Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 38 от бременността: Време е за последните приготовления за Вашето бебе

Когато започва седмица 38, Вие сте във втората седмица от десетия месец на бременността си. Много неща вече са се променили в живота Ви, но нищо не може да се сравния с радостното очакване на скорошната среща с бебето Ви.

Размер на бебето през седмица 38

Бебето Ви е пораснало с още един сантиметър на дължина и сега е 49 см. То тежи 3096 грама, така че е повече над 3 килограма, и бързо се приближава до дължината и теглото си при раждане

Развитието на Вашето бебе

Главата на Вашето бебе е нараснала още малко и сега има диаметър около 32 см. Времето, което му остава преди раждането, ще бъде прекарано в подготовка на дробовете му за драматичния момент, когато поеме въздух за първи път: тялото Ви вече произвежда кортизон, който помага на белите му дробове да се разширят напълно, когато поемат първия си дъх и да не се слепват. От този момент нататък бебето Ви може да диша самостоятелно и може да оцелее извън утробата.

През 38-ма седмица бебето Ви няма да се движи много. Това е отчасти защото няма много място, но и защото трябва да си почива и да се подготвя за раждането. Фалшивото раждане го е преместило надолу дълбоко в таза Ви и то би трябвало да заема позицията за раждане, макар че някои бебета не се справят съвсем с това и може да се нуждаят от външна помощ.

По време на Вашите прегледи на този етап, Вашият лекар може да използва ултразвук, ако е необходимо, за да определи дали плацентата все още прави всичко, което трябва да прави - т.е., дали все още снабдява бебето с това, от което се нуждаят. В противен случай Вашият лекар може да реши да предизвика раждане, след като обмисли ситуацията и прецени рисковете и ползите за Вашето бебе и продължаващото му здравословно развитие.

Вашият лекар може също да изчисли вероятната дата за раждането. Ако това стане скоро и ако CTG изясни, че вече изпитвате кратки, нередовни контракции, може да е по-добре да предизвикате раждане. Това зависи от ситуацията на бебето и жизнените му показатели, които показват дали е подложено на силен стрес. Има естествени, нежни начини за предизвикване на раждане, на които матката Ви ще реагира положително и които ще насърчат бебето Ви да премести главата си надолу в тазовия пръстен, когато му дойде времето.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 38

Неизвестността ще бъде почти непоносима, а вие ще бъдете неспокойни и раздразнителни. Натискът, който бебето Ви оказва върху тазовото дъно, все още ще създава болки в гърба и корема, което ще постави нервите Ви на ръба. Почти сигурно е, че това ще засегне и Вашия партньор: повечето бъдещи татковци се чувстват безпомощни на този етап, особено ако това е първото Ви дете, тъй като те не знаят кога най-накрая ще се случи. Дори сред целия стрес, не забравяйте, че Вашата акушерка е до вас, когато имате нужда от нея. Тя може също да ви каже какъв ефект имат нередовните контракции върху Вашето бебе и какво означават те по отношение на започването на процеса на раждане.

Чести признаци и симптоми

Вашето тяло се подготвя за раждането

Ако тялото Ви е готово за раждането, слузестата Ви тапа ще се разхлаби. През цялата бременност тя е „запечатвала“ шийката на матката и е гарантирала, че никакви бактерии не могат да проникнат в матката. Когато се разхлаби, ще забележите засилено бяло течение (което също може да съдържа малко количество кръв). След като това се случи, процесът на раждане обикновено започва 24 часа по-късно и ще продължи няколко дни и включва нередовни контракции преди самото раждане. 

Други признаци могат да бъдат киселини, гадене, диария и умора - тялото Ви Ви подготвя за раждане и започва да се "прочиства". Чувството за умора е начинът, по който тялото Ви казва да си починете и да съберете мислите си.

Така че в седмица 38 трябва да слушате тялото си, да обърнете внимание на симптомите, които изпитвате, и да се опитате да се отпуснете по друг начин. Насладете се на последните няколко дни от бременността си – не след много дълго, Вие и Вашият партньор ще посрещнете най-новия член на Вашето семейство.

Съвет на акушерката

„Въпреки че всичко коства малко повече усилия, опитайте се да се насладите на това време в очакване на бебето да дойде. Помислете за неща, които можете да направите, за да Ви помогнат и да Ви усмихнат.“ Дороти Куц, акушерка

Топ съвети

  • Ако имате нередовни контракции, проверете дали са истински или не, като се изкъпете! Реалните контракции ще се засилят в топла вода, докато подготвителните ще отслабнат.
  • Дори и да Ви се гади, опитайте се да продължите да се храните балансирано и с малки хранения.
  • Уверете се, че получавате достатъчно желязо - кръвта, която губите по време на раждането и в непосредствения постнатален период, значително ще намали нивата на желязо в тялото Ви. 
  • Ако се чувствате прекомерно или постоянно уморени, обърнете се към Вашия лекар, за да провери отново нивото на желязо.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Ами ако бебето ми не иска да се обърне?

Някои бебета се борят да се преместят в позицията за раждане през 36-та седмица. Може да има различни причини за това, вариращи от болест или увреждане на бебето до психическо претоварване в бъдещата майка, които пречат на бебето да се подготви за раждане. Ако бебето Ви има заболяване или увреждане, цезаровото сечение обикновено е най-добрият начин за раждане. Понякога обаче няма видима причина бебето Ви да не влезе в позицията на раждане. Ако е така, съвременната акушерска медицина разполага с много методи и техники, за да накара бебето Ви да се обърне (които трябва да се използват още през 34-та седмица) и Вашата акушерка ще има знанията и уменията, за да помогне в този случай.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.