Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 17 от бременността: Вашето бебе расте бързо

Размер на бебето през седмица 17

Сега нероденото Ви дете е с размер между 11 и 12 см, което е приблизително колкото круша. Тежи 100 грама, което е около половината от теглото на средната круша. През 17-та седмица основното развитие е в дължината на бебето, неговите черти на лицето, рефлексите и сетивата. Скоро ще започне да напълнява под формата на подкожна мазнина, което ще бъде от решаващо значение за оцеляването извън утробата.

Развитието на Вашето бебе

Към 17 седмица лицето на Вашето бебе е почти напълно оформено. Очите му са се преместили отстрани на лицето към центъра, носът му се е образувал от първоначалния хрущял и неговите уникални и безпогрешни черти бързо стават все по-ясни.

Вашето бебе вече може да улавя мирис, да чува и да вкусва, а развитието на неговите сензорни клетки в различни части на тялото означава, че те са чувствителни навсякъде и започват да усещат. Може да бъде уплашено от силни звуци в резултат на това повишено съзнание - ако случайно правите ултразвуково сканиране по това време, ще можете да видите как малкото му тяло трепва. Така че вероятно не е добра идея да отидете на шумен концерт или да гледате екшън филм в киното.

Нещо друго, което бебето Ви може да възприеме през седмица 17, е яркостта и тъмнината, например когато слънцето грее върху корема Ви. Вниманието му е привлечено от яркостта и топлината и то реагира на тях.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 17

Седмица 17 е време на различни чувства у бременните жени - подобно на емоционалните въртележки в пубертета. Съвсем естествено е, че ще се притеснявате за редица неща - в края на краищата това е чисто ново предизвикателство за Вас и ще се съсредоточите както върху здравето и благосъстоянието на Вашето бебе, така и върху това как Вие като семейство ще се справите с всичко когато се роди.

Жените с нетърпение очакват да се срещнат с детето си, планират семейния си живот и изживяват моменти на неописуемо щастие. През седмица 17  много бъдещи майки забелязват своя инстинкт за „гнездене“: ще започнете да работите усилено, за да се подготвите за живот като майка, да планирате напред и да започнете да купувате неща, от които се нуждаете, за да подготвите дома си за Вашето бебе.

Съвет на акушерката

„Очевидно ще искате всичко да е идеално за Вашето бебе, но не е нужно да купувате всичко наведнъж! На този относително ранен етап не се нуждаете от толкова, колкото си мислите. Ще имате време да купите неща, след като се роди, когато осъзнаете от какво наистина се нуждаете.“ Дороти Куц, акушерка

Вашите чувства също ще повлияят на сънищата Ви, докато обработвате съмненията и страховете, които изпитвате през деня. Те също така ще Ви дадат увереността, че сте силни и че ще направите всичко, което можете за детето си.

Обичайни признаци и симптоми

„Бременнен мозък“

Правите чаша чай и след това сте прекъснати от звъненето на телефона. Когато затворите, сте забравили къде сте оставили чая. Звучи ли Ви познато? Ако е така, не се притеснявайте за това: това е, което хората наричат ​​„бременен мозък“ - забравата, която често изпитват бъдещите майки. Това се случва, защото сте преуморени. През седмица 17 има толкова много нови усещания, чувства и информация, които имат ефект върху Вас, че не можете лесно да обработите всичко това. Няма нужда да се смущавате от този временен симптом - ще му се смеете по-късно!

Усещане на движенията на Вашето бебе

Ако това е втората Ви бременност, вече ще можете да почувствате как бебето Ви се движи от 17-та седмица. Ако това е първото Ви дете, ще трябва да изчакате още малко. Какво ще е усещането, когато всъщност се случи? Най-добре се описва като вид гъделичкане или изтръпване, което постепенно става все по-силно и по-силно. Усещането, че бебето им се движи, е момент на възторг за повечето бременни жени.

Утробата Ви става все по-голяма и по-голяма

Тъй като утробата Ви расте, може да почувствате връзките, които я поддържат, докато се разтягат, причинявайки усещане за дърпане. Няма за какво да се тревожите, докато няма други симптоми. Ако имате ритмични болки, кървене или вагинални секрети, трябва незабавно да посетите Вашия лекар, тъй като детето Ви може да е в опасност.

Има упражнения, които можете да направите, за да намалите болката, причинена от нарастващата Ви матка, да укрепите тазовото си дъно и да отпуснете тези връзки. Дори само излизането навън ще се отрази добре на Вас и Вашето бебе, тъй като ще Ви помогне (и на него) да получите повече кислород.

Разширени вени на краката

Понякога може да забележите малки вени на краката си, известни или като разширени вени, или вени на паяк. Това е напълно нормално и не е причина да се притеснявате: тялото Ви има много работа и преработва по-голямо количество кръв (друг симптом за това е незначително кървене от носа). Препоръчваме Ви да носите компресионни чорапогащи.

Вашият корем се закръгля

През седмица 17 хората, които срещате, ще могат да забележат, че очаквате бебе. Ще видите някои любопитни погледи, тъй като хората разбират, че трябва да сте бременна.

Този месец ще продължите да наддавате с около 250 грама седмично. Това наддаване на тегло се дължи до голяма степен на непрекъснатото нарастване на утробата Ви, въпреки че плацентата и околоплодните течности също играят роля.

Комбинацията от Вашите по-големи гърди, по-широки бедра и по-голям корем означава, че вече ще имате фигура на бременна жена. Това е отражение на Вашето щастие и ще Ви бъде от полза, когато бебето се роди и започнете да го кърмите.

Топ съвети

  • Препоръчват се редовни упражнения за тазовото дъно.
  • Дишането на чист въздух винаги е добро.
  • Яжте леки ястия, приготвени от пресни съставки.
  • Прекарването на време и правенето на неща заедно с приятели е добър начин за бъдещите майки да се отпуснат. 
  • Започнете да купувате първите дрехи на бебето.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Целеви упражнения за тазовото дъно

Попитайте акушерката си за това какви упражнения можете да правите, за да укрепите тазовото си дъно. През следващите няколко месеца то носи тежко бреме и тези упражнения могат да помогнат за избягване на симптоми и странични ефекти.

Имате ли разширени вени?

Нека лекар прегледа разширените вени на краката Ви и ще Ви каже дали са на нормални нива за бременност или не. Той може също да Ви даде съвети как да се грижите за краката си, за да сведете до минимум тези симптоми.

Ефективно и здравословно хранене

Попитайте акушерката си за прости рецепти, в идеалния случай за ястия, пълни с фибри и хранителни вещества. Можете също така да намерите повече информация за храненето по време на бременност в нашите онлайн ръководства.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.