Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 9 от бременността: Фъстъчето се превръща в бебе

Размер на плода през седмица 9

Плодът, както сега се нарича нероденото дете от лекарите до раждането, е с размер около 2,6 см - голям колкото череша (размерът му може да бъде измерен в см от 9-та седмица). Въпреки че бебето Ви бързо ще увеличи размера си през следващите няколко седмици, то все още има достатъчно място в утробата Ви, за да практикува, координира и усъвършенства движенията си.

Развитието на Вашето бебе

След решаващия ембрионален период, който продължава от зачеването до 8-ма седмица, Вашето бебе вече навлиза в нов етап от своето развитие. Вече не е толкова чувствително и уязвимо, колкото през последните няколко седмици.

Всичките му жизненоважни органни системи са на място до 9-та седмица и първото ултразвуково сканиране обикновено трябва да се проведе между 9-та и 12-та седмица. Сканирането е, за да потвърди, че сте бременна, за да се провери дали яйцеклетката е успешно имплантирана в матката и че бебето Ви има здравословен сърдечен ритъм, както и за потвърждаване или коригиране на термина Ви. На този етап Вашият лекар също ще може да каже дали очаквате само едно бебе или близнаци.

Много от вътрешните органи на бебето Ви са започнали да работят, въпреки че все още няма да правят всичко, което в крайна сметка ще трябва да изпълняват.

Основното развитие през седмица 9 е формирането на нервните пътища на Вашето бебе, което означава, че то може да усеща стимули и да реагира на тях. То ще практикува това постоянно през следващите седмици и месеци.

Характеристиките и външният вид на Вашето бебе стават все по-човешки. Главата му е изправена, то се разтяга и използва крайниците си, за да прави първите си движения, които засега все още приличат на конвулсии.

Пръстите на ръцете и краката на Вашето бебе продължават да се развиват и през 9-та седмица започват да се оформят и китките му. Лентите, които преди свързваха пръстите му, сега почти напълно са изчезнали, както и опашката, която отстъпва, когато гръбначният стълб се развива и отделните прешлени се оформят. По времето, когато се роди, то ще има 33 или 34 прешлена, свързани гъвкаво чрез междупрешленните дискове, които дават на гръбнака набор от движения и му позволяват да се огъва.

За да се защити деликатния мозък, костният череп започва да се формира от 9-та седмица (преди това е бил съставен само от хрущял). Други кости също продължават да се формират, въпреки че те все още са меки през този период на развитие и все още не са приели окончателната си костна структура.

На този етап се ускорява и развитието на мозъка на Вашето бебе: формират се важни области на мозъка му, които ще контролират органите и нивата на хормоните. Дразнителите, които ще усеща през следващите няколко седмици, ще насърчат развитието на мозъка му (тъй като тези стимули трябва да бъдат обработени), а изпращането на стимулите към мозъка чрез нервната система стимулира и развитието на нервните му пътища. Мозъкът на Вашето бебе все още няма да бъде напълно развит до момента, в който се роди – всъщност дори не е близо до този етап. В ранните си години детето Ви ще усвои куп нови способности и умения, които да му помогнат да се ориентира в предизвикателствата на големия широк свят и едва когато достигне ранна зряла възраст, мозъкът му ще бъде напълно развит с всички мозъчни функции и умствени способности, от които се нуждае.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 9

Типичните симптоми ще продължат да се успокояват, тъй като досега тялото Ви се е адаптирало почти напълно към променящите се нива на хормоните. Все още може да се чувствате по-уморена от обикновено, но това също трябва да спре да бъде проблем до края на третия месец от бременността. Тогава ще започнете да изпитвате страхотно чувство на очакване и ще бъдете пълни с енергия.

Обичайни признаци и симптоми

Все още няма видимо коремче, но има и други често срещани признаци, които могат да издадат, че сте бременна.

Промени в кожата и косата Ви

През 9-та седмица бъдещите майки често забелязват промени в кожата и косата си. Косата на някои жени става по-плътна и по-лъскава, докато при други жени изтънява. Тези симптоми също са причинени от промяна на нивата на хормоните в резултат на бременността и след раждането те бързо ще отшумят, когато нивата на хормоните Ви се нормализират. Внимателното третиране на косата с мек шампоан може да бъде полезно.

Все още можете да изсушавате косата си със сешоар, но трябва да се пазите от багрила, тъй като участващите химикали могат да се абсорбират от корените на косата Ви и да влязат в кръвта Ви. Оттам нататък тези вещества могат да навредят на Вашето бебе. Това обаче не означава, че не можете да правите нищо цветно с косата си: нежните нюанси и естествените бои няма да създадат проблеми.

Кожата Ви също ще реагира на хормоните, които сега се движат в тялото Ви. От една страна, тя ще стане по-мека и ще има здравословен блясък благодарение на увеличеното кръвообращение, докато от друга страна, може да видите няколко пъпки тук и там. Нежното лечение отново е най-добрият отговор - никога не използвайте агресивна козметика против пъпки, за да опитате и подобрите кожата си по време на бременност.

Топ съвети

  • Уверете се, че си набавяте достатъчно калций, който помага на органите на бебето Ви да растат правилно.
  • Купете сутиен, изработен от удобен материал, който ще се адаптира и разтяга, докато гърдите Ви нарастват (може да е добра идея да купите един размер нагоре).
  • Правете леки упражнения във фитнеса всеки ден, ходете на разходки и не се щадете прекалено много в ежедневието (изкачване на стълби, почистване и т.н.). Жените, които поддържат физическа активност по време на бременност, обикновено изпитват по-малко симптоми и имат по-лесно раждане.
  • Обсъдете с Вашия партньор като семейство какво се случва и какво предстои. Бременността често задейства защитния инстинкт на мъжете.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Чувствителни венци

Същите хормони, които карат гърдите Ви да растат и омекотяват тъканите, правят венците Ви по-чувствителни, което означава, че може да забележите леко кървене, когато си миете зъбите. Слюнката Ви също е по-агресивна от обикновено (като стомашната киселина) и може да увреди зъбите Ви - може би сте чували приказката на старите съпруги „Спечелете дете, загубете зъб“. Така че не забравяйте да почиствате зъбите си 2-3 пъти на ден със средно мека до мека четка за зъби. Препоръчваме също да посетите зъболекаря си и редовно да почиствате професионално зъбите си.

Кървене от носа

Също така може да получите кървене от носа от време на време. Ако това е само малко количество кръв, тогава няма нужда от лечение, но попитайте Вашия лекар или акушерка, ако не сте сигурни, защото те могат да Ви дадат съвети как най-добре да се справите с това.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.