Раждането на бебето: всичко, което трябва да знаете като родители

Раждането на бебето е едно от най-вълнуващите събития в живота на бъдещите родители, но за майката и детето раждането е и немалък стрес. Създайте си обща представа за радостното изживяване – така ще бъдете напълно подготвени за раждането и ще ограничите стреса.

Кога ще се роди бебето?

Един от най-важните въпроси, които вероятно си задавате като бъдеща майка, е: кога е точният термин на раждане?

Можете да използвате Вашия месечен цикъл, за да изчислите термина на раждане, но не е нужно да си причинявате това затруднение, тъй като Вашият лекар обикновено може да Ви каже кога се очаква да се роди бебето Ви. Лекарят определя термина въз основа големината и развитието на Вашето бебе и други фактори.

Можете също така да използвате нашия калкулатор на бременността, за да изчислите очаквания термин на раждане на Вашето бебе.

Разбира се, точната дата на раждането никога не може да се предвиди със сто процента сигурност, но служи като добър ориентир.

Какво трябва да се направи преди раждането

За да избегнете стреса непосредствено преди раждането и да можете да се концентрирате изцяло върху грижите за себе си, препоръчваме да направите някои важни приготовления няколко седмици преди раждането.

Ако до момента сте работили, имате право на отпуск по майчинство, за да можете да си останете вкъщи няколко седмици преди раждането. Това ще Ви осигури достатъчно време, за да планирате предстоящото събитие.

 

През периода от 20-ата до 30-ата седмица преди раждането е добре да направите следното:

 • да се запишете на курс за предродилна подготовка
 • да решите дали искате да родите в болнична среда или предпочитате друг вид раждане
 • да се регистрирате в съответната клиника, родилен център и др.
 • да се свържете с лекар
 • да си приготвите чанта с необходимите Ви неща
 • да помислете дали желаете да Ви бъде поставена епидурална упойка
 • да помислете за основните неща, необходими за Вашето бебе на първо време

 

Какви видове раждане съществуват?

В наши дни не е задължително непременно да родите бебето си в болнична среда – разполагате и с други възможности:

Раждане в клиника

Ако изберете стационарно раждане, ще останете в клиниката за няколко дни. В случай, че няма усложнения, ще можете да си тръгнете след няколко дни.

Особено ако очаквате раждането на първото Ви дете и не сте сигурна как точно се случват нещата и как ще се справите с бебето след раждането, може да бъде от полза да останете в клиниката няколко дни. Медицинските сестри, лекарите и акушерките ще Ви помогнат със съвети и подкрепа.

Раждане във вода (във вана)

При определени обстоятелства топлата вода може да облекчи родилните болки, поради успокояващото ѝ въздействие. При раждането във вода бъдещата майка се настанява в достатъчно голяма вана с топла вода, в която се ражда бебето. Това е безопасно за малкото човече, стига до момента да не са установени усложнения.

Не всички жени обаче се чувстват комфортно при мисълта, че се намират във вода по време на раждането, понеже водата се замърсява в процеса на раждане.

Естествено раждане

Терминът „естествено раждане” се използва за раждане по конвенционалния начин – т. е. вагинално раждане. Естественото раждане има много предимства, едно от които определено е усещането за по-голяма близост с бебето. Освен това жената е напълно наясно с настъпването на всеки от етапите на раждането.

Непосредствено след раждането ще можете да вземете бебето в ръцете си, да присъствате при отстраняването на пъпната връв, както и когато акушерките измерват, претеглят и къпят Вашето бебе.

За облекчаване на болките при естествено раждане, наред с другото може да Ви бъде поставена и епидурална упойка. Можете да родите и без упойка.

Съвети на акушерката

„Подходете открито към раждането. Решете какво бихте искали в конкретната ситуация (вана, болкоуспокояващи, почивка, упражнения, ...). Не можете да знаете предварително какво ще Ви се отрази добре. Естествено, по време на бременността ще имате някои притеснения, свързани с раждането. Това е нормално. Но по мое мнение нищо не трябва да бъде „издълбано върху камък“.

