Причинители на алергии: често срещани алергии при децата

Подозирате, че детето Ви страда от алергия, понеже често кашля или очите му сълзят? Или пък е получило обрив и не сте сигурна дали това не е алергична реакция?

Алергиите несъмнено могат да се превърнат в голям проблем за малчуганите. За съжаление, често не ги разпознаваме, защото алергичните симптоми при децата могат да бъдат много различни. Освен това редица признаци не се свързват с евентуална алергия или могат да бъдат асоциирани с други заболявания.

Затова разпознаването на алергията често се оказва трудна задача. Научете повече за възможните алергии при малките деца и за факторите, които ги предизвикват.

Какво представляват алергиите и защо се появяват?

Тялото ни е в състояние да различава безвредните от вредните влияния. Така например то се бори с патогените, но позволява на безвредните бактерии да си вършат работата.

Когато имунната система не е достатъчно укрепнала или е особено чувствителна поради фамилна обремененост, е възможно организмът вече да не е в състояние да прави разлика между „добро“ и „лошо“. Освен това той потиска стимули, които в действителност не би трябвало да са проблем за нас. Поради това се получава така, че храни, които се понасят без проблем от здрав човек, не се понасят от страдащия от алергия.

Чревният микробиом и алергиите

Научно доказано е, че здравите черва имат важно положително въздействие върху риска от алергии. Колкото по-здрави са червата, толкова по-добре работи имунната система и толкова по-рядко се появяват алергии.

В червата на кърмачетата се срещат предимно лактобацили и бифидобактерии, известни още като млечнокисели бактерии. Тези полезни бактерии са важни за здравата чревна микрофлора и за силната имунна система. Здравите черва означават и здраво дете.

Дисбалансът на чревната флора се отразява негативно върху риска от възникване на алергии. В червата има или твърде малко полезни бактерии, или са се заселили твърде много „нежелани“ бактерии. Това състояние може да се дължи на неправилно хранене, прием на определени лекарства, но също така и на обездвижване.

Особено при бебетата, родени с цезарово сечение, е налице повишен риск от алергии поради променената чревна микрофлора при раждането и през първите седмици от развитието им. Проблемът се засилва допълнително и поради факта, че по правило по време на процедурата на майката се дават антибиотици. Различни фактори на околната среда също допринасят за нарушаване на чревния баланс.
Научете повече за риска от алергии при бебета, родени с цезарово сечение.

Чувствителна имунна система

Нека изясним: оптимално функциониращата и балансирана чревна микрофлора спомага за намаляване на риска от алергии. Съществуват обаче и някои фактори, които могат да отслабят имунната система и да причинят алергии.

Такива фактори са:

 • Прекомерна хигиена

Някои родители са на мнението, че мръсотията калява децата - и това е точно така. Доказано е, че прекомерната хигиена пречи на имунната система да мобилизира в достатъчна степен защитните сили. А това от своя страна може да доведе до развитие на алергия. Ето защо по принцип не е вредно, особено при малките деца, ако ръцете не се мият и дори дезинфекцират постоянно. Напротив: ако непрекъснато следите детето си да не влиза в контакт с мръсотия, имунната му система няма да се научи да се защитава от „неприятелите“.

 • Замърсен въздух

Замърсеният въздух също може да бъде причина за възникването на алергии. Например, ако живеете в жилище, в което има плесени, това може да доведе до развитие на астма и други респираторни заболявания, както и до алергични реакции. Същото важи и при замърсяване с отработени автомобилни газове.

 • Фамилна обремененост

Някои алергии са наследствени. Затова, ако Вие или друг член от семейството страдате от алергии, има голяма вероятност и Вашето дете да страда от такива. Научете повече за алергиите при бебета и малки деца.

 • Дефицит на витамин D

Недостигът на витамини, и особено на витамин D, също може да повиши риска от алергии. Тъй като производството на витамин D се осъществява главно под въздействието на слънчевата светлина, е важно бебето да излиза редовно на чист въздух, за да си набавя необходимия „слънчев витамин“. Освен това е препоръчително бебетата и малките деца на възраст до около 1,5 години да приемат витамин D на капки. Някои храни също съдържат витамин D, но само в ограничени количества.

