Кожата на бебето

Какви са особеностите на бебешката кожа?

Бебешката кожа е значително по-тънка от тази на възрастния човек, а повърхностния и слой има по-слаба структура и е по-малко устойчив. Бариерните функции по отношение на замърсители са все още не добре развити и кожата е по-чувствителна на външни въздействия.

Естественият киселинен защитен слой т.нар хидро-липидна мантия, на повърхността на кожата се формира през първите седмици след раждането и се възстановява по-бавно при децата, отколкото при възрастните. Този слой има важната функция да защитава тялото от проникването на патогенна микрофлора през кожата.

Горният повърхностен слой на кожата на детето съдържа по-голямо количество влага, отколкото при възрастните. Същевремено се продуцира по-малко себум. Това означава, че при бебетата и малките деца кожата е покрита от много фин, водно-липиден слой и може лесно да се изсуши. Защитата от студ и нараняване при тях е също по-слаба.

Защо изобщо трябва да използвате продукти за грижа за кожата?

След раждането бебешката кожа трябва бързо да се пригоди към новата околна среда. След много месеци в околоплодни течности, тя трябва да се настрои към въздуха и околните влияния.
Доста дълго време се е смятало, че е по-добре да не се използват продукти за баня върху бебешката кожа. В наши дни е известно, че измиването само с вода изсушава бебешката кожа. Тъй като тя е много чувствителна, не понася добре продуктите, предначначени за възрастни.
По тази причина, ние от HiPP разработихме специална гама продукти за грижа за кожата на бебето - HiPP Babysanft. Тя не съдържа никакви нежелани съставки и е създадена с вимание към специалните нужди на чувствителната бебешка кожа.