- Дороти Куц, акушерка

Цезарово сечение - по желание или по спешност

При цезаровото сечение бебето се ражда чрез разрез на корема. Затова цезаровото сечение винаги се извършва под обща или епидурална анестезия. Обикновено се прилага при спешни случаи, когато е необходимо да се действа бързо. Такъв е случаят, когато по време на самото раждане или непосредствено преди него внезапно възникне проблем с майката или бебето, или при спиране на раждането. В такива случаи не може да се чака бебето да се роди по естествен път.

От години насам обаче се забелязва тенденция за раждане с цезарово сечение по желание, за да може бъдещата майка по-лесно да планира раждането. Трябва обаче да имате предвид, че всяко цезарово сечение е свързано с риск, най-малкото заради упойката. 

Кратък обзор на етапите на раждането: как протича раждането?

Процесът на раждане се подразделя на 3 етапа: разширяване на маточната шийка, спускане и раждане на бебето, и изхвърляне на плацентата.

 

Разширяване на маточната шийка

Етапът на разширяване започва непосредствено преди ссъщинското раждане. През този етап маточната шийка се разширява, за да осигури безпроблемно раждане на бебето. Това е и етапът, през който се усещат първите контракции. Интензивността на родилните болки може да варира в зависимост от личното усещане за болка. За раждането е необходимо разкритие от 10 см.

Опитът показва, че етапът на разширяване продължава значително по-дълго при раждащите за първи път, отколкото при бременните, които вече са раждали. Този етап нерядко е с продължителност от 10 часа и повече. Ако отидете в болница още при първите контракции, когато маточната шийка се е разширила само с около 2 см, е възможно да бъдете насочени към родилното отделение за наблюдение, или да Ви върнат обратно вкъщи за известно време. Ако околоплодният мехур вече се е спукал, време е да отидете в болница. 

 

Спускане и раждане на бебето

Спускането е етапът, през който се ражда бебето. Маточната шийка е напълно разкритаи започва т. нар. „експулсиране на плода“. Това са контракции, при които бременната трябва активно да напъва, за да може бебето да излезе.

 

Изхвърляне на плацентата

Изхвърлянето на плацентата става непосредствено след раждането на Вашето бебе. В този момент матката отново се свива. Плацентата, след като е изпълнила функциите си, става ненужна и се изхвърля от тялото на майката – важно е плацентата да бъде изхвърлена след раждането. Този процес се нарича още „второ раждане“. Плацентата е един вид слузеста тапа.

Предизвикване на раждането

Непосредствено преди раждането повечето бременни жени са не само развълнувани, но и вече изтощени – особено когато етапът на разширяване на маточната шийка продължава твърде дълго, умората може да бъде екстремно голяма, въпреки болките. Има обаче и жени, които нямат проблеми непосредствено преди раждането – обикновено това са жени, които вече са раждали поне веднъж.

Съществуват ситуации, при които раждането се налага да бъде предизвикано. Такъв е случаят при преждевременно спукване на околоплодния мехур без родова дейност. Лекарят може да прибегне до предизвикване на преждевременно раждане и когато съществува риск за бебето и майката. Тенденцията обаче сами да предизвикате раждане, само за да родите няколко дни по-рано, подлежи на критика. При никакви обстоятелства не бива да опитвате сами да предизвикате раждане с домашни средства.

Какво се случва след раждането?

След раждането за майката и детето се полагат грижи и се извършват прегледи. Естественото раждане често води до разкъсване или разрязване на перинеума, който съответни трябва да се зашие.

Ако сте родили с цезарово сечение, разрезът се затваря малко след раждането, и раната се обработва. След това ще бъдете настанени в стая за реанимация, където ще се възстановите от упойката.

Пъпната връв на бебето се отстранява след раждането. Обикновено това се прави от акушерката. В случай, че бащата присъства на раждането, той също може да отстрани пъпната връв. Това, разбира се, се извършва под надзора на акушерката или на лекаря.

След това Вашето бебе ще бъде прегледано от неонатолог или от акушерка, за да се гарантира, че всички основни органи функционират правилно и че на бебето не му липсва жизненоважен кислород. При появата на усложнения бебето Ви ще бъде преместено в интензивно отделение и ще бъде лекувано.

