Витамин Е защитава клетките

Защо витамин Е е толкова важен?

Витамин Е принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, което означава, че се обработва от тялото само в комбинация с мазнини. Преди всичко витамин Е е добър за кожата, косата и лигавиците. Но също така участва в изграждането на мускулите, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Тялото се нуждае от витамин Е, за да развие непокътната имунна система. Витамин Е предпазва клетъчните стени от агресивни кислородни съединения чрез улавяне и неутрализиране на така наречените свободни радикали.

Добри източници на витамин Е

Продуктите от растителни култури, които също така са богати на мазнини, са добри източници и на витамин Е. Пшеничните зародиши, шафран и слънчогледови масла, бадемите и ядките са сред най-добрите източници на витамин Е. Продуктите от пълнозърнести храни също съдържат малки количества витамин Е.

Симптоми на дефицит

Сухата, набръчкана кожа обикновено е първият признак на недостиг на витамин Е. В същото време се чувствате уморени и изтръпнали. Метаболизмът на мускулите не работи напълно и образуването на червени кръвни клетки също може да бъде намалено.