HA формули и алергии

Ако не кърмите и има висок риск за бебето Ви от развитие на алергия, можете го да храните със специални HA формули за кърмачета. Научете повече за HA формулите и как те повлияват развитието на Вашето бебе.

Какво по-точно представляват НА формулите?

Използваното съкращение „HA“ обозначава хипоалергенните формули („хипо“ = по-малко, „алергенен“ = предизвикващ алергии). Ако за Вашето бебе съществува повишен риск от алергии, не трябва да го храните с обикновените адаптирани млека. Ако няма да кърмите бебето, трябва да изберете хипоалергенна формула, която му осигурява всички необходими хранителни вещества за оптимално развитие и растеж.

НА формулите са хипоалергенни и затова са идеални за бебета, при които е налице повишен риск от алергии. Особеното при НА формулите е, че съдържащите се в тях протеини са разградени (хидролизирани) на по-малки части, което ги прави по-малко алергенни. Затова и рискът от сенсибилизация към кравето мляко е значително намален.

Бебетата с риск от развитие на алергии се нуждаят от НА формула

Ако бебето Ви е изложено на риск от развитие на алергии поради това, че Вие или друг член от семейството (родители, братя и сестри) страдате от алергия, НА формулите могат да намалят този риск. Имунната система възприема разградените протеини в тези формули като по-малко чужди, като по този начин се редуцира появата на алергични реакции. Следователно хидролизираните протеини могат да се разглеждат като по-деликатни и щадящи имунната система, с по-добра поносимост от младата имунна система на Вашето бебе.

За допълнително укрепване на имунната система е необходима здрава чревна микрофлора. Балансираната чревна микрофлора е съставена от множество полезни бактерии, като напр. лактобацили, известни още като естествени млечнокисели бактерии, и бифидобактерии. Те служат като миниатюрни стражи в червата на бебето, предпазващи го от патогенните микроорганизми. Така те изпълняват важна роля за предпазване на бебето Ви отвътре и за укрепване на имунната му система.

Формулата HiPP HA COMBIOTIC® е вдъхновена от природата и е разработена въз основа на най-новите научни изследвания. В допълнение към нашия силно разграден протеин, изпитан и тестван в продължение на 25 години, HiPP HA COMBIOTIC® съдържа уникална комбинация от диетични фибри GOS (галакто-олигозахариди) и естествени млечнокисели култури, извлечени първоначално от майчиното мляко – за осигуряване на балансирана чревна микрофлора и имунна система.

НА формулите – какво трябва да знаете, ако бебето Ви вече е развило алергия

Ако Вашето бебе вече е развило алергия, балансът на имунната му система вероятно е нарушен. Причината за това обикновено е дисбаланс в червата, при който са налице твърде малко полезни и твърде много вредни бактерии. Генетичните фактори и влиянието на околната среда също могат да причинят алергия. За съжаление, в такива случаи храненето с НА формула няма да промени нищо. При вече съществуваща алергия, напр. алергия към белтъка на кравето мляко, педиатърът по правило предписва специална храна за Вашето бебе.

Ако Вашето бебе е алергично към белтъка на кравето мляко, това означава, че имунната му система не го разпознава като нещо безвредно, а напротив - реагира на него с прекомерен имунен отговор, като се бори с „врага“. Това води до алергична реакция, която в зависимост от тежестта на алергията, може да доведе до алергичен шок.

 

Ако подозирате, че бебето Ви страда от такава алергия, потърсете медицинска помощ. Също така трябва да се уверите, че бебето Ви вече не е изложено на съответния алерген, за да избегнете повторна проява на алергичната реакция.

НА формулите могат само частично да предотвратят алергии

Ако бебето Ви е предразположено към алергия, такава може да се развие, дори да го храните с НА формула. Въпреки, че НА формулите не могат да осигурят пълна защита от алергии, те все пак могат съществено да намалят риска от тяхното възникване. 

НА формули или алтернативни млека?

Много родители предпочитат да използват алтернативни млека вместо НА формули. Съществува богат избор на такива продукти – бадемово, соево, козе мляко и още много други. При всички тези алтернативни млека обаче има един основен проблем: козето мляко, както и другите животински млека, съдържат протеин, който е много сходен с протеина на кравето мляко, поради което също може да предизвика алергични реакции. Растителните млека често не могат да осигурят всички хранителни вещества, необходими за здравословното развитие на бебето. Ако не кърмите, промишлено произведените формули остават единствения реален вариант.

Затова като алтернатива на кърменето при рискови бебета препоръчваме използването на НА формули. Те съдържат всички хранителни вещества, които са важни за развитието на бебето, като същевременно имат особено ниско съдържание на алергени.

Често задавани въпроси за НА формулите и алергиите

 

Как мога да разбера дали бебето ми страда от алергия?

Ако Вашето бебе е алергично към млечен протеин, то обикновено ще има стомашно-чревни проблеми, като коремни болки, газове, гадене или повръщане. Възможен симптом е и диарията, както и кожният сърбеж. В случай, че алергията не бъде установена своевременно, симптомите могат да станат хронични. В най-тежкия случай алергичната реакция може да причини подуване на гърлото и риск от задушаване. Възможно е и животозастрашаващо спадане на кръвното налягане- т. нар. алергичен шок.

Внимание:

Разгледаните по-горе  симптоми не винаги са признак на алергия. Съществуват и „по-безобидни“ хранителни непоносимости, при които са възможни сходни симптоми. Зад тях могат да се крият и други заболявания. Затова при съмнения за алергия е важно възможно най-скоро да се обърнете към педиатър, който ще Ви насочи към алерголог.

 

Докога трябва да се дават НА формули?

Необходимо е да храните бебето само с НА формули поне до захранването  му с по-твърда храна (до 4-6 месечна възраст). И след това можете да продължите да го храните с НА формула (но вече HA 2), докато бебето Ви се нуждае от млечна храна. Важното е да кърмите или храните бебето си само с НА формули до навършване на 4-месечна възраст, за да не се допусне сенсибилизация към интактния млечен протеин.

 

Има ли риск от развитие на алергия за бебето ми?

При бебето има по-висок риск от развитие на алергия когато някой член от семейството страда от алергия. Ако случаят с Вашето бебе е такъв, до 4. месец трябва или само да го кърмите, или да го храните със специална НА формула.

 

За да намалите допълнително риска от алергия, избягвайте следното:

  • наличие на мухъл в дома Ви
  • пасивното пушене (когато някой друг в дома Ви пуши)
  • домашна котка
  • замърсители на въздуха

Научете повече за предотвратяването на алергии при бебета и малки деца.

 

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.