Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 22 от бременността: Вашето бебе е наполовина на размера, който ще бъде при раждането

Размер на бебето през седмица 22

Сега Вашето бебе е с размер около 28 см - приблизително колкото кочан царевица, което е наполовина на размера му, когато бъде родено. То тежи почти половин килограм - 430-475 грама, но това тегло все още не е основната причина за собственото Ви наддаване. По времето, когато се роди, то ще наддава много повече, което ще бъде от решаващо значение за неговото оцеляване и развитие извън утробата.

Развитието на Вашето бебе

Към 22-ра седмица Вашето бебе вече прилича на това както ще изглежда, когато се роди, макар и доста по-мъничко и по-слабичко. Развитието на кожните му слоеве е повече или по-малко завършено: въпреки че липсата на подкожни мазнини означава, че кожата му е много сбръчкана в момента, тази мазнина ще дойде през следващите няколко седмици, когато бебето Ви напълнее, и бръчките ще изчезнат.

Окосмяването по тялото му също се е увеличило, а косата, миглите и веждите му са такива, каквито ще бъдат при раждането - освен факта, че косата му в момента изглежда като мека, бяла мъгла, тъй като пигментацията, която придава цвета на косата и кожата, все още не е изработена.

В зъбния му хребет, точно под венците, първите млечни зъби започват да се развиват. Те ще пробият, когато е на възраст между 6 и 9 месеца.

Крайниците на Вашето бебе (ръцете и краката) са в правилна пропорция с останалата част от тялото и от 22-ра седмица наддаването на тегло ще започне да надвишава растежа по дължина.

Количеството мастна тъкан в тялото му се увеличава много бързо, което ще изиграе ключова роля, за регулацията на телесната температура след раждането. Това е сложен процес, но по същество:  мазнините се превръщат в енергия, която произвежда топлина.

Бебето Ви също абсорбира важни антитела от кръвта Ви, за да изгради имунната си система, която ще му помогне да се пребори с инфекции, да остане здраво и да се развива, след като се роди. Това означава, че незначителните инфекции като настинка всъщност могат да бъдат нещо добро по време на бременност, тъй като антителата, които произвеждате, засилват също и неговата имунна система.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 22

Досега почти сигурно ще можете да почувствате как бебето Ви се движи - когато хълца, например, ще го усещате като като ритмично потрепване. Други хора също ще могат да усещат движенията му, като сложат ръка на корема Ви, което може да бъде особено вълнуващо за бъдещия татко, тъй като сега той може да усети детето си за първи път. Понякога едва усещате бебето си, а понякога може изобщо да не го усещате, но това не е причина за притеснение. Трябва да се възползвате от времето, когато то не се движи постоянно: то е на път да претърпи огромен скок на растежа, който ще направи нещата забележимо различни.

Със сигурност ще забележите, че сте напълняли. Това е очаквано и през следващите месеци ще качите още. Разгледайте нашия калкулатор за тегло по време на бременността, за да видите дали наддаването на тегло е в препоръчителния диапазон. Излишните килограми се разпределят по корема, бедрата, гърдите и задните части, където се натрупват мастните резерви на бременните жени.

Вашият лекар и акушерка ще наблюдават редовно наддаването на тегло, тъй като това е ключов индикатор, че бременността Ви напредва добре и детето Ви се развива както трябва. Не се притеснявайте за странните килограми - просто се насладете на бременността.

Обичайни признаци и симптоми

Сега тялото Ви работи усилено, за да се подготви за времето след раждането, когато ще храните бебето си. Най-ясният признак за това с гърдите Ви, които са по-големи от преди няколко седмици и се усещат по различен начин. Много е вероятно е да ги усещате тежки, а кожата да се разтяга. Пробвали ли сте HiPP Mamasanft масажен крем? Той е специално формулиран за нуждите на увредената кожа по време и след бременност.

Гърдите Ви се подготвят да изхранват бебето

Сега гърдите Ви развиват специфични функции за кърмене. Малки изпъкналости, наречени жлези на Монтгомъри, се образуват по ареолите Ви (зоните около зърната), за да почистят и смажат зърната Ви, докато кърмите. Кърменето е трудна задача и жлезите на Монтгомъри произвеждат мастно течно вещество, което успокоява околната тъкан на зърната, прави я еластична и помага за предотвратяване на рани. Ако забележите, че това вещество изтича, можете просто да го разнесете върху зърната си с пръсти, но често няма да разберете, че се случва - майката природа го прави вместо Вас.

Болезненост и видими сини вени на гърдите

Повишеният приток на кръв към тъканта на млечната жлеза може да доведе до появата на сини вени под кожата Ви или дори до ясното им изпъкване. Не бива обаче да се притеснявате - това е напомняне, че трябва да се грижите за гърдите си. Ако изпитвате болезненост, ще Ви помогне нежно масажиране на гърдите с кръгови движения (лавандуловото масло е най-добрият избор, тъй като успокоява болката и прави напрегнатата Ви кожа по-еластична). Сутиените Ви трябва да осигуряват добра опора, а презрамките не бива да се впиват в кожата Ви. Ако искате, можете да започнете да носите сутиен за кърмене отсега и/или охлаждащи вложки, специално проектирани да намалят болезнеността в гърдите, и можете да продължите да ги носите, когато кърмите.

Топ съвети

  • Втривайте продуктите, за да я поддържате гладка и еластична.
  • Започнете да търсите педиатри във Вашето населено място.
  • Носете удобни дишащи сутиени (може да започнете да носите сутиен за кърмачки отсега). 
  • Уверете се, че носите удобни дрехи, които дават на корема Ви достатъчно свобода.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Изборът на правилните пелени

След като родите, ще купувате пелени за бебето си през следващите 2 години. Налични са различни видове пелени, които родителите могат да закупят и можете да избирате между платнени пелени, пелени за еднократна употреба или комбинация от двете. Ако изберете пелени за еднократна употреба, уверете се, че са меки и нежни към кожата на вашето бебе.

Топ съвет: Ако мислите да си купите пелени сега, една или две опаковки ще са достатъчни. Не знаете колко голямо и тежко ще бъде Вашето бебе и моментът за следващия размер може да дойде по-скоро, отколкото си мислите!

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.