Внимание!
Не всички лечебни заведения разполагат с интензивно отделение за новородени. Затова е важно преди раждането да се информирате на място в клиниката как ще се погрижат за бебето Ви при спешен случай.

Вашето бебе ще бъде изкъпано, измерено и претеглено. Данните – в това число и за пола – се вписват в картона за извършения преглед. За „нормален размер“ при бебетата се приемат ръст 48 - 56 см и тегло 2800 и 4000 гр. След това сестрите ще облекат Вашето мъниче и Ви го дадат, за да го гушнете.

Вие самата вероятно вече ще сте много изтощена и ще имате нужда от почивка. Може да бъдете настанени в отделението заедно с Вашето бебе или да ви оставят първо да се наспите на спокойствие, докато сестрите обгрижват Вашето мъниче. Ако има възможност и желаете да оставите бебето си за няколко часа, за да може да поспите, определено не се терзайте, че сте лоша майка. Това въобще не е така, а напротив: оставяте бебето си в добри ръце, за да може да се възстановите и да бъдете в достатъчно добро състояние, за да полагате възможно най-добрите грижи за бебето.

През това време таткото може да направи първите обаждания, за да съобщи за раждането на Вашето бебе, например на бабите, дядовците и приятели.

След раждането, тялото Ви се нуждае от достатъчно време, за да се възстанови. Коремът се прибира и вагиналните болки постепенно отшумяват. Освен това се появяват лохии, които могат да наподобяват менструално кървене, но не трябва да се бъркат с него. Затова непосредствено след раждането не трябва да се прави секс без предпазни средства. Научете повече за следродилния период.

Родилни болки

Невъзможно е да се даде общ отговор на въпроса доколко болезнено е раждането, тъй като това зависи от редица фактори. След консултация с Вашия лекар може да Ви бъде поставена епидурална упойка за облекчаване на болките. Ако сте с по-малка чувствителност към болка или вече сте родили едно или повече деца, родилните болки обикновено са по-слаби и се понасят по-лесно.

Усложнения и рискови фактори

Някои видове раждане могат да се класифицират като „високорискови“ и да са свързани с евентуални усложнения. Такива са:

 • раждане при многоплодна бременност
 • неправилно прикрепена плацента
 • бебето се намира в неправилно предлежание, напр. напречно предлежание
 • едър плод (макрозомия)
 • преждевременно раждане
 • преждевременно спукване на околоплодния мехур
 • задържане на плацентата

Ако в процеса на раждането възникнат проблеми, лекарите преценяват кой вариант е най-безопасният за Вас и Вашето бебе.

Важни въпроси за раждането

Къде мога да родя бебето си?

В днешно време бъдещите майки могат да избират между няколко вида раждане:

 • раждане в клиника
 • раждане в родилен център
 • раждане във вода (във вана)

Не забравяйте, че само в лечебно заведение е наличен лекар на място, който може незабавно да се погрижи за Вас и Вашето бебе в случай на усложнения. Още повече, че не всяка болница с родилно отделение разполага и с интензивно отделение за новородени. Най-добре е преди раждането да проучите как се действа при спешни случаи.

 

Какви видове раждане съществуват?

Освен естественото - вагинално - раждане, съществува вариант за цезарово сечение, до което се прибягва при възникване на усложнения или ако преди това сте раждали с цезарово сечение.

 

Какво се прави в случай на усложнения по време на раждането?

Ако сте решили да родите в лечебно заведение и в процеса на раждане възникнат усложнения, ще Ви бъде оказана необходимата лекарска помощ. Лекарите могат да използват вакуумен екстрактор за израждане на Вашето бебе или да Ви направят цезарово сечение.

 

Колко време след раждането трябва да остана в лечебното заведение?

Продължителността на болничния престой е в зависимост от това, дали сте родили по естествен път или с цезарово сечение. В случай на естествено раждане обикновено можете да си тръгнете след 2-3 дни. След цезарово сечение обаче болничният престой може да трае до една седмица. В случай, че Вашето бебе се нуждае от специално лечение, може да се наложи то да остане в болницата известно време. Ако сте решили да родите амбулаторно в клиника и няма медицински противопоказания, ще можете да си тръгнете от болницата едва няколко часа след раждането.

Информация за автора:

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.