Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 40 от бременността: Вашето бебе е достигнало теглото си при раждане, но все пак може да иска да расте още малко

В края на 40-та седмица най-накрая сте достигнали термина си, който е изчислен от Вашия лекар въз основа на последната менструация и ултразвуковите измервания. Вашето бебе може вече да се е родило досега или може би Ви кара да чакате още няколко дни. Повечето бебета са готови да се родят 38 седмици след зачеването и разполагат с всичко необходимо за самостоятелно оцеляване извън утробата. Бременността Ви ще Ви даде всички чувства и инстинкти, от които се нуждаете като майка, за да се грижите за новородено бебе и да го възпитавате, докато расте през детството до зряла възраст.

Размер на бебето в седмица 40

Вашето бебе е дълго около 51 см, така че е достигнало родилния си размер. Ако все пак трябва да си представите да го държите на ръце, представата за него като за много голяма декоративна тиква е горе-долу точно. Тежи около 3440 грама - приблизително средното тегло за всички новородени.

Развитието на Вашето бебе

През последните няколко седмици бебето Ви е натрупало толкова много резерви от мазнини, че сега те съставляват около 15 процента от телесното му тегло. През 40-та седмица черният му дроб също абсорбира повече нишесте от кръвта Ви, което тялото им ще превърне в глюкоза (форма на захар), след като се роди. След това глюкозата се освобождава в кръвта им. Това е от решаващо значение, тъй като това е първият им източник на енергия в продължение на три или четири дни след раждането, докато произведете зряла кърма и започнете да кърмите.

Първото мляко, което произвеждате, известно като коластра, дава на Вашето бебе важни антитела за изграждане на развиващата се имунна система. Това му осигурява защита от микробите, с които ще влезе в контакт, след като излезе извън утробата, и ще му помогне да се справи по-специално с настинките, на които бързо ще бъде изложено.

Точно преди да се роди, бебето Ви няма да има достатъчно място в утробата. Те ще се свие във фетална позиция, с главата надолу в малкия си таз и ще изчакат. Ще забележите, че то остава в това прегърбено положение през първите две или три седмици след раждането си.

През какво ще премине Вашето бебе

Раждането е вълнуващ и изискващ процес и за Вашето бебе. Започна с подготвителните контракции през последните няколко седмици, които направиха нещата много неудобни за него: това подготвително раждане кара матката Ви да се свие напълно - първо на по-дълги, а след това на по-кратки интервали, а мускулите наистина притискат тялото му и го изтласкват надолу.

Преди главата му (най-голямата част от тялото му), да може да премине през вагината Ви, бебето Ви трябва да се обърне на 90 градуса - това обикновено е една от най-болезнените части на раждането за Вас.

След като бебето ви е направило това, главата му ще се вижда на входа на вагината ви, а въздухът от външния свят, който сега удря фонтанелата му, ще стимулира първия му дъх. Това обикновено е придружено от първия му писък и изражение на ужас по лицето му, но това означава, че е оцеляло в критичната част на раждането. Раменете му все още трябва да излязат (няколко пъти ще трябва да напънете възможно най-силно), но след като излязат, останалата част от бебето ще се изплъзне леко и лесно. Сега това, от което най-много се нуждае Вашето бебе, сте вие!

Какво е да си бъдеща майка в седмица 40

Месеците на копнеж и чакане са почти към края си, тъй като сте достигнали термина си и бременността Ви е почти приключила.

Краят на бременността означава и край на постоянното Ви наддаване на тегло: след като имате бебе, Вие бързо ще свалите излишните си килограми в резултат на усилената работа по раждането и началото на кърменето. Това е естествено и нормално - защото се нуждаете от много енергия като нова майка!

На този етап движенията на бебетата в утробата варират значително. Частите от тялото му, които не са толкова ограничени, могат да бъдат много активни, или бебето Ви ще почива и ще чака матката да започне да се свива и да започне раждането.

Бременните жени също могат да изпитат широк спектър от различни контракции. Някой ден може да почувствате, че най-накрая започва, само за да спрете да получавате контракции и нещата да се успокоят отново. Мислете за това като за спокойствието преди бурята.

Обичайни признаци и симптоми

Ново предизвикателство за Вашето тяло

Симптомите могат да варират значително по отношение на тежестта и местоположението през последната седмица на бременността, тъй като тялото Ви е изправено пред ново предизвикателство и много упорита работа. Коктейлът от хормони кара тялото Ви да се опита да се прочисти отново, което може да доведе до гадене и евентуално повръщане и/или диария. Чревните контракции, участващи в диария, стимулират контракциите на матката, а нередовните контракции на матката също могат да предизвикат диария - двата механизма се поддържат взаимно. Главоболието, болките в стомаха и газовете също могат да бъдат признаци, че сте на път да родите.

Стомашни болки

Когато раждането започне, контракциите ще предизвикат болки в стомаха и интензивно усещане за дърпане в корема. Те първоначално ще се появят на нередовни интервали в продължение на няколко часа, преди в крайна сметка да станат още по-интензивни и да се появят по-редовно. На този етап шийката на матката Ви се разширява, което може да причини кървене. След като контракциите Ви се появяват редовно приблизително на всеки пет минути със средно силна до силна интензивност, кажете на акушерката или накарайте партньора си да Ви заведе в болницата.

Топ съвети

  • Вече трябва да сте с телефона си по всяко време, за да можете да се обадите на партньора, семейството и на някой друг, когато му дойде времето.
  • Почивайте и се отпускайте, доколкото можете - това ще помогне за раждането и ще направи контракциите по-интензивни.
  • Дори когато имате контракции, пак можете да ядете. Опитайте се да ядете лека храна в малки количества и не забравяйте да пиете: раждането ще изисква много енергия и течности. Ако искате, носете със себе си малка закуска, когато отидете в болницата. 
  • Не се притеснявайте, ако се чувствате изключително уморени между контракциите - няма да навреди, ако поспите малко. Може да не мислите, че е възможно, но ако можете, направете го! Това ще помогне на тялото Ви да се възстанови и да изгради силата си за следващата контракция.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Епидурална анестезия (ЕА) за притъпяване на болката при раждането

Жените, които очакват първото си бебе, нямат реален начин да разберат как тялото им ще реагира на болката при раждането и как самите те ще се справят с нея.

Ако раждането отнема много време, изглежда се забавя или вече сте изтощени, може да Ви бъде предложена EA, за да притъпите болката от раждането.

ЕА включва инжектиране на болкоуспокояващо в областта между прешлените на гръбначния стълб, в корените на нервните влакна в гръбначния канал, където има ефект на намаляване на усещането, което имате в тазовата област. Все още можете да вършите упоритата работа с напъване, за да раждате, но няма да усещате болка, докато го правите.

Както при всички медицински интервенции, EA има ограничения, рискове и странични ефекти. Така че ще трябва да прецените плюсовете и минусите - говорете с акушерката или лекаря си за възможността за облекчаване на болката и се уверете, че знаете всичко, което трябва да знаете за това, преди да вземете решението си.

Съвет на акушерката

„Вероятно ще мислите много за това как ще протече раждането и какво ще Ви помогне, докато раждате.

Моят съвет е просто да го оставите да се случи. Обсъдете ситуацията си с акушерката си и решете какво бихте искали да направите (напр. лежане във ваната, разходка, приемане на болкоуспокояващи и т.н.). Ако имате твърд план и той не работи по някаква причина, това може да Ви разстрои, което наистина не искате в тази ситуация. Просто оставете раждането да се случи. Вие ще се справите.“ Дороти Куц, акушерка

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.