Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 34 от бременността: Отдайте се на себе си и се насладете на последните няколко седмици от бременността си

През 34-та седмица, около шест седмици преди термина, трябва вече да сте в отпуск по майчинство, след като сте прехвърлили отговорността за работата си на колеги или заместник. Това ще Ви позволи да се отпуснете и да съсредоточите ума си върху това, което предстои да изживеете.

Размер на бебето през седмица 34

Бебето Ви, което ще види бял свят след няколко седмици, сега е дълго около 45 см - с размерите на голяма маруля. То напълнява все по-бързо и сега тежи 2237 грама, така че скоро ще достигне родното си тегло. Не се притеснявайте, ако не  изглежда, че бебето Ви расте толкова, колкото би трябвало, или не е качило необходимото количество тегло: това ще варира при различните бебета и е силно повлияно от гените им.

Развитието на Вашето бебе

Сега сетивата на Вашето бебе са в напреднал етап на развитие и неговият слух се подобрява по-специално през седмица 34. На този етап то може да чуват много добре високи звуци и след като излязе от утробата, ще разпознае музиката и гласовете, които сега чува. Това познаване ще увеличи чувството му на доверие и ще го успокои, когато е новородено.

Костната му система абсорбира целия калций, който може да получи, за да направи костите му по-плътни, което от своя страна ще ги направи по-твърди, по-здрави и по-устойчиви. Въпреки това, костите му няма да бъдат напълно развити до момента, в който се роди, така че е добре да му давате допълнителен витамин D. Можете да получите рецепта от Вашия педиатър на детския здравен скрининг, а последните препоръки са, че всички новородени бебета трябва да получават витамин D всеки ден под формата на капки или таблетки, докато преживеят два пролетни сезона.

Междувременно белите му дробове все още са в последния етап на развитие, така че да станат по-здрави и надеждни.

С все по-малко пространство в утробата, за да се движи свободно, бебето Ви ще се обръща от едната страна към другата с цялото си тяло. Ако очаквате близнаци, тази липса на свобода за тях ще бъде още по-голям проблем и движенията им ще се чувстват още по-интензивни поради ограниченото пространство. Близнаците също правят ултразвуковото сканиране по-предизвикателно: те са склонни да лежат един върху друг, което затруднява лекарите да намерят и покажат точно двата сърдечни удара.

През 34-та седмица тестисите на момченцето ще се придвижат надолу от корема до скротума. Ултразвукът ще покаже, че скротумът изглежда много голям на този етап, което се дължи на водата, която задържа. Много от момчетата все още имат голям, подут на вид скротум, когато се родят: няма за какво да се притеснявате, той ще приеме нормалния си размер след няколко дни.

Вашето бебе ще получи стимул, който го насърчава да се придвижва постепенно в правилната позиция за нормално, естествено раждане.

Съвет на акушерката

„Ако бебето Ви не е преместило главата си надолу до 34-та седмица, има различни начини да го насърчите да се обърне по правилния начин. Говорете с Вашата акушерка - тя може да препоръча средство, което да Ви помогне, но само в рамките на ограничен период от време.“ Дороти Куц, акушерка

Вашето бебе ще се премести в крайното си положение за раждане около четири седмици предварително. Някои бебета остават в ембрионално положение на клек с вдигнати крака за много дълго време и се обръщат едва когато започне раждането.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 34

С нарастването на бебето бременността Ви става по-трудна. Не е чудно, че законът разпорежда, че сега не е нужно да ходите всеки ден на работа. Съсредоточете се върху себе си и се опитайте да се насладите на това време.

Можете да се отпуснете и да се приспособите към новите обстоятелства - дори след като бебето Ви се роди, ще мине известно време, преди да се наложи да се върнете на работа. През това време трябва да съсредоточите всичките си сили върху бебето си и да се радвате да прекарвате време с новото си семейство, без да се притеснявате за пари.

Обичайни признаци и симптоми

Натиск долу

Болките в гърба и задухът са основните симптоми, които бременните жени изпитват през седмица 34. След около две седмици ще започне фалшивото Ви раждане, което ще премести утробата Ви заедно с бебето по-надолу към малкия таз. Този процес може да причини други симптоми като диария и леко гадене, но те скоро ще изчезнат.

Може да сте забелязали необичайно усещане за натиск долу. Това се дължи на теглото на бебето, което се натиска надолу върху тазовото дъно и може да се увеличи след фалшиво раждане, когато бебето се придвижва към малкия таз. Можете да облекчите това сами, като направите някои нежни упражнения, като люлеене от една страна на друга, докато седите. Това ще отпусне тазовия Ви пръстен и околните тъкани, предотвратявайки напрежението в тази област.

Фалшиво или действително раждане?

Трябва да опаковате чантата си за болницата и да я приготвите на сигурно място, преди да започне фалшиво раждане, тъй като много бъдещи родители не са сигурни дали това е фалшиво раждане или действителено раждане. По-специално родителите за първи път много често се отправят направо към болницата, само за да бъдат върнати у дома, когато се окаже „фалшива тревога“. Не се притеснявайте твърде много, ако случаят е такъв - всъщност това е отлична практика за големия ден, когато започне истинското раждане.

Топ съвети

  • Помислете за времето непосредствено след раждането, когато ще се свържете с бебето си чрез чудото на кърменето и се уверете, че имате всичко необходимо: удобни сутиени и практични горнища за кърмене, подложки за кърмене, крем за зърна и т.н.
  • Ако усетите болка в стомаха, можете да тествате дали е фалшиво или истинско раждане. Засечете колко дълго продължава болезненото усещане (фалшивите контракции ще продължат само няколко секунди) и легнете в топла вана. Фалшивите контракции ще отминат в топлата вода, докато реалните контракции ще станат по-силни. 
  • Дори и с корем, сексът може да бъде забавен и добър начин за дестрес. Така че бъдете креативни - масажирането на перинеума може да подсили пикантния Ви живот.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Разкъсване/разрез на перинеума (епизиотомия)

За да сведете до минимум рисковете от разкъсване на перинеума или ако акушерката трябва да направи разрез на перинеума по време на раждането, можете да масажирате перинеума си ежедневно с кръгови движения с висококачествено масло или специално перинеално масажно масло през последните седмици на бременността. Това отпуска тъканта, правейки я по-мека и гъвкава, така че да отстъпва по-лесно, когато главата на бебето минава през нея.

Попитайте акушерката си за насоки и съвети как да масажирате перинеума и защо не опитате това масажно масло?

Ами ако бебето ми не иска да се обърне?

Може да е достатъчно да смените позицията си и внимателно да повдигнете бедрата си нагоре и надолу. Това ще направи малко неудобство за Вашето бебе и може да се обърне.

Светлината също може да накара бебето Ви да се обърне. За да опитате, трябва да сте в тъмна среда - напр. под одеяло. След това вземете фенерче и го насочете в долната част на корема си. Вашето дете ще види светлината и може да се обърне към нея.

Друг метод предлага използването на звук за обръщане на бебето. Вземете малка камбана или топка Baoding и я завържете на колана си, така че да може да звъни, когато се движите. Вашето бебе ще се заинтересува от намирането на произхода на тези звуци, което може да го накара да се обърне.

Всички тези методи са помогнали на бъдещите майки да изведат бебето си от седалищно положение в правилната позиция за раждане. Вашата акушерка със сигурност ще има повече съвети и трикове, които да Ви помогнат да промените позицията на бебето си и да предотвратите по-сложно раждане или цезарово сечение.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.