Често срещани алергии при бебетата и малките деца

При бебетата и малките деца могат да се проявят следните алергии:

Хранителна алергия

Тялото често проявява алергична реакция към ядките и соята. Може да се окаже обаче, че и някои видове плодове, зеленчуци, мляко и месо, както и други видове храни, също не се приемат добре.

Симптоми:

 • храносмилателни проблеми (гадене, диария, констипация, повръщане, газове)
 • изтръпване на гърлото и фаринкса
 • хрема или пристъпи на кихане
 • задух, кашлица, астма
 • сърбяща и зачервена кожа, обрив и уртикария


Атопична екзема

Атопичната екзема се нарича още невродермит. Представлява кожно заболяване, което нерядко е съпроводено със силен сърбеж. Невродермитът не може да бъде напълно излекуван, но се повлиява добре от терапията.

Симптоми:

 • зачервена и подута кожа
 • сърбеж и усещане за парене
 • усещане за опъване на кожата

 

 

Контактна алергия

Контактната алергия се отключва при контакт със съответния алерген (напр. никел).

Симптоми:

 • зачервена и подута кожа

 

 

Дихателна алергия

Това е вид алергия, при която бебето Ви може да реагира на полени и домашен прах. Сенната хрема е типична дихателна алергия.

Симптоми:

 • алергичен ринит
 • пристъпи на кихане
 • течащ или запушен нос
 • сърбящ нос
 • възпаление на носната лигавица
 • сълзене на очите

 

 

 

Алергия към ужилване от насекоми

Алергията след ужилване може да възникне при ужилване на бебето от пчела, оса, комар и др.

Симптоми:

 • сърбяща кожа, образуване на мехури (ухапване от комар)
 • подуване на езика и устните
 • затруднено дишане

 

 

 

Медикаментозна алергия

В определени случаи организмът реагира с алергия на медикаменти, които би следвало да му помогнат да оздравее. В този контекст на първо място се нарежда алергията към пеницилин. Съществуват обаче и множество други лекарствени средства с висок алергичен потенциал.

Симптоми:

 • кожен обрив и зачервяване
 • образуване на мехури (уртикария)
 • подути лигавици
 • задържане на вода
 • затруднено дишане

Провеждане на тест за алергия

Ако подозирате, че бебето Ви има алергия, незабавно се обърнете се към Вашия педиатър, за да го прегледа и да прецени дали симптомите не се дължат на друго заболяване или на настинка.

В случай, че бъде изключено друго заболяване, се пристъпва към извършване на тест за алергия. Видът на теста зависи от вида на предполагаемата алергия. Често се правят кръвни тестове за наличие на антитела. Може да се направи и т. нар. прик тест, при който се правят малки убождания по кожата и съответните места се третират с разтвори, съдържащи различни алергени. Възможни са и тестове с втриване или с пластири в зависимост от вида на предполагаемата алергия.

Предотвратяване на алергии при децата

Рискът от развитие на алергия нараства значително, ако е налице наследствена предразположеност. В такива случаи е важно рискът от алергия да бъде ограничен чрез подходящи превантивни мерки.

Минимизиране на риска от алергия по време на бременност

През последните няколко десетилетия сред специалистите преобладава мнението, че по време на бременността и през първите месеци от живота на бебето трябва да се избягва приемът на евентуални алергени с цел ограничаване на риска от алергия. Новите проучвания обаче показват, че подобен подход в много малка степен степен допринася за намаляване на риска от алергия, затова е препоръчително по време на бременността, както и в кърмаческа възраст на бебето, да се приемат малки количества алергенни храни.

За минимизиране на риска от алергия се препоръчва диета, богата на витамин D и омега-3. Добър източник и на двете е по-мазната морска риба, като напр. скумрията. Ако обаче не харесвате риба, може да помислите за прием на рибено масло на капсули като хранителна добавка. Тъй като малко храни осигуряват витамин D, при това само в ограничени количества, може да си го набавите под формата на таблетки.

