Алергии и кърмене – всичко, което трябва да знаете

Кърменето е един от най-добрите начини за предотвратяването на алергии при бебетата и малките деца. То е особено полезно за бебетата, родени с цезарово сечение, заради противоалергичните свойства на майчината кърма. Научете повече за причинителите на алергии и какво можете да направите, ако не можете или не желаете да кърмите.

Предотвратяване на алергии чрез кърмене

Преди да разгледаме как кърменето може да предотврати появата на алергии, трябва да разберем как възникват алергиите.

Причините за повечето алергии се коренят в дебалансираната чревна микрофлора, която от своя страна може да разклати имунната система. В здравите черва се съдържат множество полезни бактерии, които изпълняват защитна роля и отблъскват патогенните микроорганизми, и по този начин спомагат за доброто функциониране на имунната система.

Ако обаче чревната микрофлора е нарушена поради наличието на твърде много вредни бактерии или недостатъчно количество полезни бактерии, имунната система ще започне постепенно да отслабва. В такава ситуация имунната система все по-трудно  разграничава безвредните от вредните вещества, което води до реакции на свръхчувствителност, наречени алергии.

Причини за дисбаланса на чревната микрофлора

Съществуват множество различни фактори, които могат да повлияят негативно на баланса на чревната микрофлора:

 • раждане с цезарово сечение
 • прием на антибиотици
 • преждевременно раждане 

Други неблагоприятни външни фактори (като напр. въздух, замърсен с плесени и други вредни вещества), прекомерна хигиена, недостиг на витамин D, както и генетичните фактори, могат допълнително да увеличат риска от алергии.

Как кърменето предпазва от алергии?

Кърменето и самата кърма имат два положителни ефекта за предотвратяването на алергии:

 1. Кърмата съдържа много ценни защитни вещества, като напр. естествени млечнокисели култури (полезни чревни бактерии), антитела и имунни субстанции.
 2. Кърмата е с естествено ниско съдържание на алергени. 

По този начин кърменето спомага за изграждане на здравословна чревна микрофлора, която на свой ред спомага за укрепването на имунната система отвътре. Кърменето е изключително полезно и осигурява много добра защита, особено когато един или повече членове на семейството (родители, братя и сестри) страдат от алергии.

Ползи от кърменето за Вашето бебе

Ползи от кърменето за Вашето бебе:

 • осигурява развитието на здрава чревна микрофлора и подпомага функционирането на имунната система
 • укрепва връзката между майката и детето
 • прави бебето по-малко предразположено към някои заболявания, като възпаление на средното ухо, диабет или затлъстяване

Алтернативата: висококачествени специализирани HA формули

Някои жени ме могат или не искат да кърмят. Ако и Вие се окажете в подобна ситуация, важното е да не се обвинявате и да не се чувствате зле от това. Напълно приемливо е да не кърмите. Изборът на майката да не кърми няма нищо общо с любовта, която изпитва към бебето си, както и с това колко добра майка е.

В такива случаи препоръчваме хранене със специализирани висококачествени НА формули. Ако за бебето Ви няма повишен риск от алергия, можете да използвате и стандартни млечни формули. 

Обозначението „HA“ означава „хипоалергенен“ („хипо“ = по-малко, „алергенен“ = предизвикващ алергии) и се използва в смисъл на намаляване на риска от развитие на алергии. Затова НА формулите са важна част от мерките за предотвратяване на алергии. Те са още по-важни, ако Вашето бебе е родено с цезарово сечение или е генетично предразположено към алергии. Научете повече за риска от алергии при бебета, родени с цезарово сечение.

В продължение на 25 години произвеждаме нашите HiPP HA COMBIOTIC® формули със съдържание на изпитан и доказано ефективен хидролизиран (= разграден) протеин. Този протеин е фин, благоприятен за имунитета и се понася добре от незрялата имунна система на Вашето бебе, като спомага за минимизиране на реакциите на свръхчувствителност. Формулите HiPP HA COMBIOTIC® са изцяло вдъхновени от природата и съдържат уникална комбинация от естествени млечнокисели култури и GOS (извлечени от лактоза галакто-олигозахариди). Лактозата е основният въглехидрат в майчиното мляко, който стимулира развитието на здрава чревна флора на Вашето дете.

Внимание:

НА формулите не са подходящи за деца, при които е установена алергия към белтъка на кравето мляко или има съмнения за такава, и следователно не трябва да се използват в такива случаи. Независимо, че НА формулите съдържат протеин, разграден до много малки пептиди, не може да бъде напълно елиминиран рискът от предизвикване на алергична реакция. При съществуваща или предполагаема алергия към белтъка на кравето мляко се предлагат специални формули.

Укрепване на имунната система на бебето чрез прием на висококачествени захранващи храни

След като бебето Ви вече е достатъчно голямо за захранващи храни, трябва да сте наясно със следното:

В миналото специалистите считаха, че бебетата под една година трябва да приемат възможно най-малко алергенни храни. Оттогава обаче научните възгледи се промениха значително. Днес по-скоро се препоръчва бебетата да се хранят възможно най-разнообразно, като в менюто им присъстват и алергенни храни като риба и яйца, с което допълнително да се подсили имунната им система.

Алергенните храни обаче трябва да бъдат въвеждани постепенно. Глутенът може да бъде включен незабавно още на етапа на захранване.

По подобен начин стои и въпросът с хигиената: прекомерната хигиена може да доведе до развитие на алергии, което означава, че среда с по-голямо микробно разнообразие укрепва имунната система, като стимулира поносимостта. Същото се случва, ако захранващата диета на детето включва и малки количества алергенни храни.

Често задавани въпроси за алергиите и кърменето

 

Докога да кърмя бебето си, за да предотвратя алергии?

Общите препоръки са да кърмите поне през първите четири месеца, тъй като това е най-добрата превенция срещу алергии. В случай, че бебето Ви е застрашено от алергии, например защото членове на семейството Ви (родители, братя и сестри) страдат от алергии, трябва да опитате да продължите с кърменето, докато бебето Ви навърши шест месеца. Ако това не е възможно, винаги можете да разчитате на висококачествените НА формули на HiPP. Те осигуряват на бебето Ви всичко необходимо за изграждането на здрава имунна система.

Научете повече за алергиите и здравето на Вашето бебе.

 

Какви са симптомите на алергия към белтъка на кравето мляко?

В случай, че Вашето бебе има алергия към белтъка на кравето мляко, ще забележите следните типични симптоми:

 • зачервена, подута и сърбяща кожа, в някои случаи дори уртикария
 • кашлица и хрема
 • подуване на устата и затруднено дишане
 • стомашно-чревни проблеми, напр. коремни болки, диария, гадене или повръщане
 • в редки случаи анафилактичен шок

Внимание:

Възможно е разгледаните по-горе симптоми да са породени от друго заболяване. Затова е важно да се обърнете към лекар, който да прегледа бебето Ви за алергия към белтъка на кравето мляко, както и за други болести.

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.