушерката

„Казват, че това е времето, в което започва да Ви „омръзва“ бременността и просто искате да приключи. Това е нормално и не е лошо - няма да мине дълго, докато бебето се роди.“ Дороти Куц, акушерка

Наближавате края на бременността и не разполагате с много време, за да направите последните приготовления за появата на Вашето бебе. Досега трябва да знаете със сигурност къде искате да родите и кой искате да бъде до Вас, докато раждате. Чантата Ви трябва да е приготвена и ВиеВи вашият партньор трябва да знаете къде се намира, когато имате нужда от нея в бързината. 

Обичайни признаци и симптоми

Вътрешните Ви органи усещат нарастващ натиск

Ако фалшиво раждане (което премества бебето Ви в малкия таз, така че да е в положение за раждане) все още не се е случило, това ще стане тази седмица. Това ще увеличи натоварването на малкия таз и тазовото дъно, което ще почувствате като вид натиск надолу, макар че това означава, че белите Ви дробове няма да бъдат толкова притиснати и можете да дишате по-свободно. Упражненията, при които се движите с нежни, кръгови движения, ще Ви помогнат да избегнете спазмите на мускулите на тазовото дъно, да облекчат натиска и да Ви направят по-спокойни, както и да помогнат на Вашето бебе да застане в позиция за раждане.

Забелязвате първите признаци, че раждането предстои  

Процесът на раждане вече може да започне по всяко време. Честите ранни признаци, които може да изпитате, са газове с диария, повръщане, главоболие, сериозни болки в гърба и корема, но основният признак, че истинското раждане е на път, е, когато забележите течение, съдържащо кръв. Това показва, че слузната тапа пред шийката на матката най-накрая се разхлабва. Когато започне истинското раждане, околоплодният мехур ще се спука (вашите „води ще изтекат“) в повечето случаи, което ще забележите като струйка или изблик на околоплодна течност, излизаща от влагалището Ви. Това ще доведе до раждане, така че не трябва да отлагате тръгването към болницата - дори ако нямате симптоми на раждане веднага след пукването на околоплодния мехур, трябва веднага да отидете там.

Съвет на акушерката

„Ако не сте сигурни дали това е подготвително раждане или истинското нещо, можете да поставите бутилка с топла вода или възглавница от черешови костилки на гърба си. Ако контракциите се облекчат, това е фалшиво раждане.

Друга подсказване е дали можете да говорите по време на контракциите: ако не, това е истинското раждане и трябва да отидете направо в болницата.

Ако започнете да се чувствате зле у дома, винаги ходете направо в болница. Също така не забравяйте да вземете предвид колко далеч живеете от болницата, когато решавате кога да тръгнете.“ Дороти Куц, акушерка

Топ съвети

  • Почивайте си колкото можете повече и се опитайте да се насладите на остатъка от бременността си с близките си.
  • Измислете план за момента на раждането: Как ще стигнете до болницата? Кой ще дойде с Вас? На кого ще кажете и кога? Знаете ли къде е чантата Ви? Това ще Ви помогне, като намали нивата на стрес.
  • Можете да носите силно абсорбиращи превръзки, за да избегнете навлажняване на бельото си, ако водите ви изведнъж изтекат. 
  • Започнете да мислите за времето след раждането, когато ще възстановите силите си, за да се справите с ежедневната реалност да имате бебе.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Реагиране на признаците, че раждането предстои

Вие сте изключително добре подготвени с всички тези теоретични познания за телесните симптоми, които показват, че сте на път да родите. Въпреки това е обичайно да се чувствате несигурни. Така че обсъдете всички възможни случаи с Вашата акушерка, която може да Ви каже при кои симптоми Ви е нужна нейната помощ. Накарайте я да обясни какво ще се случи и кога след раждането и как ще подкрепя Вас и Вашето бебе у дома. Това ще Ви даде спокойствие и ще Ви позволи да се справите с предизвикателството да раждате с увереност.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.