Последните научни изследвания изтъкват и важната роля на пробиотиците по време на бременността. Добавките с пробиотици имат доказано положително въздействие, особено при бебета с повишен риск от алергия. Съдържащите се в пробиотика полезни бактерии са от съществено значение за изграждането на балансирана и здрава чревна микрофлора както при майката, така и при бебето.

Друг важен фактор за възникването на алергии е тютюнопушенето. Трябва напълно да откажете пушенето по време на бременността. Това се отнася и за пасивното пушене. След раждането никога не пушете в присъствието на детето си, тъй като това също може да увеличи риска от алергия.

Минимизиране на риска от алергия след раждане

След раждането е особено важно да осигурите на бебето си най-доброто мляко, което да подсили чревната му микрофлора. Майчината кърма е с естествено ниско съдържание на алергени и е богата на ценни защитни вещества, които спомагат за изграждането на здрава чревна микрофлора при Вашето бебе. Майчината кърма е синбиотична, което означава, че освен естествени млечнокисели бактерии съдържа и пребиотични фибри, които заедно подпомагат изграждането на здрав микробиом. Балансираната чревна микрофлора от своя страна оказва положително въздействие върху имунната система. При възможност бебетата с фамилна обремененост с алергии трябва да приемат само кърма през първите 4-6 месеца – това е най-добрата възможна превенция срещу алергии.

Но не се тревожете, ако не можете или не желаете да кърмите – това не е проблем, тъй като в наши дни се предлагат множество хипоалергенни (НА) формули, които в голяма степен наподобяват майчината кърма. Те са отлична храна за бебетата, при които съществува повишен риск от алергия. Съдържащият се в тях хидролизиран протеин спомага за намаляване на този риск. Научете повече за НА формулите и алергиите.

Освен това можете да подпомогнете имунната защита на Вашето бебе, като се погрижите да няма прах и плесени в средата, в която го отглеждате, и използвате висококачествено органично облекло. При прането на бебешките дрешки използвайте специален препарат за бебета и малки деца и избягвайте омекотители.

Често задавани въпроси относно причинителите на алергии при децата

 

Какви алергии се проявяват при децата?

Най-често срещаните алергии при децата са:

 • хранителна алергия (най-често към краве мляко, ядки и риба)
 • контактна алергия (предимно към никел)
 • алергия към ужилване (от пчела и др.)
 • дихателна алергия (полени)
 • медикаментозна алергия (пеницилин)

 

Кои са най-често срещаните признаци на алергия при децата?

Сред най-честите признаци на алергия са кашлицата, хремата, сърбежът и зачервяването на кожата. Възможна е и появата на мехури, които впоследствие да преминат в уртикария. Лигавиците също могат да бъдат засегнати и следователно съществува риск от затруднено дишане. Научете повече за симптомите на алергия при бебетата и малките деца.

 

Как да предпазя бебето си от алергии?

Най-добрият начин за предпазване от алергии е да се храните здравословно по време на бременността, както и да кърмите бебето си след раждането му. Ако не можете или не желаете да кърмите, трябва да използвате висококачествена хипоалергенна храна. Т. нар. НА формули  наподобяват майчината кърма и са с много ниско съдържание на алергени благодарение на разградения протеин.

Освен това избягвайте химически обработени  бебешки дрешки и осигурете чиста среда за отглеждане на бебето без прах и замърсители. Прекомерната хигиена също може да увеличи риска от алергия.

 

Възможно ли е алергията да бъде предизвикана от стрес?

Да, стресът се приема за един от основните фактори за отключване на различни алергии, понеже отслабва имунната система, което от своя страна повишава риска от алергия. Затова трябва да се стараете да избягвате всякакъв стрес при Вашето бебе.

 

Кои храни причиняват кожен обрив при децата?

Кожните обриви могат да се дължат на консумацията на различни храни, затова би било добре да направите тест за алергия, в случай че Вашето дете развие симптоми след консумацията на определени храни. Най-често кожни обриви могат да възникнат след консумацията на ягоди, домати, ядки, яйца и краве мляко.

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.